8.9 C
Nicosia
Παρασκευή 23 Φεβρουάριος 2024 | 7:47

ΑΤΑ, συλλογικές συμβάσεις και εργοδότηση ξένων εργατών στις προτεραιότητες της ΣΕΚ

Η πλήρης αποκατάσταση της ΑΤΑ, επέκταση των συλλογικών συμβάσεων και η αναθεώρηση της στρατηγικής απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες βρίσκονται μεταξύ άλλων στις προτεραιότητες της ΣΕΚ, σύμφωνα με την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της, που συνεδρίασε την Τρίτη στη Λευκωσία, αξιολογώντας το σύνολο των ζητημάτων που βρίσκονται ανοιχτά ενώπιον των κοινωνικών εταίρων.

Σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, είπε ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της ΑΤΑ, επιβεβαιώνοντας “την ξεκάθαρη και σαφή θέση της ΣΕΚ ότι ο θεσμός θα πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως, έστω και σταδιακά, στο πλαίσιο της μεταβατικής συμφωνίας, η οποία παραπέμπει ρητά στη διασφάλιση της φιλοσοφίας του θεσμού”.

Επομένως, είπε, δεν γίνεται “καμία σκέψη, καμία προσπάθεια διαφοροποίησης του πλαισίου εφαρμογής της ΑΤΑ, η οποία λειτουργεί υποβοηθητικά στην αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, σε μία περίοδο όπου δοκιμάζονται οι εργαζόμενοι σε σχέση με την ακρίβεια, σε σχέση με την πολιτική των τραπεζών για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και σε μία περίοδο όπου ο μεγάλος στόχος που τίθεται από το συνδικαλιστικό κίνημα, και θα πρέπει να υιοθετηθεί και από την Κυβέρνηση, είναι να επεκτείνουμε και να εδραιώσουμε τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων για να καλύψουμε το σύνολο των εργαζομένων”.

Το Συμβούλιο συζήτησε επίσης τη στρατηγική της απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες. “Επιβεβαιώθηκε και αναδείχθηκε για ακόμα μια φορά το λανθασμένο της μονομερούς αναθεώρησης της στρατηγικής”, ανέφερε ο κ. Μάτσας, καθώς, όπως είπε, δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας. Δεν αίρει και ενδεχομένως εδραιώνει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, πρόσθεσε, αναφέροντας, επίσης, ότι δημιουργεί προβλήματα ομαλής λειτουργίας της αγοράς εργασίας και δημιουργεί συνθήκες και κινδύνους αύξησης της ανεργίας.

“Δυστυχώς αυτό που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα είναι μια τεράστια προσπάθεια αύξησης των αιτήσεων και της παραχώρησης αδειών, ακόμη και σε τομείς που ενδεχομένως να μην υπάρχει ανάγκη”, επισήμανε, καθώς η συγκεκριμένη στρατηγική δεν διασυνδέεται ούτε με τη στρατηγική για τη μεταναστευτική πολιτική, ούτε με τη στρατηγική για ποιοτική βελτίωση της τουριστικής βιομηχανίας.

Ο κ. Μάτσας είπε ότι το Γενικό Συμβούλιο της ΣΕΚ κάνει έκκληση προς την Κυβέρνηση να δει το θέμα πολύ πιο άμεσα, ώστε, αν δεν είναι εφικτή η ανάκληση της προηγούμενης απόφασης, τουλάχιστον να δημιουργηθούν οι συνθήκες βελτίωσης των όρων που συνθέτουν τη στρατηγική, αλλιώς “θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα”.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει έδαφος επίτευξης συμφωνίας με τους εργοδότες, ο κ. Μάτσας σημείωσε ότι “εμείς κρατούμε ως σημείο αναφοράς, τόσο την προεκλογική όσο και τη μετεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης για αποκατάσταση της ΑΤΑ”, έστω και σταδιακή. Σημείωσε ότι η κλιμακωτή απόδοση δεν βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, γιατί στρεβλώνει τον θεσμό.

“Είμαστε έτοιμοι και αναμένουμε την πρόσκληση από τον Υπουργό Εργασίας, έτσι ώστε να τεθεί το θέμα στο πλαίσιο της συζήτησης με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, σεβόμενοι την υπογραφή που έχουμε στη μεταβατική συμφωνία, η οποία διασυνδέει την ΑΤΑ με τη φιλοσοφία της”, κατέληξε.

Τα άλλα σημεία της απόφασης του Γενικού Συμβουλίου της ΣΕΚ καλούν σε σύσταση Μηχανισμού αναθεώρησης του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την τηλεργασία, την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, με έμφαση στην κοινωνική του διάσταση.

Επιπλέον, η απόφαση αναφέρει ότι απαιτείται η έναρξη κοινωνικού διαλόγου για τη συνολική φορολογική μεταρρύθμιση, με την οποία θα προάγεται η πράσινη ανάπτυξη και η κυκλική οικονομία, ενώ καλούν σε ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου προώθησης του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας, με έμφαση στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα και τη Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή.

Τέλος, το Γενικό Συμβούλιο σημειώνει την αναγκαιότητα προώθηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για ενίσχυση, επέκταση και εδραίωση των συλλογικών συμβάσεων, με στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 80% των εργαζομένων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πρόταση Νόμου Αννίτας για Επιστολική Ψήφο

Πρόταση Νόμου για Επιστολική Ψήφο, κατέθεσε η Αννίτα Δημητρίου, με σκοπό την ψήφιση εξ αποστάσεως. Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρει ότι στον σύγχρονο κόσμο του...

Europol: Συλλήψεις για ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα λαθρεμπορίας μεταναστών

Η γερμανική Αστυνομία με τη βοήθεια των γαλλικών και των βελγικών αρχών πιστεύεται ότι κατάφερε σημαντικό πλήγα για ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα λαθρεμπορίας μεταναστών...

Βουλή: Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της ΡΑΕΚ – Βουλευτές ζήτησαν φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών ενέργειας

Το ζήτημα της φορολόγησης των απροσδόκητων κερδών των εταιρειών ενέργειας, επανέφεραν βουλευτές, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του προϋπολογισμού της Ρυθμιστικής Αρχής...

Ανοδικά κινήθηκε το ΧΑΚ

Με άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την Πέμπτη. Ο Γενικός του Δείκτης διαμορφώθηκε στις 142,35 μονάδες, με κέρδη 0,10%. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20...

Οδηγίες Αρχηγού ΕΦ να περατωθεί το συντομότερο η έρευνα για έκρηξη χειροβομβίδας

Οδηγίες για ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατόν της έρευνας για τα αίτια της έκρηξης χειροβομβίδας από την οποία τραυματίστηκε την Τετάρτη οπλίτης της ΕΛΔΥΚ, έδωσε ο Αρχηγός...

Καιρός: Δεν αποκλείονται βροχές, αλλά και άνοδος θερμοκρασίας το ΣΚ

Το βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά τοπικά πιθανόν να παρατηρούνται αυξημένες χαμηλές νεφώσεις.  Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 7 βαθμούς στο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!