Συνεδριάζει εκτάκτως το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για να εξετάσει ενδεχόμενο επέκτασης της αναστολής εκποιήσεων, μετά την πρωτοβουλία από ΑΚΕΛ, Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και τον Βουλευτή της ΕΔΕΚ, Κωστή Ευσταθίου, για κατάθεση πρότασης νόμου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, η πρόταση νόμου για περαιτέρω τρίμηνη παράταση των εκποιήσεων ακινήτων που είναι υποθηκευμένα για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κατατίθεται για τον ίδιο λόγο που ίσχυσε και στις προηγούμενες περιπτώσεις. Σημείωσε ότι η κατάθεση της πρότασης νόμου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στόχο έχει να προωθηθεί η πρόταση άμεσα και στην Ολομέλεια, ώστε να πάρει την ψήφο του Σώματος.
Σύμφωνα με τον κ. Λουκαΐδη, η τρίμηνη αναστολή εκποιήσεων κρίνεται αναγκαία, «ώστε η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα και να φέρει στη Βουλή το σχέδιο για ενοίκιο έναντι δόσης, αλλά και για να συζητήσει η Βουλή τις απαιτούμενες αλλαγές στο θεσμικό κανονιστικό πλαίσιο, όπως αυτές έχουν κατατεθεί και από το ΑΚΕΛ και από άλλα κόμματα».
Σημείωσε ότι, στην παρούσα φάση, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προχωρούν σε διαδικασίες εκποιήσεων, χωρίς να έχει προχωρήσει η συζήτηση για «θεσμικές αλλαγές που θα επαναφέρουν ισορροπία στη σχέση δανειολήπτη και τραπεζών», όπως ούτε και άλλα μέτρα προστασίας ευάλωτων δανειοληπτών.
«Πρέπει να πιστώσουμε ότι υπάρχει δέσμευση από την Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, θα τεθούν όλες οι σχετικές προτάσεις ενώπιον της Επιτροπής», πρόσθεσε ο κ. Λουκαΐδης.
«Όλα μαζί θα συζητηθούν και θέλω να πιστεύω ότι και η κυβέρνηση θα αναλάβει δράση, ώστε να έχουμε μία μόνιμη και σταθερή και κυρίως δίκαιη λύση, σε αυτό το μεγάλο ζήτημα», κατέληξε.
Σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε ότι χρειάζεται να δοθεί λίγος ακόμα χρόνος στον Υπουργό Οικονομικών και στην κυβέρνηση, για να έρθουν με προτάσεις για επίλυση του θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
«Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να κάνει δήλωση που να καλεί τις εταιρείες διαχείρισης δανείων να σταματήσουν αυτή τη ληστρική αντιμετώπιση προς τους δανειολήπτες, ώστε να δοθεί χρόνος να συζητήσουμε στην Επιτροπή Οικονομικών τις 13 νομοθεσίες που θα εξισορροπούν τη σχέση δανειολήπτης και εταιρείας διαχείρισης», συνέχισε ο κ. Τρυφωνίδης.
Πρόσθεσε ότι «αν δεν παρθούν πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση, με προτάσεις όχι μόνο για τις ευάλωτες ομάδες, κινδυνεύει όλη η μεσαία τάξη να βρεθεί στον δρόμο».