23.4 C
Nicosia
Πέμπτη 19 Σεπτέμβριος 2024 | 4:58

Απέρριψε 2 αγωγές κατά της Δημοκρατίας για το κούρεμα το Δικαστήριο Αμμοχώστου

Σε απόρριψη δύο αγωγών που κατατέθηκαν εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με υποθέσεις που αφορούν στην απομείωση καταθέσεων στην Λαϊκή Τράπεζα το 2013, προχώρησε το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, το οποίο τον Νοέμβριο 2023 εξέδωσε δύο αποφάσεις για αντίστοιχες υποθέσεις. Το Δικαστήριο απέρριψε την όποια ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για θέματα επόπτευσης των τραπεζών, όπως και την όποια ευθύνη για την κατάρρευση των τραπεζών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νομική Υπηρεσία, η πρώτη απόφαση του Δικαστηρίου, ημερομηνίας 14 Νοεμβρίου 2023, αφορά σε απόρριψη αγωγής εταιρείας, που κατατέθηκε εις βάρος της Δημοκρατίας σε σχέση με την απώλεια αξιογράφων και την απομείωση καταθέσεων στην Λαϊκή Τράπεζα το 2013. Η αγωγή καταχωρίστηκε αρχικά εναντίον της Λαϊκής Τράπεζας, της Τράπεζας Κύπρου, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την εξέλιξη της υπόθεσης, όμως, η ενάγουσα εταιρεία απέσυρε ανεπιφύλακτα την αγωγή εναντίον όλων των εναγόμενων, πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην απόφαση του το Δικαστήριο, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της εταιρείας, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «δεν υπάρχει ενώπιον του Δικαστηρίου αξιόπιστη μαρτυρία από την οποία να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η Δημοκρατία γνώριζε τον παράνομο ή και παράτυπο τρόπο διάθεσης των αξιογράφων και τον επέτρεψε, ή ότι δεν έλαβε τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να ελέγξει ή και να διασφαλίσει ότι οι μέθοδοι που εφαρμόζονταν κατά τη διάθεση των χρεογράφων βρίσκονταν εντός των πλαισίων των σχετικών Νόμων ή και ευρωπαϊκών Οδηγιών, καθώς και ότι δεν άσκησε επαρκή εποπτεία στη Λαϊκή Τράπεζα».

Το Δικαστήριο απέρριψε όλες τις αξιώσεις της ενάγουσας εταιρείας, απέρριψε την αγωγή και επιδίκασε έξοδα προς όφελος της Δημοκρατίας.

Η δεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου εκδόθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2023 και αφορά σε απόρριψη αγωγής εταιρείας που κατατέθηκε εις βάρος της Δημοκρατίας σε σχέση με την απομείωση καταθέσεων στην Λαϊκή Τράπεζα το 2013. Η αγωγή καταχωρίστηκε αρχικά εναντίον της Λαϊκής Τράπεζας, της Τράπεζας Κύπρου και της Κυπριακή Δημοκρατίας. Κατά την εξέλιξη της υπόθεσης, η ενάγουσα εταιρεία απέσυρε ανεπιφύλακτα την αγωγή εναντίον όλων των εναγόμενων, πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αξίωση της ενάγουσας εταιρείας στηριζόταν σε ισχυρισμούς αμέλειας σε σχέση με πράξεις και παραλείψεις της Δημοκρατίας, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως και σε ισχυρισμούς για παραβίαση των περιουσιακών δικαιωμάτων της ενάγουσας εταιρείας.

Όπως αναφέρει η Νομική Υπηρεσία, τόσο οι ισχυρισμοί ως προς το θέμα της αμέλειας όσο και της ευθύνης της Δημοκρατίας για τις πράξεις και/ή παραλείψεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς απορρίφθηκαν, με το Δικαστήριο να επεξηγεί ότι οι εποπτικές Αρχές αποτελούν ανεξάρτητες Αρχές, οι οποίες δεν τυγχάνουν εποπτείας από τη Δημοκρατία.

Αναφορικά με το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, το Δικαστήριο, επικαλούμενο προηγούμενη απόφαση Δικαστηρίου, ανέφερε ότι «τα μέτρα δεν συνιστούν υπέρμετρη και απαράδεκτη παρέμβαση θίγουσα την ίδια την ουσία του δικαιώματος ιδιοκτησίας».

Το Δικαστήριο απέρριψε όλες τις αξιώσεις της ενάγουσας εταιρείας, απέρριψε την αγωγή και επιδίκασε έξοδα προς όφελος της Δημοκρατίας.

Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την πρώτη υπόθεση χειρίστηκαν η Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Θεανώ Μαυρομουστάκη και ο δικηγόρος Μάρκος Οικονόμου, και τη δεύτερη ο δικηγόρος Μάρκος Οικονόμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πρόγραμμα Cyprus League από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική

Το πρόγραμμα της Cyprus League by Stoiximan από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική ανακοίνωσε σήμερα η ΚΟΠ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πρόγραμμα έχει...

Συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ εξερράγησαν στον Λίβανο -3 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες (φωτό)

Συσκευές επικοινωνίας που χρησιμοποιούνταν από την Χεζμπολάχ εξερράγησαν αργά σήμερα το απόγευμα στο νότιο τμήμα της χώρας και στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού,...

Ο Σερ Στέλιος απένειμε για δεύτερη χρονιά βραβεία νεανικής επιχειρηματικότητας

Για δεύτερη χρονιά, ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, δημιουργός και ιδιοκτήτης της easy family of brands και ιδρυτής και πρόεδρος του Stelios Philanthropic Foundation βράβευσε τη...

Ακυρώνει πρόστιμο της Κομισιόν κατά της Google για την υπηρεσία AdSense το ΓΔΕΕ

Στην ακύρωση της απόφασης της Κομισιόν με την οποία είχε επιβληθεί πρόστιμο 1,5 δισ. ευρώ στην Google για τον τρόπο λειτουργίας της διαφημιστικής πλατφόρμας AdSense, επικυρώνοντας...

Μικρό αεροσκάφος με τρεις επιβάτες χάθηκε, ενώ πετούσε από Ιταλία προς Γαλλία

Ένα μικρό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν τρεις Γάλλοι χάθηκε από το πρωί της Τρίτης στη βορειοκεντρική Ιταλία, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία ορεινών διασώσεων της...

Πτώση σημείωσε το ΧΑΚ

Σε πτωτική πορεία επανήλθε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου μετά τα κέρδη της Τρίτης. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 182,71 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!