7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 4:18

Τι περιμένει η ΕΚΤ για να προχωρήσει στην επόμενη μείωση επιτοκίων

Στην τελευταία συνεδρίασή τους οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν προχώρησαν σε νέα μείωση επιτοκίων, με τους επενδυτές να τιμολογούν πλέον σε ποσοστό 90% ότι η επόμενη αποκλιμάκωση θα έρθει τον Σεπτέμβριο.

Οι επόμενες ημέρες έχουν μια συνεχόμενη ροή στοιχείων που είναι καθοριστικά για την επόμενη κίνηση.

Πληθωρισμός

Την Τετάρτη θα ανακοινωθεί ο πληθωρισμός της ευρωζώνης για τον Ιούλιο, που σύμφωνα με την μέση εκτίμηση 36 οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg, αναμένεται πως θα διατηρηθεί στο 2,5% του Ιουνίου. Το Nowcast του Bloomberg Economics είναι πιο αισιόδοξο, παρουσιάζοντας επιβράδυνση στο 2,3%.

Κάποια αποκλιμάκωση περιμένουν οι αναλυτές ότι θα καταγράψει ο δομικός πληθωρισμός –χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια- στο 2,8%. 

ΑΕΠ

Ακόμη, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον ΑΕΠ της ευρωζώνης, τα οποία μπορεί να δείξουν ότι η ανάκαμψη από μήνες στασιμότητας αποδεικνύεται λιγότερο δυναμική από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Η παραγωγή πιθανώς αυξήθηκε 0,2%, από 0,3% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση και το BE Nowcast, ενώ η δυναμική που επέδειξαν Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία προβλέπεται να έχει επιβραδυνθεί.

Η ίδια η πρόεδρος της ΕΚΤ κατέστησε σαφές με τις δηλώσεις της μετά την προηγούμενη συνεδρίαση ότι τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν μέχρι τον Σεπτέβριο θα καθορίσουν την επόμενη απόφαση για τα επιτόκια, η οποία για την ώρα παραμένει ανοιχτή».

«Είναι σαφές ότι από τώρα έως τον Σεπτέμβριο, θα λαμβάνουμε πολλές πληροφορίες», είπε. «Φοβάμαι ότι θα είναι λίγο γεμάτο καλοκαίρι».

Ο αντιπρόεδρος Luis de Guindos είπε ότι «από άποψη δεδομένων, ο Σεπτέμβριος είναι ένας πολύ πιο βολικός μήνας για τη λήψη αποφάσεων», ενώ ο Σλοβάκος Peter Kazimir συνέστησε αναμονή για τον «πολυαναμενόμενο “έλεγχο υγείας” του Σεπτεμβρίου».

Εξάλλου, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμένει βασικό μέτρο, καθώς το κόστος εργασίας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα. Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ είπε ότι η επιμονή αυτού του δείκτη είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο το τελευταίο μίλι εξακολουθεί να αποδεικνύεται δύσκολο.

«Μια επανειλημμένη έκπληξη στον πληθωρισμό των υπηρεσιών είναι τουλάχιστον ένας λόγος για να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά», είπε στη Frankfurter Allgemeine Zeitung σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Τι λένε οι αναλυτές

«Η βασική μας υπόθεση είναι τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής και η συνεδρίαση πολιτικής της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο θα ανοίξει το δρόμο για μια νέα μείωση επιτοκίων τότε. Οι ευνοϊκές επιδράσεις της ενεργειακής βάσης θα πρέπει να αφήσουν τον τίτλο του ΔΤΚ σε κοντινή απόσταση από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ στην εκτύπωση του Αυγούστου και πιθανότατα θα υπάρξουν περισσότερες ενδείξεις ότι η υποκείμενη πίεση των τιμών υποχωρεί, τόσο στον πληθωρισμό των υπηρεσιών όσο και στα στοιχεία των μισθών», σχολιάζει η Ana Andrade, οικονομολόγος.

Ο δείκτης των υπηρεσιών παρέμεινε κολλημένος στο 4,1% τον Ιούνιο, περισσότερο από το διπλάσιο του συνολικού στόχου — καθιστώντας τον κεντρικό σημείο ενόψει της απόφασης του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της ING Carsten Brzeski.

Τα στοιχεία για τα εργασιακά, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου καθώς και τα πραγματικά στοιχεία για τον πληθωρισμό των υπηρεσιών κατά τους επόμενους δύο μήνες θα είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία για να κλίνει η ζυγαριά προς κάποια πλευρά, είπε ο ίδιος.

Η κεντρική τράπεζα προβλέπει επί του παρόντος ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει τον στόχο του το τελευταίο τρίμηνο του 2025. Είναι σημαντικό ότι η ενημέρωση μετά το καλοκαίρι εξακολουθεί να δείχνει τον πληθωρισμό εκείνη την περίοδο στο 2% ή χαμηλότερο, σύμφωνα με τον Brzeski.

Ο οικονομολόγος T. Rowe Price Tomasz Wieladek συμφωνεί ότι οι πιέσεις τιμών στον τομέα των υπηρεσιών μπορεί να καταλήξουν να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο. «Εάν λάβουν άλλες δύο καλές μετρήσεις, θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα αποπληθωρισμού και θα υποστηρίξει μια περικοπή τον Σεπτέμβριο. Εάν τα στοιχεία για την ανάπτυξη παραμείνουν επίσης αδύναμα, θα μπορούσε ακόμη και να γίνει συζήτηση «για ταχύτερο ρυθμό περικοπών ή μεγαλύτερη περικοπή τον Σεπτέμβριο», είπε.

Οι μισθοί παραμένουν κεντρικό ζήτημα, καθώς η επιβράδυνση σε πιο βιώσιμα επίπεδα θεωρείται προϋπόθεση για την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!