Όπως εξήγησε ο κ. Πετραλιάς μιλώντας στην ΕΡΤ, με βάση το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο το επόμενο έτος η χώρα μας έχει ένα περιθώριο αύξησης των δαπανών 3,6% σε σχέση με φέτος, ποσοστό που μεταφράζεται σε 3,6 δις. ευρώ. Παράλληλα, υπάρχoυν περίπου 700-750 εκατ. ευρώ ως απόθεμα που μπορεί να δαπανηθεί εξαιτίας του καλύτερου αποτελέσματος το 2024, από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το ποσό διαμορφώνεται συνολικά σε 4,4 δις. ευρώ.

Από τα 4,4 δις. ευρώ, το 1 δισ. ευρώ αφορά την αύξηση των τακτικών δαπανών του κράτους, 1,2 δις. ευρώ θα δαπανηθεί για την αύξηση των συντάξεων, 500 εκατ. ευρώ έχουν υπολογιστεί για την αύξηση των αμυντικών δαπανών και περίπου 600 εκατ. ευρώ τα μέτρα που ήδη έχουν εξαγγελθεί. Απομένει έτσι 1 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω, γύρω στα 500 εκατ. ευρώ λόγω της ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής και τα 500 εκατ. ευρώ από την αύξηση των αμυντικών δαπανών δεν θα προσμετρηθούν στο σκέλος αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών. Δηλαδή απομένει συνολικά 1,5 δις. ευρώ για παρεμβάσεις το 2026.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι το παραπάνω ποσό μπορεί να διαφοροποιηθεί στην περίπτωση που αποδώσουν καλύτερα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ή/και υπάρξει μεγαλύτερη εξοικονόμηση δαπανών από την πλευρά του Δημοσίου.

Τα φορολογικά βάρη

Στον πυρήνα του πακέτου που εξετάζει η κυβέρνηση και θα οριστικοποιηθεί στα τέλη του καλοκαιριού, οπότε θα υπάρχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία  του προϋπολογισμού και τις επιδόσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, περιλαμβάνονται μειώσεις συντελεστών στη φορολογική κλίμακα με στόχο των περιορισμό του φορολογικού βάρους στη μεσαία τάξη, ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων με νέες παρεμβάσεις στην κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων, πιθανή μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης αλλά και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Όσον αφορά τη ρήτρα διαφυγής, αυτό που περιμένει η Αθήνα είναι την αξιολόγηση του αιτήματος από την Κομισιόν και πιο συγκεκριμένα να οριστικοποιηθεί το «έτος βάσης» σύμφωνα με το οποίο θα υπολογίζεται η αύξηση των δαπανών για την άμυνα.

Σύμφωνα με τον κανονισμό που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (και ψηφίστηκε χθες από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης), η αύξηση των αμυντικών δαπανών υπολογίζεται σε σχέση με τα επίπεδα που ήταν αυτές το 2021. Στην περίπτωση της Ελλάδος όμως το συγκεκριμένο έτος το ύψος των δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν ιδιαίτερα υψηλό στο 2,7% του ΑΕΠ. Στην περίπτωση αυτή το όφελος για την Ελλάδα θα ήταν πολύ μικρό. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση των κρατών-μελών, στόχος είναι ως έτος βάσης για τη χώρα μας να οριστεί το 2024 οπότε το ύψος των αμυντικών δαπανών ήταν στο 2,2% του ΑΕΠ. Τα τελικά συμπεράσματα αναμένεται να αποτυπωθούν στις 4 Ιουνίου οπότε και θα δημοσιοποιηθεί το εαρινό πακέτο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Οι αμυντικές δαπάνες στην Ελλάδα σε δημοσιονομικούς όρους (ορισμός COFOG-Eurostat) υπολογίζεται να αυξηθούν από 2,2% του ΑΕΠ το 2024, σε 2,3% το 2025 και 2,5% το 2026, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του νέου Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικού Εξοπλισμού που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Κυβέρνηση. Αυτό καλύπτει την περίοδο 2025-2036, ενώ τα επίπεδα των αμυντικών δαπανών αναμένεται να κινηθούν σε υψηλά επίπεδα μετά το 2026.

Πηγή: Ναυτεμπορική, Ραλλού Αλεξοπούλου  [email protected]