8.9 C
Nicosia
Σάββατο 24 Φεβρουάριος 2024 | 5:55

Αυξάνει την πίεση ο Κεραυνός στις τράπεζες για τα επιτόκια

Την έκκληση προς τις τράπεζες για μείωση των επιτοκίων, επανέλαβε σήμερα ο Υπ. Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός απαιτώντας εταιρική κοινωνική ευθύνη εκ μέρους τους.

Παρευρισκόμενος στην εκπομπή «Αιχμές» του Omega, κληθείς να απαντήσει εάν το Υπ. Οικονομικών έχει τους μηχανισμούς για να στριμώξει τις τράπεζες ώστε να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων, ανέφερε ότι «κάποιοι θεώρησαν τις εκκλήσεις ως παρέμβαση στη νομισματική πολιτική και με κατηγόρησαν, ενώ άλλοι λένε ότι ‘χαϊδεύω’ τις τράπεζες με εκκλήσεις».

Ο ΥΠΟΙΚ επεσήμανε ότι οι συστημικές τράπεζες ελέγχονται και απευθείας από την ΕΚΤ και τους μηχανισμούς της.

«Είμαι αρκετά αυστηρός στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις και στις επιστολές μου προς τις τράπεζες», τόνισε, αναφέροντας ότι οι τράπεζες στηρίχθηκαν από τον κυπριακό λαό και την κυβέρνηση. «ορθώς, ώστε να έχουμε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα», όπως είπε.

«Επομένως, απαιτώ ο κάθε μεγάλος οργανισμός να έχει την εταιρική κοινωνική ευθύνη και αυτό θέλω να δω από τις τράπεζες», τόνισε.

Ερωτηθείς για τη στάση της ΚΤ και εάν θα μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο στην προσπάθεια για μείωση των επιτοκίων, είπε ότι δεν μπορεί να υποδείξει στον εποπτικό φορέα «τί θα μπορούσε να κάνει γιατί ο ρόλος της ΚΤ είναι να βοηθά τις τράπεζες να αναπτυχθούν και να τις προστατεύει, αλλά και να προστατεύει την οικονομία από τις τράπεζες».

«Είναι πολλαπλός ο ρόλος της και η ΚΤ είναι σε θέση να ξέρει καλά τί πρέπει να κάνει».

«Θα συνεχιστούν οι πιέσεις»

Ο κ. Κεραυνός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις πιέσεις με σκοπό να απορροφήσουν οι τράπεζες μέρος του κόστους από την αύξηση των επιτοκίων, η οποία όπως υποστήριξε, δεν απέφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα σε επίπεδο ευρωζώνης.

«Πρέπει να αυξηθούν και τα καταθετικά επιτόκια και δεν δέχομαι ότι η νομισματική πολιτική αφορά μόνο τα δανειστικά επιτόκια». Σημασία έχει η ψαλίδα μεταξύ δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων και αυτή πρέπει να μειωθεί», υπέδειξε.

Επεσήμανε ότι η εποπτική αρχή είναι η αρμόδια αρχή που μπορεί να κάνει τις συνεννοήσεις με βάση τις πολιτικές των τραπεζών και της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο δεν σταματά να διερευνά τρόπους να γίνει περισσότερο πιεστικό.

Όσον αφορά το πρόβλημα των ΜΕΔ, τόνισε ότι «το παρακολουθούμε στενά», επισημαίνοντας ότι δεν αντικατοπτρίζεται μέχρι στιγμής στους ισολογισμούς των τραπεζών μια νέα αύξηση στα ΜΕΔ».

Εντούτοις, απέφυγε να επεκταθεί περαιτέρω, ως προς τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να γίνει αυτό.

Επεσήμανε ότι πρόκειται για «λεπτά θέματα, με πολλαπλές επιπτώσεις», τονίζοντας ωστόσο ότι «με κανένα τρόπο δεν θα βάλουμε σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αύξησης των ΜΕΔ, ανέφερε ότι οι ισολογισμοί των τραπεζών αυτή τη στιγμή δεν δείχνουν κάτι τέτοιο, ενώ σημείωσε πως σήμερα και την περασμένη εβδομάδα ακόμα, ανακοινώθηκαν χειρισμοί τραπεζών για άμβλυνση του θέματος, κάτι που όπως είπε «δείχνει ότι πήραν το μήνυμα».

Όσον αφορά μέτρα στήριξης, σημείωσε ότι θα συνεχιστούν με στοχευμένο τρόπο και θα εμπλουτιστούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατήλθαν φοιτητές και ακαδημαϊκοί του ΤΕΠΑΚ

Σε συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας, στο προαύλιο του Κτιρίου της Πρυτανείας, κατήλθαν σήμερα Παρασκευή, φοιτητές του ΤΕΠΑΚ και η Συντεχνία Ακαδημαϊκών (ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ), με αίτημα να...

Πτήση Δένδια πάνω από το Αιγαίο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας πραγματοποήσε πτήση πάνω από το Αιγαίο, με σχηματισμό F-16 Viper της 340 Μοίρας της 115 ΠΜ.

Στουρνάρας: Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Τον Ιούνιο «βλέπει» την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στο Bloomberg,...

Μικρή υποχώρηση στο ΧΑΚ – Στις 141,61 μονάδες ο γενικός δείκτης

Μικρές πιέσεις δέχθηκε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο, περιορίζοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο μόλις 0,25%. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε στη τελευταία συνεδρία της εβδομάδας πτώση...

Γαλλία: Αγρότες με τρακτέρ καταφθάνουν στο Παρίσι

Στους δρόμους του Παρισιού καταφθάνουν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους αγρότες με τρακτέρ, μία ημέρα πριν από την έναρξη της Αγροτικής Έκθεσης (Salon de...

Στο κόκκινο η Bundesbank: Zημιές πολλών δισ. ευρώ για τη γερμανική κεντρική τράπεζα

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, που μετράει 57 χρόνια, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας είχε αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα, συσσωρεύοντας ζημιές 13,9 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!