7 C
Nicosia
Παρασκευή 1 Μάρτιος 2024 | 4:38

Αίτημα στον ΥΠΟΙΚ για ενσωμάτωση έμφυλου προϋπολογισμού στον κρατικό

Την ενσωμάτωση του έμφυλου προϋπολογισμού στον κρατικό προϋπολογισμό, ζήτησε η Κυπριακή Πλατφόρμα Ενσωμάτωσης Έμφυλου Προϋπολογισμού σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι της Πλατφόρμας ζήτησαν από τον Υπουργό να εξετάσει και άλλες εναλλακτικές λύσεις για να αντιμετωπισθούν οι καθημερινές προκλήσεις, όπως η ενσωμάτωση του έμφυλου προϋπολογισμού, που θεωρείται ένα σημαντικό μέτρο και προωθείται από όλους τους παγκόσμιους οργανισμούς.

Επεσήμαναν επίσης, ότι η Κύπρος έχει υπογράψει αρκετές διεθνείς συμβάσεις που προτρέπουν τα κράτη να ενσωματώσουν τον έμφυλο προϋπολογισμό στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ σημείωσαν και ότι η υλοποίηση της μεταρρύθμισης συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των προεκλογικών δεσμεύσεων του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Επιπλέον, ανέφεραν ότι θα συμβάλει, μεταξύ άλλων, στην εξοικονόμηση πόρων, στη δικαιότερη κατανομή των κρατικών πόρων, στη διαφάνεια, στην πάταξη της διαφθοράς, στην ισότητα των φύλων και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη και στην ευημερία.

Οι εκπρόσωποι της Πλατφόρμας ζήτησαν από τον Υπουργό να ενημερώσει τα Υπουργεία ότι θα αρχίσει αυτή η διαδικασία ώστε να συσταθούν ειδικές ομάδες για την ενσωμάτωση του έμφυλου προϋπολογισμού, σε κάθε Υπουργείο, οι οποίες να συνεργάζονται στενά με τις ομάδες ενσωμάτωσης του φύλου για καλύτερα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ζήτησαν επίσης να αρχίσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια λειτουργών, ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για να μπορούν να εφαρμόσουν αυτήν τη μεταρρύθμιση, αρχίζοντας από το Υπουργείο Οικονομικών “για να δώσει το καλό παράδειγμα”.

Ακόμα, η Πλατφόρμα ζήτησε να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2024 ειδικό κονδύλι για τη μεταρρύθμιση αυτή, να αρχίσει η ενσωμάτωση του φύλου από τη Στατιστική Υπηρεσία, διότι τα σωστά στατιστικά στοιχεία είναι απαραίτητα για την ετοιμασία ενός αποτελεσματικού προϋπολογισμού, όπως είπαν.

Τέλος, ζήτησαν να συμπεριληφθεί η Κυπριακή Πλατφόρμα Ενσωμάτωσης Έμφυλου Προϋπολογισμού στην επιτροπή που εξετάζει τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, διότι υποστήριξαν ότι οι φόροι συνδέονται άμεσα με τη δικαιότερη κατανομή των δημόσιων πόρων.

Ο Υπουργός ενημέρωσε τις εκπροσώπους της Κυπριακής Πλατφόρμας Ενσωμάτωσης Έμφυλου Προϋπολογισμού ότι το Υπουργείο προβαίνει σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα σε σχέση με την προώθηση του έμφυλου προϋπολογισμού, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο κ. Κεραυνός ανάφερε επίσης ότι στο παρόν στάδιο βρίσκεται σε εξέλιξη διεργασία για τη συμμετοχή της Κύπρου σε προγράμματα εξατομικευμένης τεχνικής στήριξης, η οποία παρέχεται στα κράτη μέλη από την ΕΕ μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) για την ενσωμάτωση τους φύλου στις πολιτικές του κράτους και κατ’ επέκταση στον κρατικό προϋπολογισμό.

