Θετική εμφανίζεται η Bank of America (BofA) για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς διαπιστώνει ότι έχουν αρχίσει να δείχνουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε σχέση με τα ιταλικά. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα δείχνουν να μην επηρεάζονται ακόμη από τις αναταράξεις των αγορών, ειδικά στο μέτωπο της μετατόπισης της αποτίμησης των κινδύνων.
Όπως εξηγεί η BofA, τα κρατικά spreads του ευρώ παρουσιάζουν παρόμοια εικόνα με εκείνη που είχαν το 2015, όταν δηλαδή υπήρξαν υψηλές ροές QE και χαμηλή μεταβλητότητα. Ωστόσο, συνεχίζει να βλέπει κινδύνους για τα ιταλικά ομόλογα, το spread των οποίων αναμένει να διευρυνθεί πέρα από τις 160 μονάδες βάσης, με τα γαλλικά ομόλογα να διαπραγματεύονται ήπια ενόψει του προϋπολογισμού και να υπεραποδίδουν στη συνέχεια.
Η ευαισθησία των ελληνικών ομολόγων στις φάσεις ενεργοποίησης/απενεργοποίησης κινδύνου θα πρέπει να παραμείνει χαμηλότερη από αυτή των ιταλικά, με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να μας αρέσουν, αναφέρει επίσης χαρακτηριστικά η BofA.
BofA: Εφησυχαστική η τιμολόγηση κινδύνου των ευρωπαϊκών ομολόγων
Σύμφωνα με την BofA, τα spread των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης κινούνται σε σχετικά στενά επίπεδα, διαπραγματεύονται σχετικά φθηνά ενώ παρουσιάζουν επίσης σχετική σταθερότητα. Αυτό δεν απέχει πολύ από αυτό που τιμολογεί ο υπόλοιπος κλάδος κινδύνου, με τα εταιρικά περιθώρια και τις μετοχές να τιμολογούν σχετικά ελάχιστα σε σχέση με τους κινδύνους.
Εξετάζοντας τα spread με μεγαλύτερη ευαισθησία και επικεντρώνοντας πιο συγκεκριμένα το sell-off του Ιουλίου, μπορούμε να δούμε πώς τα διαφορετικά spreads τείνουν να αντιδρούν σε τέτοια καθεστώτα κινδύνου. Η Ιταλία και η Ελλάδα τείνουν να ηγούνται των κινήσεων, χωρίς έκπληξη, ενώ η Ισπανία/Γαλλία/Πορτογαλία αλλάζουν κατά 60% του μεγέθους. Είναι ενδιαφέρον ότι το Βέλγιο (παρά το μικρότερο μέγεθος, την έκθεση στην αγορά και τη ρευστότητα) μπορεί τώρα να ξεπεράσει τη Γαλλία όσον αφορά τα καθεστώτα κινδύνου, συμπεραίνει η BofA.
Επίσης, μέσα σε ομάδες υψηλότερης πιστωτικής ποιότητας, η Ιρλανδία τείνει να κινείται πιο ιδιοσυγκρασιακά. Η ίδια κατάταξη επιβεβαιώνεται σε γενικές γραμμές και από την ευαισθησία των περιθωρίων των χωρών.
Στην περιφέρεια, η Ιταλία και η Ελλάδα συμπεριφέρθηκαν με παρόμοια ευαισθησία στον παγκόσμιο κίνδυνο on/off (που αντιστοιχεί στην πρώτη κύρια συνιστώσα των περιθωρίων κρατικών περιθωρίων) αλλά πιο πρόσφατα αυτό αλλάζει: η Ελλάδα αποσυνδέεται προσωρινά από την τυπική έκθεση της περιφέρειας σε αυτόν τον παράγοντα κινδύνου, διαπιστώνει η BofA.
Μάλιστα, η αμερικανική τράπεζα, πιστεύει σε γενικές γραμμές ότι αυτή η αποσύνδεση θα συνεχιστεί (με τα ελληνικά ομόλογα να εμφανίζουν σχετικά χαμηλότερη μεταβλητότητα/ευαισθησία), παρόλο που μέρος της πρόσφατης συμπεριφοράς μπορεί να επαναληφθεί.
Πηγή: ΟΤ