Το Μπαγκλαντές, ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής ενδυμάτων στον κόσμο, ελπίζει να μειώσει τον δασμό 35% που δήλωσε ότι θα επιβάλει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Υπουργός Εμπορίου της χώρας, Μαχμπουμπούρ Ραχμάν.
Η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ενδυμάτων αντιπροσωπεύει περίπου το 80% των εξαγωγών στο Μπαγκλαντές και ο κλάδος ανοικοδομείται μετά το σκληρό πλήγμα που δέχτηκε από μια επανάσταση υπό την ηγεσία των φοιτητών που ανέτρεψε την κυβέρνηση πέρυσι.
«Υπάρχει ελπίδα για μειωμένο συντελεστή δασμών, καθώς το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών (USTR) έστειλε ένα άλλο προσχέδιο εγγράφου για εξέταση», δήλωσε ο Ραχμάν στο AFP.
Δήλωσε ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας και ο σύμβουλος εμπορίου του έθνους της Νότιας Ασίας «εργάζονται πάνω στο θέμα» στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Μπαγκλαντές εξήγαγε αγαθά αξίας 8,36 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2024, ενώ οι εισαγωγές από εκεί ανήλθαν σε 2,21 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Τράπεζα του Μπαγκλαντές και το Εθνικό Συμβούλιο Εσόδων.
Οι αμερικανικές εταιρείες ένδυσης που προμηθεύονται προϊόντα από το Μπαγκλαντές κυμαίνονται από την Fruit of the Loom έως τη Levi Strauss και την VF Corp, της οποίας οι μάρκες περιλαμβάνουν τις Vans, Timberland και The North Face.
Ο Τραμπ έπληξε το Μπαγκλαντές με δασμούς 37% σε ανακοίνωση της 2ας Απριλίου, αλλά σε επιστολή που εκδόθηκε την Τρίτη, ο ηγέτης των ΗΠΑ δήλωσε ότι τώρα θα είναι 35%.
Αυτό είναι περισσότερο από το διπλάσιο του 16% που έχει ήδη επιβληθεί στα προϊόντα βαμβακιού.
Η Ντάκα πρότεινε να αγοράσει αεροπλάνα Boeing και να αυξήσει τις εισαγωγές σιταριού, βαμβακιού και πετρελαίου από τις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια μείωσης του εμπορικού ελλείμματος, το οποίο ο Τραμπ χρησιμοποίησε ως δικαιολογία για την επιβολή επώδυνων δασμών.
Ο Μαχμούντ Χασάν Καν, πρόεδρος του Συνδέσμου Κατασκευαστών και Εξαγωγέων Ενδυμάτων του Μπαγκλαντές (BGMEA), το χαρακτήρισε «μεγάλη πρόκληση για τον τομέα της ένδυσης».
«Περιμέναμε ότι ο δασμός που μας επιβλήθηκε θα ήταν μεταξύ 10% και 20%», είπε, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι ο προσωρινός ηγέτης της Ντάκα, Μουχάμαντ Γιουνούς, θα «θέσει το ζήτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο πρώην διευθυντής της BGMEA, Μοχιουντίν Ρούμπελ, προειδοποίησε ότι ο αντίκτυπος, καθώς οι δασμοί παραμένουν σε ισχύ, θα είναι τρομερός.
«Οι νέοι δασμοί εγείρουν ανησυχίες για απώλειες θέσεων εργασίας στο Μπαγκλαντές, καθώς οι ΗΠΑ είναι η κύρια αγορά εξαγωγών του», είπε.
Σημείωσε ότι το Μπαγκλαντές πρέπει να δράσει γρήγορα, εμπλέκοντας τους Αμερικανούς εισαγωγείς ώστε να πιέσουν για αλλαγή πολιτικής, να επαναλάβουν τις εμπορικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου και να τονίσουν τη σημασία των προϊόντων του.