Η Bosch Ελλάδας λειτουργεί ως θυγατρική του Ομίλου Bosch από το 1992, απασχολεί συνολικά 275 άτομα προσωπικό και οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 8,5% φτάνοντας στα 266,7 εκατ. ευρώ το 2023 παρά τις απαιτητικές συνθήκες της αγοράς και το ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον με τα υψηλά επιτόκια και τον πληθωρισμό καθώς και τη διστακτικότητα των καταναλωτών.

«Η αύξηση που σημειώθηκε το 2023 ήταν αποτέλεσμα της συνεχούς ανάπτυξης της εταιρείας την τελευταία δεκαετία, παρά τις προκλήσεις που θέτει η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα με τα υψηλά επιτόκια και τον πληθωρισμό, τη διστακτικότητα των καταναλωτών, αλλά και την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση», δήλωσε ο Ιωάννης Κάπρας, Διευθύνων Σύμβουλος της Bosch στην Ελλάδα και πρόσθεσε πως «πιστεύουμε στη μακροπρόθεσμη δυναμική της ελληνικής αγοράς. Διερευνούμε και δουλεύουμε ήδη εντατικά πάνω σε νέους στρατηγικούς τομείς ανάπτυξης όπως λύσεις λογισμικού και ψηφιακές υπηρεσίες. Απευθυνόμενοι στον βιομηχανικό κλάδο παρέχουμε υποστηρικτικές υπηρεσίες για το σχεδιασμό και ανάπτυξη νέων προϊόντων καθώς και τεχνολογίες ψηφιακού μετασχηματισμού για τα εργοστάσια του μέλλοντος».

Να σημειωθεί πως όλες οι θυγατρικές του ομίλου Bosch στην Ελλάδα κατέγραψαν θετικές επιδόσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο τομέας της Αυτοκίνησης κατέγραψε σταθερή ανάπτυξη ενώ ο τομέας της Βιομηχανικής Τεχνολογίας σημείωσε μέτρια αύξηση των πωλήσεων. Ο τομέας των Καταναλωτικών Αγαθών παρουσίασε αύξηση χάρη στη σημαντική ανάπτυξη του τμήματος Ηλεκτρικών Εργαλείων. Τέλος, ο επιχειρηματικός τομέας της Ενέργειας και Τεχνολογίας Κτηρίων κατέγραψε σημαντική αύξηση.

Οι προοπτικές για το 2024

Όσον αφορά τις προοπτικές για το 2024 και λαμβάνοντας υπόψη τη συγκρατημένη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και τις σημαντικές γεωπολιτικές εντάσεις, η Bosch στην Ελλάδα αναμένει να επιτύχει σταθερή ανάπτυξη σε σύγκριση με τα επίπεδα πωλήσεων του 2023. «Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αποδίδει καλά, γεγονός που μας κάνει στη Bosch αισιόδοξους για μια θετική προοπτική και για το τρέχον έτος», επεσήμανε ο κ. Κάπρας.

Αναφορικά με το διεθνές αποτύπωμα της Bosch, ο Stefan Hartung, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Robert Bosch GmbH, δήλωσε πως «κατά το οικονομικό έτος 2023, πετύχαμε τους οικονομικούς μας στόχους και ενισχύσαμε τη θέση μας στην αγορά σε διάφορους τομείς, από τους ημιαγωγούς έως τα ολοκληρωμένα συστήματα κτηρίων».

Η εταιρεία αύξησε τις πωλήσεις της κατά 3,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος στα 91,6 δισ. ευρώ παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και τις συνθήκες της αγοράς. Το EBIT διαμορφώθηκε στο 5,3%, μια ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο από το προηγούμενο έτος. Ήταν μεν υψηλότερο από το αναμενόμενο, αλλά εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από το περιθώριο στόχου 7% τουλάχιστον που απαιτείται μακροπρόθεσμα. Η Bosch θέλει να το επιτύχει αυτό μέχρι το 2026. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά περισσότερο από 0,8% σε ετήσια βάση. Μετά την προσαρμογή των συναλλαγματικών ισοτιμιών, αυτό ισοδυναμεί με αύξηση 2,7%.

Ωστόσο, η εταιρεία αναμένει ότι θα είναι δύσκολο να αυξηθεί το περιθώριο EBIT από δραστηριότητες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ακόμη και αν το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον παραμένει απαιτητικό, η Bosch στοχεύει να καταταχθεί μεταξύ των τριών κορυφαίων προμηθευτών στις βασικές αγορές της σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Η Bosch αναμένει σταθεροποίηση στις δικές της επιχειρηματικές δραστηριότητες και σε αυτό θα συμβάλουν οι καινοτομίες καθώς και η επέκταση του διεθνούς αποτυπώματός της. Η εταιρεία συνεχίζει να κάνει μεγάλες αρχικές επενδύσεις σε τεχνολογίες για ένα μέλλον με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, προκειμένου να συμβάλει στη διαμόρφωση αυτού του μετασχηματισμού από την κορυφή.

Λέττα Καλαμαρά  [email protected]