Με την ψήφιση προτάσεων νόμου, η Ολομέλεια της Βουλής προχώρησε σε αλλαγές στο καθεστώς καταβολής συντάξεων σε κρατικούς αξιωματούχους, με στόχο τον εξορθολογισμό του συστήματος και την αντιμετώπιση στρεβλώσεων, που προκαλεί η καταβολή πολλαπλών συντάξεων. Παράλληλα, ψηφίστηκαν τροπολογίες στους νόμους ώστε η ρύθμιση αυτή να ισχύει για τους μελλοντικούς αξιωματούχους, από 1 Ιουνίου του 2026.
Οι προτάσεις νόμου, με ελαφρές διαφοροποιήσεις στον αριθμό των παρόντων, υπερψηφίστηκαν από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, του ΕΛΑΜ και των Οικολόγων, των δύο ανεξάρτητων Α. Αττλίδου και Κ. Ευσταθίου, ενώ καταψηφίστηκαν από τον ανεξάρτητο Α. Θεμιστοκλέους. Αποχή τήρησαν οι βουλευτές της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ.
Οι έξι από τις επτά προτάσεις νόμου που υπερψηφίστηκαν συνυπογράφονται από βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) και του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.
Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε αυτές τις προτάσεις νόμου επεκτείνουν το ισχύον πλαίσιο συμψηφισμού συντάξεων σε περισσότερες κατηγορίες αξιωματούχων και λειτουργών, περιορίζουν την καταβολή νέας σύνταξης σε περιπτώσεις μεταγενέστερης ανάληψης αξιώματος ή θέσης και εισάγουν όριο ηλικίας για τη λήψη σύνταξης.
Συγκεκριμένα, επεκτείνεται το όριο ηλικίας καταβολής σύνταξης στο 65ο έτος για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2026, περιλαμβανομένων υπουργών, βουλευτών, δημάρχων και μελών των Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας και Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Παράλληλα, προβλέπεται η αναστολή σύνταξης για θητεία ή υπηρεσία που ξεκινά μετά την ίδια ημερομηνία, σε περίπτωση ανάληψης νέου αξιώματος ή θέσης εντός της Δημοκρατίας ή στην ΕΕ.
Επιπρόσθετα, καθιερώνεται μηχανισμός συμψηφισμού πολλαπλών συντάξεων ώστε η συνολική καταβολή να μην υπερβαίνει τα δύο τρίτα των υψηλότερων συντάξιμων απολαβών, ενώ διατηρείται το δικαίωμα καταβολής θεμελιωμένων συντάξεων.
Παράλληλα, ψηφίστηκε και πρόταση νόμου ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ για τη δυνατότητα οικειοθελούς αποποίησης κρατικής σύνταξης από αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της θητείας τους, η μοναδική νομοθεσία που δύναται να επηρεάσει και υφιστάμενους αξιωματούχους.