18.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 17:19

Συνέργειες κράτους-φορέων για αντιμετώπιση εργασιακού κενού στον τομέα πληροφορικής

Το κράτος και ο ιδιωτικός τομέας ενώνουν δυνάμεις, προσφέροντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα προσέλκυσης προσώπων για επανεκπαίδευση και ένταξη στον τομέα της πληροφορικής, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το κενό που υπάρχει στην αγορά εργασίας για τον ραγδαία ανερχόμενο τομέα.

Το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Γραφείο του Επιτρόπου Επικοινωνιών και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής (CITEA) παρουσίασαν το πρόγραμμα «ICT Re-Up Skilling», που φιλοδοξεί να επανεκπαιδεύσει με εντατικούς ρυθμούς άνεργους ή εργαζόμενους με πτυχία στις θετικές επιστήμες και στα οικονομικά, με στόχο να ενταχθούν στον τομέα της πληροφορικής και συγκεκριμένα στον αντικείμενο του data analytics, για το οποίο υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε το πρωί της Παρασκευής στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας.

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, ανέφερε ότι στον σύγχρονο κόσμο πρέπει διαρκώς να ενισχύουμε και να αυξάνουμε τα εφόδια που έχουμε αποκτήσει, ειδικά στους τομείς που αφορούν την τεχνολογία και την επικοινωνία. Τόνισε ότι «η επίταση των προσπαθειών για να μπορέσει το εργατικό δυναμικό της χώρας μας να βρίσκεται στην πρωτοπορία αυτών των εξελίξεων είναι απαραίτητη». Ακόμη, είπε ότι οι επαγγελματίες που έχουν υπόβαθρο συναφές με τους τομείς της τεχνολογίας πρέπει να έχουν την απαραίτητη υποστήριξη έτσι ώστε να μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε ένα περιβάλλον όπου η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση είναι ο μεγάλος εθνικός στόχος.

Εφόσον επιτευχθεί αυτός ο στόχος, συνέχισε ο κ. Παναγιώτου, η Κύπρος θα καταφέρει μέσα στα επόμενα χρόνια να συνεχίσει να βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, να αναπτύσσεται με σταθερά βήματα και οι πολίτες της να ζουν με ευημερία. Σε αυτή την προσπάθεια, όπως είπε, χρειάζονται συνέργειες, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία Υπουργείου Εργασίας-Υφυπουργείου Καινοτομίας. Επιπλέον, εξέφρασε την αισιοδοξία «ότι θα επιτύχουμε σύντομα πολύ σημαντικά αποτελέσματα».

Αναφερόμενος στην ανεργία στην Κύπρο, ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι το 2023 βρισκόταν λίγο πάνω από το 6%. «Η οικονομία μας μεγαλώνει, έχει μεγαλώσει περισσότερο απ’ όσο δημογραφικά είμαστε σε θέση να την υποστηρίξουμε», υπογράμμισε, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για κοινοτικούς εργαζομένους και υπηκόους τρίτων χωρών για να στελεχωθεί αποτελεσματικά η οικονομία της Κύπρου. Ακόμη, εξέφρασε την άποψη ότι με την καλή συνεργασία της Πολιτείας, των εργοδοτικών οργανώσεων, της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ, η ανεργία μπορεί να μειωθεί στο επόμενο διάστημα, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε σήμερα είναι ένα από τα βασικά εργαλεία για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Θα συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε και να αναπτύσσουμε την οικονομία μας, να ενεργοποιούμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό των συμπολιτών μας στην παραγωγική διαδικασία και να ενισχύουμε τη συνοχή της κοινωνίας μας», ανέφερε καταληκτικά.

Από την πλευρά του, ο νέος Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανού, επεσήμανε στον χαιρετισμό του ότι «οι ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν πλέον προϋπόθεση για ποιοτικές θέσεις εργασίας αλλά και για επαγγελματική σταδιοδρομία με ελκυστικές απολαβές», προσθέτοντας ότι «η ψηφιακή εμπειρογνωμοσύνη είναι απαραίτητη για την καινοτομία και την παραγωγικότητα, τη βιωσιμότητα και την ευημερία των πολιτών σε μια ανθεκτική οικονομία».

