24.8 C
Nicosia
Σάββατο 6 Ιούλιος 2024 | 2:24

Τουρκία: Yποχωρεί ο πληθωρισμός για πρώτη φορά εδώ και οχτώ μήνες

Για πρώτη φορά εδώ και οχτώ μήνες υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Τουρκία, ενώ επιβραδύνθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Ο συνολικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 71,6% τον Ιούνιο, από 75,5% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία αύξηση των τιμών, η μέτρηση που προτιμά η  κεντρική τράπεζας, έφτασε στο 1,6%, το χαμηλότερο ποσοστό σε περισσότερο από ένα χρόνο.

Κανένας οικονομολόγος που συμμετείχε στην έρευνα του Bloomberg δεν προέβλεψε μια τέτοια απότομη επιβράδυνση. Οι διάμεσες προβλέψεις των αναλυτών ανέμεναν ετήσιο ρυθμό 72,6% και μηνιαία αύξηση 2,2%.

«Η διαδικασία αποπληθωρισμού έχει ξεκινήσει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ στο X.

Τα κρατικά ομόλογα σε λίρες σημείωσαν ράλι μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, με την απόδοση των τίτλων δύο και 10 ετών να υποχωρεί κατά 82 μονάδες βάσης και 36 μονάδες βάσης, αντίστοιχα. Το τουρκικό νόμισμα διέγραψε για λίγο τις απώλειες και διαπραγματευόταν ελάχιστα μεταβολές από τις 11:31 π.μ. στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία γυρίζει σελίδα

Η Τουρκία αρχίζει να γυρίζει σελίδα σε δύο χρόνια σοβαρής συμπίεσης του κόστους ζωής που προκλήθηκε από έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς αύξησης των τιμών στον κόσμο. Οι αξιωματούχοι είναι αισιόδοξοι ότι η υποχώρηση θα σηματοδοτήσει την έναρξη ταχύτατου αποπληθωρισμού μετά από έναν επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιγξης που αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά πάνω από 40 ποσοστιαίες μονάδες στο 50% σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά πώς εξελίσσεται η επιβράδυνση καθώς τοποθετούνται σε τοπικά περιουσιακά στοιχεία. Η τροχιά που θα ακολουθήσει θα καθορίσει επίσης πότε οι μειώσεις επιτοκίων θα επιστρέψουν στην ατζέντα της κεντρικής τράπεζας που έχει  προειδοποιήσει ότι η προσέγγισή  θα παραμείνει σφιχτή «μέχρι να επιτευχθεί μια σημαντική και διαρκή πτώση της υποκείμενης τάσης» του μηνιαίου πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός μπορεί να επιβραδυνθεί στο «50% ή και ελαφρώς χαμηλότερο» τον Αύγουστο, εκτιμά ο Τουφάν Κορμέτ, διευθυντής στρατηγικής παγκόσμιων αγορών στην BBVA στο Λονδίνο.

«Μετά από αυτό, η πτώση του πληθωρισμού θα επιβραδυνθεί καθώς το ευνοϊκό αποτέλεσμα της βάσης αρχίζει να εξαλείφεται, αλλά η επίδραση της αυστηρής νομισματικής πολιτικής και ως εκ τούτου η χαλάρωση στην οικονομία θα γίνουν πιο αποτελεσματικές» πρόσθεσε.

Οι προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού στην Τουρκία

Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι βλέπουν τον πληθωρισμό να τελειώνει το έτος πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας του 38%, με μια απότομη επιβράδυνση των τιμών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από τη στατιστική επίδραση μιας υψηλής βάσης από το 2023.

Η αύξηση των τιμών στην Κωνσταντινούπολη, τον εμπορικό κόμβο της Τουρκίας, δεν επιβραδύνονται σχεδόν με τον ίδιο ρυθμό που παρατηρείται σε εθνικό επίπεδο. Ο πληθωρισμός λιανικής της πόλης μόλις άλλαξε τον Ιούνιο από τον Μάιο σε ετήσιους όρους, ενώ μειώθηκε ελαφρά σε μηνιαία βάση στο 3,4%, σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης.

