9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 20:32

Capital Intelligence (CI): Αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου

Ο οίκος αξιολόγησης Capital Intelligence (CI) αναβάθμισε την μακροχρόνια και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο «ΒΒΒ» από «ΒΒΒ-» και Α2 από Α3, αντίστοιχα, διατηρώντας θετική προοπτική.

Ο οίκος, με έδρα τη Λεμεσό, επικαλείται τη συνεχιζόμενη βελτίωση στα δημόσια οικονομικά, περιλαμβανομένων των επαναλαμβανόμενων πλεονασμάτων και την ταχεία μείωση του δημοσίου χρέους. Θεωρεί, επίσης, ότι οι στόχοι που τέθηκαν στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2024-2026 είναι επιτεύξιμοι και διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, περιλαμβανομένων των επαναλαμβανόμενων δημοσιονομικών πλεονασμάτων και την ταχεία μείωση του δημοσίου χρέους με τον δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κάτω του 60% (το όριο της συνθήκης του Μάαστριχτ) το 2026», αναφέρει.

Σημειώνει ακόμη ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει να διαχειρίζεται το προφίλ λήξεων του χρέους, προκειμένου να μειώσει τους χρηματοδοτικούς κινδύνους, διατηρώντας ταυτόχρονα ένα αυξανόμενο «μαξιλάρι» για αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων κλυδωνισμών και εξωγενών αρνητικών εξελίξεων.

Ο CI κάνει επίσης λόγο για «σημαντική μείωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, με το μέγεθος του τραπεζικού τομέα να υποχωρεί σε περίπου 200% του ΑΕΠ, με το σωρευτικό χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών να υποχωρεί κατά το ήμισυ τα τελευταία χρόνια».

Σύμφωνα με τον Οίκο, η αξιολόγηση επίσης αντικατοπτρίζει την «αποδεδειγμένη ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας, έναντι αυξανόμενων γεωπολιτικών κινδύνων, την σημαντική πρόοδο που έγινε στην ενδυνάμωση των ισολογισμών των τραπεζών, καθαρίζοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την μείωση της εξάρτησης στο εξωτερικό δανεισμό».

«Ως αποτέλεσμα οι δυνητικές κυβερνητικές υποχρεώσεις από τον τραπεζικό τομέα έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια», σημειώσει ο CI.

Επίσης, ο Οίκος κάνει λόγο για «πολύ ισχυρή» δημοσιονομική θέση, με το δημοσιονομικό πλεόνασμα τους πρώτους επτά μήνες να υπερβαίνει τις προβλέψεις, φτάνοντας στο 2,2% του ΑΕΠ, και σημειώνει ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα φέτος θα ανέλθει στο 2,9% του ΑΕΠ, παρά την προσαρμογή των μισθών στον δημόσιο τομέα.

Τέλος, αναδεικνύει τη μείωση των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών κινδύνων, που οφείλεται «στην στέρεα κυβερνητική δημοσιονομική διαχείριση, το ευνοϊκό προφίλ λήξεων του χρέους και τις χαμηλές ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες καθώς και στη συνετή πολιτική δημιουργίας αποθεματικού ρευστών διαθεσίμων, που ανέρχεται σχεδόν στο 10% του ΑΕΠ, το οποίο καλύπτει πέραν του 200% των χρηματοδοτικών αναγκών για τουλάχιστον τους επόμενους δώδεκα μήνες”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!