Εν συνεχεία, ο κ. Δαμιανού είπε ότι οι ψηφιακές δεξιότητες έχουν περιληφθεί ως ένας από τους 4 κύριους άξονες παρέμβασης στο φιλόδοξο όραμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης. Στο πλαίσιο της ψηφιακής πυξίδας που αποτελεί τον οδικό χάρτη για τη μετάβαση στην ψηφιακή δεκαετία, έχουν τεθεί 2 στόχοι μέχρι το 2030, ανέφερε ο Υφυπουργός. Όπως εξήγησε, ο πρώτος στόχος είναι το 80% των πολιτών της ΕΕ να κατέχει τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες και δεύτερος στόχος είναι να απασχολούνται στην ΕΕ είκοσι εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ειδικοί στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Το Υφυπουργείο, σημείωσε ο κ. Δαμιανού, έχει υιοθετήσει αυτούς τους στόχους και έχει αναπτύξει ένα ειδικό σχέδιο για την επίτευξή τους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη μεγάλη έλλειψη που παρατηρείται στην αγορά εργασίας σε επαγγελματίες τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Επιπλέον, είπε ότι το πρόγραμμα αλλαγής επαγγελματικού προσανατολισμού «ICT Re-UP Skilling» αποτελεί την αρχή για την ανάπτυξη μιας ευρύτερης σειράς εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα ακολουθήσουν και σε άλλες θεματικές με στόχο την αναβάθμιση δεξιοτήτων και την επανακατάρτιση.

«Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί απόδειξη της συνεκτικής προσέγγισης και της αξιοποίησης συνεργειών εντός της Κυβέρνησης, αλλά και της εποικοδομητικής συνεργασίας που μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα με στόχο την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μας», υπογράμμισε.

Το Υφυπουργείο, σημείωσε ο κ. Δαμιανού, έχει υιοθετήσει αυτούς τους στόχους και έχει αναπτύξει ένα ειδικό σχέδιο για την επίτευξή τους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη μεγάλη έλλειψη που παρατηρείται στην αγορά εργασίας σε επαγγελματίες τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Επιπλέον, είπε ότι το πρόγραμμα αλλαγής επαγγελματικού προσανατολισμού «ICT Re-UP Skilling» αποτελεί την αρχή για την ανάπτυξη μιας ευρύτερης σειράς εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα ακολουθήσουν και σε άλλες θεματικές με στόχο την αναβάθμιση δεξιοτήτων και την επανακατάρτιση.

«Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί απόδειξη της συνεκτικής προσέγγισης και της αξιοποίησης συνεργειών εντός της Κυβέρνησης, αλλά και της εποικοδομητικής συνεργασίας που μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα με στόχο την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μας», κατέληξε.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Επίτροπος Επικοινωνιών Γιώργος Μιχαηλίδης υπογράμμισε τη σημασία να υπάρχει το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ICT) και ειδικότερα στο τομέα της κυβερνοασφάλειας, ενός τομέα, για τον οποίο δυστυχώς δεν υπάρχουν οι αναγκαίες δεξιότητες, κάτι που, όπως είπε, δεν περιορίζεται μόνο στην Κύπρο.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην ΕΕ εκτιμάται ότι θα υπάρχουν γύρω στις 350.000 θέσεις που δεν θα πληρωθούν στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ενώ υπέδειξε και το πρόβλημα ένας οργανισμός να κρατήσει αυτό το εξειδικευμένο προσωπικό λόγω της μεγάλης ζήτησης που καταγράφεται.

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην πορεία του Γραφείου του που άρχισε το 2018 και εργοδοτεί σήμερα γύρω στα 40 άτομα με καθαρά τεχνικό υπόβαθρο και ασχολούνται με τον τομέα τα κυβερνοασφάλειας «Από το 2018 μέχρι ο 2024 μας έχουν φύγει 32 άτομα», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι υπάρχει μια παρανόηση που δεν βοηθά καθόλου στην αντιμετώπιση του κενού αυτού, σημειώνοντας ότι είναι λάθος να θεωρείται ότι κάποιος μπορεί να ενταχθεί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας μόνο εάν έχει πτυχίο στον τομέα της πληροφορικής.

