30.8 C
Nicosia
Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024 | 16:29

Ανεβάζει ταχύτητα η ανάπτυξη της οικονομίας – Άνοδος 5.3% το 3ο τρίμηνο

Θετικά εκπλήσσει η πορεία της κυπριακής οικονομίας εν μέσω της πανδημίας, με τους οικονομικούς δείκτες που ανακοινώθηκαν μέχρι σήμερα να καταγράφουν αισθητή ανάκαμψη, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 θα ξεπεράσει το 5,5%.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η οικονομία της Κύπρου μεγεθύνθηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους κατά 5,3% σε ετήσια βάση έναντι μεγέθυνσης 13,3% το δεύτερο τρίμηνο και συρρίκνωσης 2,1% το πρώτο τρίμηνο.

Οι πλείστοι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας παρουσιάζουν ανάπτυξη πλην του τομέα των αυτοκινήτων που δέχεται μεγάλο πλήγμα το 2021.

Ο τουρισμός ανακάμπτει αν και απέχει από τα επίπεδα προ πανδημίας, το λιανικό εμπόριο σημειώνει επίσης σημαντική άνοδο, ενώ και ο τομέας των ακινήτων ενισχύεται.

Τουρισμός

Σε ότι αφορά τον τουρισμό, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι αφίξεις τουριστών παρουσίασαν μεγάλη αύξηση 153,7% το οκτάμηνο του 2021, ενώ τα τουριστικά έσοδα σημείωσαν άνοδο 229,8% το οκτάμηνο.

Κατανάλωση

Η ανάκαμψη που υπάρχει στην οικονομία αποτυπώνεται και στα στοιχεία για την κατανάλωση.Τα ταξίδια κυπρίων στο εξωτερικό παρουσίασαν μεγάλη αύξηση 120,5% τον Αύγουστο.

Ο δείκτης όγκου κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο παρουσιάζει άνοδο 7,4% το οκτάμηνο.

Πτώση σημειώνεται στις εγγραφές των ιδιωτικών σαλούν, η οποία ανέρχεται στο 6,6% το εννεάμηνο.

Μεικτή είναι η εικόνα στο εξωτερικό εμπόριο.  Οι συνολικές εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 13,2% το εννεάμηνο, ενώ οι εξαγωγές παρουσιάζουν μείωση 0,2%.

Άνοδος και στα ακίνητα

Βελτίωση σημειώνει και η κατάσταση που παρουσιάζεται στον κλάδο ακινήτων.  Η αύξηση στις πωλήσεις ακινήτων ανήλθε στο 22% το δεκάμηνο.

Αύξηση 8,1% σημειώθηκε στο εμβαδόν των αδειών οικοδομής το οκτάμηνο.

Βελτίωση παρουσιάζει και η οικονομική εμπιστοσύνη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε το κέντρο οικονομικών ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, τον Οκτώβριο 2021, ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) για την Κύπρο βελτιώθηκε κατά 2,5 μονάδες σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο 2021, φτάνοντας στις 109,6 μονάδες από 107,1 μονάδες.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, η βελτίωση του δείκτη προήλθε από την ενίσχυση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης σε όλους τους τομείς. Αντίθετα, το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές σημείωσε μικρή κάμψη.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ακροβάτης πέρασε από την Ασία στην Ευρώπη με slackline

Ο Jaan Roose το έκανε και πάλι! Ο 32χρονος Εσθονός ακροβάτης, αφού διέσχισε το Στενό της Μεσσίνας στην Ιταλία, με το μεγαλύτερο slackline που έχει...

Η καφετέρια που δεν σερβίρει καφέ σε κούπες αλλά σε πιπεριές

Εκεί που λές πως τίποτα δεν σου φαίνεται περίεργο σε αυτή την εποχή, έρχεται πάντα μια είδηση που σε κάνει να κάνεις το σταυρό...

Συμφωνίες δανείων €125 εκατ. με ΕΤΕπ για ανάπτυξη ΤΕΠΑΚ και φοιτ. εστίες στην Πάφο

Συμφωνίες δανείων συνολικού ύψους €125 εκατ, τα οποία θα δώσουν νέα ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις προκλήσεις για...

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό χρέος μετά από 63 χρόνια

Το 100% του ΑΕΠ άγγιξε το δημόσιο χρέος της Βρετανίας, το υψηλότερο απί πεδο από τη δεκαετία του 1960, βάζοντας δύσκολα για τη νέα κυβέρνηση των...

Δάνειο 35 δισ. ευρώ για την Ουκρανία προτείνει η Κομισιόν

Ένα ολοκληρωμένο πακέτο οικονομικής βοήθειας, που συνδυάζει τον μηχανισμό δανειακής συνεργασίας για την Ουκρανία ύψους έως και 45 δισεκατομμυρίων ευρώ και ένα έκτακτο δάνειο μακροοικονομικής χρηματοδοτικής...

Λίβανος: Τριπλή επίθεση Χεζμπολάχ στο Ισραήλ με 140 ρουκέτες

Επίθεση σε τρία κύματα πραγματοποίησε η Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ, εκτοξεύοντας συνολικά 140 ρουκέτες, μία ημέρα μετά το διάγγελμα του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, ο οποίος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!