Ο γενικός πληθωρισμός υποχώρησε ελαφρώς λιγότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα στην Τουρκία, ενισχύοντας πιθανότατα την άποψη των οικονομολόγων ότι η μείωση των επιτοκίων δεν είναι εφικτή φέτος.
Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 48,6% τον Οκτώβριο από 49,4% τον Σεπτέμβριο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν ποσοστό 48,3%. Οι μηνιαίες τιμές, το αγαπημένο μέτρο των κεντρικών τραπεζιτών, υποχώρησαν στο 2,88% από 2,97% τον Σεπτέμβριο.
Οι εποχικά προσαρμοσμένες τιμές, που επίσης παρακολουθούνται στενά από τους φορείς χάραξης πολιτικής, θα ανακοινωθούν αύριο.
Η κεντρική τράπεζα έχει εκφράσει την ανησυχία της για τον ρυθμό του αποπληθωρισμού, αναγκασμένη να ακολουθήσει μια πιο γερακίσια στάση μετά τις χειρότερες του αναμενόμενου μετρήσεις του Σεπτεμβρίου. Οι αναλυτές έχουν υποχωρήσει στις προβλέψεις για μείωση των επιτοκίων φέτος, λόγω της υποτονικής προόδου όσον αφορά τον έλεγχο των τιμών. Το κύριο κόστος δανεισμού έχει παραμείνει αμετάβλητο στο 50% από τον Μάρτιο.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας στην Τουρκία, Φατίχ Καραχάν θα παράσχει μια εκτίμηση κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριμηνιαίας προοπτικής του έτους αργότερα αυτή την εβδομάδα, με τους αξιωματούχους να παραδέχονται ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει φέτος γύρω στο 42% – το ανώτερο όριο της τρέχουσας πρόβλεψης. Για τους περισσότερους αναλυτές, ωστόσο, η προσοχή θα είναι στραμμένη στις τιμές του επόμενου έτους με την τρέχουσα πρόβλεψη για 14% στο τέλος του 2025.
«Αν δούμε την κεντρική τράπεζα να μειώνει την πρόβλεψή της για το τέλος του 2025 για 14% ή να τη διατηρεί στα ίδια επίπεδα, τότε αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμένεται σήμερα», δήλωσε ο Τουφάν Τσομέρτ, εκτελεστικός διευθυντής στρατηγικής για τις παγκόσμιες αγορές της BBVA στο Λονδίνο.
«Οι υψηλότερες προβλέψεις για τον πληθωρισμό στο μέλλον θα σημαίνουν, από την άλλη πλευρά, ότι η κεντρική τράπεζα θα επιδιώξει μια ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και πληθωρισμού, αντί να επικεντρωθεί αποκλειστικά στον πληθωρισμό».