Ο Σίμσεκ είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ήταν «σημαντικό» ο πληθωρισμός να επιβραδυνθεί κάτω από το 42% – το ανώτερο εύρος των προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας για το τέλος του έτους, αλλά εξακολουθεί να είναι περίπου οκτώ φορές το επίσημο στόχο του 5%.

«Η επιτάχυνση των τιμών του περασμένου έτους σημαίνει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός τους επόμενους μήνες θα είναι χαμηλότερος, δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση αποπληθωρισμού», δήλωσε ο Erik Meyersson, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στη SEB AB, σε μια ανάρτηση στο X. «Θα είναι σημαντικό να παρακολουθούμε άλλα μέτρα του πληθωρισμού».

«Η αύξηση σε είδη τροφίμων και ένδυσης ήταν χαμηλότερη από τις προσδοκίες μας,» εξηγεί ο Σέλβα Μπαχάρ Μπαζίκι, οικονομολόγος στο Bloomberg Economics «αλλά οι υποκείμενες τάσεις δείχνουν ότι τα κέρδη των τιμών εξακολουθούν να είναι θερμά σε ορισμένους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών όπου ο ετήσιος πληθωρισμός παρέμεινε πάνω από 95%.»

Οι προοπτικές των νοικοκυριών

Ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μειώνονται μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά, οι προοπτικές των νοικοκυριών αποδεικνύονται πιο επίμονες, με την αύξηση των τιμών να σημειώνεται στο 71,5% ετησίως από τώρα.

Οι αβάσιμες προσδοκίες μπορούν να τροφοδοτήσουν τις προκαταβολικές δαπάνες εάν οι καταναλωτές πιστεύουν ότι οι τιμές θα επιταχυνθούν περαιτέρω στο μέλλον. Η κεντρική τράπεζα είπε ότι η εγχώρια ζήτηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε «πληθωριστικά επίπεδα».

Ακόμα κι έτσι, οι αυστηρότερες πολιτικές εισχωρούν στην οικονομία.

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ο ΑΠΟΕΛ φέρεται να συμφώνησε με τον Ελ Αραμπί

Τις πιο δυνατές μεταγραφικές κινήσεις του, ο ΑΠΟΕΛ, τις «κράτησε» για το τέλος αυτής της πρώτης φάσης των προσθαφαιρέσεων στο δυναμικό του. Μετά την...

Σε 13 συλλήψεις για παράνομη παραμονή στην ΚΔ, προχώρησε η Αστυνομία

Συνέχεια στις δράσεις για εντοπισμό υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα στην Κύπρο έδωσε σήμερα η Αστυνομία, με συντονισμένες επιχειρήσεις στις επαρχίες Λεμεσού, Λάρνακας...

Ανοιχτός δηλώνει ο Πούτιν σε διπλωματική λύση για Ουκρανία

Χωρίς να έχουν προαναγγελθεί και έχοντας προκαλέσει επικριτικές αντιδράσεις από αξιωματούχους και ηγέτες χωρών μελών της ΕΕ ολοκληρώθηκαν στο Κρεμλίνο οι συνομιλίες του Ρώσου...

Συνελήφθησαν και οι 8 καταζητούμενοι για την συμπλοκή στη Λεμεσό

Με τους δικηγόρους τους παρουσιάστηκαν σήμερα στα γραφεία του ΤΑΕ Λεμεσού οι οκτώ καταζητούμενοι για την υπόθεση συμπλοκής, μεταξύ οικογενειών, που σημειώθηκε το βράδυ...

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι φαρμακοποιοί του ΓΝ Λεμεσού

Χωρίς υπεύθυνο φαρμακοποιό και με μειωμένο προσωπικό συνεχίζει να λειτουργεί, από την περασμένη Πέμπτη, το φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, αναφέρει η Παγκύπρια Συντεχνία...

Ρέμος: Δεν έχω διαπράξει ποτέ φοροδιαφυγή

«Κατηγορηματικά δεν έχω διαπράξει ποτέ φοροδιαφυγή» υποστηρίζει με ανακοίνωση του, ο Αντώνης Ρέμος, χαρακτηρίζοντας τις διαρροές σχετικά με την έρευνα από την Οικονομική Εισαγγελία...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!