Από 280 αιτήσεις τον Φεβρουάριο του 2020 για την περιοχή του Βαρωσίου, με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης ο αριθμός έφτασε τις 338 και σήμερα είναι στις 410 αιτήσεις, ανέφερε η «πρόεδρος» της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», Νοβμπέρ Φερίτ Βετσχί.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε συνέντευξή της στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» η κ. Βετσχί είπε ότι οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν αίτημα επιστροφής στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.
Σημείωσε ότι προβαίνουν σε εξέταση για το πόσες από αυτές τις αιτήσεις αφορούν το 3,5% της περίκλειστης που άνοιξε πιλοτικά. Παρατήρησε ότι κάποιες αιτήσεις δεν αφορούν μόνο περιουσία μέσα στο Βαρώσι, αλλά και αλλού και χρειάζεται χρόνος για να γίνει η ταυτοποίηση.
Από την ίδρυση της «επιτροπής» μέχρι σήμερα, συνέχισε, έχουν δεχθεί 6.999 αιτήσεις από τις οποίες ολοκληρώθηκαν και κατέληξαν οι 1301. Το ποσό που έχει δοθεί για αποζημιώσεις περιουσιών μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», είπε η «πρόεδρός» της, φτάνει τα 325.416.657 στερλίνες.
Η κ. Βατσχί μίλησε για 3 αιτήσεις που κατέληξαν με επιστροφή, 2 ανταλλαγή και αποζημίωση, 7 επιστροφή και αποζημίωση, 1 αίτηση αφορά επιστροφή μετά την λύση και 1 αίτηση που κατέληξε με απόφαση για μερική επιστροφή.
Στην ερώτηση κατά πόσο θα επηρεάσει την παρούσα κατάσταση στο νησί μια απόφαση για επιστροφή (περιουσιών στο Βαρώσι), η κ. Βετσχί είπε ότι η επιστροφή προϋποθέτει ότι η εν λόγω περιουσία δεν θα χρησιμοποιείται ή θα ανήκει το δικαίωμα χρήσης σε κάποιον (στα κατεχόμενα). «Για την επιστροφή, πρέπει να είναι ένα ακίνητο/περιουσία χωρίς προβλήματα που δεν θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική και δημόσια ασφάλεια», είπε.
Τα άτομα που η περιουσία τους τούς έχει επιστραφεί, έχουν κάθε είδους δικαιώματα στο πλαίσιο των “νόμων” του ψευδοκράτους, σύμφωνα με την κ. Βετσχί, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αυτοί που θέλουν να χτίσουν ένα σπίτι και να εγκατασταθούν, καθώς και εκείνοι που θέλουν να πουλήσουν τα ακίνητα που τους επιστράφηκαν .
Η «πρόεδρος» ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με τον «νόμο» 13/2008 τα μέρη μπορούν με αμοιβαία συμφωνία να προσφεύγουν στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» για πώληση συγκεκριμένης περιουσίας ή ακινήτου.
«Αυτές οι περιουσίες πρέπει να βρίσκονται ήδη στην κατοχή σας με σύμβαση μίσθωσης άνω των 3 ετών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο Τουρκοκύπριος που κατέχει το ακίνητο βρίσκει τον Ελληνοκύπριο ιδιοκτήτη, συνάπτει συμφωνία μαζί του και κάνει αίτηση στην ΤΜΚ για άδεια πώλησης» ανέφερε εννοώντας την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας». Με αυτόν τον τρόπο, ανέφερε, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 24 αιτήσεις στην «επιτροπή», οι 12 ολοκληρώθηκαν και στις 88 δόθηκε άδεια πώλησης.
Κληθείσα να σχολιάσει τις επικρίσεις εναντίον της «επιτροπής» ότι δουλεύει με αργούς ρυθμούς, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα αιτήματα, δεν μπορεί να πληρώσει αποζημιώσεις, η Νοβμπέρ Φερίτ Βετσχί δεν θέλησε να σχολιάσει την προηγούμενη διοίκηση σημειώνοντας ότι πρόσφατα ανέλαβε τα καθήκοντά της.
Η «επιτροπή», συνέχισε, δεν έχει οικονομικές υποχρεώσεις όπως συμβαίνει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Εδώ είναι χώρος λήψης αποφάσεων. Δεν έχουμε καμία εξουσία, πρωτοβουλία ή οικονομική υποχρέωση σχετικά με τις πληρωμές. Αυτό είναι αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια των μερών», είπε.
Υπενθύμισε ότι λόγω της πανδημίας η «επιτροπή» διέκοψε τις εργασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα και η επέκταση της διαδικασίας διορισμού νέου «προέδρου», επηρέασε επίσης αρνητικά την λειτουργία της εν λόγω «επιτροπής».
Ανέφερε επίσης ότι το κτίριο που έχει για γραφεία η «επιτροπή» δεν αρκεί και τους έχουν παραχωρήσει και το διπλανό που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν από τον «Μπαϊράκ».