“Λαμβάνοντας τα πιο πάνω υπόψη και γνωρίζοντας ότι τα προγράμματα αυτά είναι χρονοβόρα, η Κυπριακή Πλατφόρμα Ενσωμάτωσης Έμφυλου Προϋπολογισμού ενημέρωσε το Υπουργό ότι για να διευκολύνει και να επιταχύνει την μεταρρύθμιση, προωθεί δυο πιλοτικά προγράμματα στην Κύπρο με στόχο να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την εμπειρογνωμοσύνη των ατόμων που θα ασχοληθούν με το πρόγραμμα, μέσω των επιπρόσθετων γνώσεων που θα αποκτηθούν από τα πιλοτικά προγράμματα ώστε να βοηθήσει την κυβέρνηση να αρχίσει την μεταρρύθμιση το συντομότερο δυνατό”, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Πλατφόρμα.

Αυτό είναι σημαντικό, όπως αναφέρουν, διότι η ενσωμάτωση του έμφυλου προϋπολογισμού είναι μια μακρά, πολύπλοκη και μακροχρόνια διαδικασία και χρειάζεται και αρκετή προεργασία για να μπορέσει να υλοποιηθεί και γι’ αυτό η προεργασία πρέπει να αρχίσει το συντομότερο. Γι’ αυτό, είπαν, η συμβολή των ατόμων που γνωρίζουν το θέμα στην Κύπρο είναι σημαντική και ενδυναμωτική.

Η Πλατφόρμα ενημέρωσε επίσης τον Υπουργό ότι θα διοργανώσει ευρωπαϊκό σεμινάριο τον Φεβρουάριο του 2024, στο οποίο θα προσκληθούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο να ανταλλάξουν εμπειρογνωμοσύνη σε θέματα έμφυλου προϋπολογισμού και να ετοιμάσουν νέα εργαλεία τα οποία να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Επιθυμία της Πλατφόρμας είναι να συνδιοργανώσει το σεμινάριο αυτό με το Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας των φύλων και ήδη ενημέρωσε την Επίτροπο, με επιστολή της, για αυτό το θέμα.

“Απώτερος στόχος να καταστήσουμε την Κύπρο ευρωπαϊκό κέντρο εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα έμφυλου προϋπολογισμού”, καταλήγει η Πλατφόρμα στην ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι οι εκπρόσωποι της δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να συνεργαστούν με την κυβέρνηση για την ενσωμάτωση του έμφυλου προϋπολογισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κεντρική: Αναθεώρηση προς τα κάτω του ρυθμού ανάπτυξης – Τι λέει για ανεργία και πληθωρισμό

Τις νέες της προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της χώρας, δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα, με μικρή προς τα κάτω αναθεώρηση για το ρυθμό...

Μικρά κέρδη στο ΧΑΚ και ο γενικός δείκτης στις 143,25 μονάδες

Κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης, μετά τις χθεσινές απώλειες. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκλεισε στις 143,25 μονάδες και στο...

Στα €87 εκατ. τα κέρδη της Demetra Holdings

Αύξηση των κερδών της ανακοίνωσε για το 2023 η Demetra Holdings λόγω της συμπερίληψης στα αποτελέσματα του μεριδίου κέρδους που αναλογεί στο Συγκρότημα από...

Συνάντηση Στιούαρτ με αξιωματούχο ελληνικού ΥΠΕΞ

Συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Ρούσο Κούνδουρο, είχε την Πέμπτη ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην...

Παράταση έξι μηνών για Σχέδιο Ενίσχυσης Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας

Παράταση έξι μηνών για την πλήρη υλοποίηση των επενδυτικών προτάσεων των αιτητών που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο της Πρώτης Προκήρυξης του Σχεδίου Χορηγιών για...

Ενοχλημένος ο Υπουργός Άμυνας για υπονοούμενα περί διαφθοράς – Όσα έγιναν για τα πυρομαχικά ήταν νομότυπα

Ενοχλημένος από το γεγονός ότι αφήνονται υπονοούμενα και αιχμές για διαφθορά δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!