H Πολιτική Συνοχής της ΕΕ, μέσω της οποίας χρηματοδοτούνται έργα και μεταρρυθμίσεις ανάπτυξης στα κράτη μέλη, επενδύει σημαντικά στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και θα πρέπει να ανταποκρίνεται στον ρόλο της για διασφάλιση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, σε παρέμβασή του στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, με αντικείμενο το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Λουξεμβούργο.
Στο πλαίσιο των εργασιών οι αρμόδιοι Υπουργοί συζήτησαν τη διασύνδεση της Πολιτικής Συνοχής με τη νέα Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ για την περίοδο 2024 – 2029, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη σύνοδο κορυφής στις 27 – 28 Ιουνίου. Συζήτησαν επίσης για τη διασύνδεση της Πολιτικής Συνοχής με τις μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη, και ενέκριναν συμπεράσματα αναφορικά με την ανακοίνωση για την 9η Έκθεση για το Μέλλον της Πολιτικής Συνοχής.
Στην παρέμβασή του, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μέσω του ΓΤΠ, ο Υπουργός Οικονομικών μίλησε για την ανάγκη ευθυγράμμισης των στρατηγικών στόχων της ΕΕ με πολιτικές οι οποίες προάγουν την αλληλεγγύη και την αρμονική ανάπτυξη σε όλη την επικράτεια της ΕΕ, όπως είναι η Πολιτική Συνοχής.
Η συνέργεια μεταξύ της Πολιτικής Συνοχής και της Στρατηγικής Ατζέντας είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μιας ισόρροπης ανάπτυξης για όλες τις περιφέρειες της ΕΕ, είπε.
Ο κ. Κεραυνός υποστήριξε επίσης ότι η Πολιτική Συνοχής η οποία επενδύει σημαντικά στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση θα πρέπει να ανταποκρίνεται στον ρόλο της όπως αναγνωρίζεται στη Συνθήκη της ΕΕ, για οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή και να λειτουργεί ως βασικό εργαλείο για την περαιτέρω ενίσχυση της Ενιαίας Αγοράς.
Η Κύπρος, προστίθεται στην ανακοίνωση, θεωρεί ότι η Πολιτική Συνοχής και οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν δύο βασικά εργαλεία τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν με τρόπο που να διασφαλίζει την αποκεντρωμένη λήψη αποφάσεων, την ενεργό συμμετοχή και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, και την ενσωμάτωση των μοναδικών χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων της κάθε χώρας για την προώθηση της συνολικής ανάπτυξης και ευημερίας της ΕΕ.