Ένας που είναι της πληροφορικής είτε της κυβερνοασφάλειας δεν σημαίνει κατ’ ανάγη ότι πρέπει να έχει ακαδημαϊκά προσόντα, αλλά θα μπορούσε να είχε επαγγελματικά, κάτι που δεν επιτρέπεται σήμερα, εξήγησε.

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξουμε, είναι πράγματα που πρέπει να τα ξανασκεφτούμε γιατί το πρόβλημα των 350.000 είναι εκεί και θα να πρέπει να το σκεφτούμε διαφορετικά για να το επιλύσουμε», συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός μεταξύ εταιρειών στην Κύπρο, για τους καλύτερους στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, αφού οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες από τα άτομα με τις αναγκαίες δεξιότητες.

«Δεν είναι μυστικό ότι η κυβερνοασφάλεια στην Κύπρο αλλά και παντού είναι ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα επαγγέλματα και αυτό είναι ακόμη ένας λόγος για οποιονδήποτε να σκεφτεί την επανεκπαίδευση (reskilling) ή την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του (upskilling)», κατέληξε.

Σοβαρό πρόβλημα στις επιχειρήσεις πληροφορικής

————————————

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Νησιώτης, Πρόεδρος του CITEA, ανέφερε ότι «οι επιχειρήσεις πληροφορικής αντιμετωπίζουν σήμερα ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα εξεύρεσης προσωπικού», προσθέτοντας ότι υπάρχουν αρκετά μεγάλες ανάγκες, οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν από το υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό αλλά ούτε από τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Όπως είπε, στην Κύπρο υπάρχουν λιγότεροι επαγγελματίες πληροφορικής από τον μέσο όρο της ΕΕ, αφού με βάση τον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας του 2023 (DESI) το ποσοστό ειδικών πληροφορικής στην Κύπρο το 2022 ήταν 3,9% σε σύγκριση με 4,5% που ήταν ο μέσος όρος της ΕΕ, ενώ το ποσοστό φοιτητών που ακολουθούν πληροφορική το 2022 ήταν 2,7% σε σχέση με 3,9% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ.

«Τα αριθμητικά αυτά στοιχεία δείχνουν ότι είναι αναγκαία μια αλλαγή ρυθμού για την παροχή στην οικονομία και στην κοινωνία επαρκούς αριθμού ειδικών πληροφορικής. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να αλλάξουμε ρυθμό, όχι απλά να βελτιωθούμε και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να παρθούν μέτρα τα οποία είναι δραστικά ξεκινώντας για παράδειγμα από το σχολείο με στόχο τη δημιουργία μαθητών με ψηφιακές δεξιότητας και επιδιώκοντας την αύξηση των μαθητών που ακολουθούν την πληροφορική ή τις θετικές επιστήμες γενικότερα», είπε.

Σημείωσε ωστόσο ότι τα μέτρα αυτά είναι μακροπρόθεσμα που θα δώσουν αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια και συνεπώς χρειαζόμαστε βραχυπρόθεσμες λύσεις που θα καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες.

Σημείωσε ότι ο τομέας του data analytics που αποτελεί τον στόχο του προγράμματος επιλέγηκε στοχευμένα αφού κατόπιν έρευνας ήταν αυτός που είχε τη μεγαλύτερη ζήτηση. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανέργους, και πρόσωπα όχι μόνο με πτυχίο σε θετικές επιστήμες και οικονομικά.

Είπε ακόμη ότι υπάρχει αριθμός μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν εκφράσει την προκαταρτική τους δέσμευση για εργοδότηση των υποψηφίων που θα ολοκληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμα και εφόσον αυτοί ανταποκριθούν στις συνεντεύξεις των επιχειρήσεων που θα ακολουθήσουν.

Από την πλευρά του, ο Νεόφυτος Παπαδόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας Καινοτομίας τόνισε ότι η καινοτομία δεν έγκειται στην επιλογή του προγράμματος, αλλά στην εισαγωγή του προγράμματος στην κυπριακή πραγματικότητα.

«Οι συνέργειες του προγράμματος που δημιουργούνται, δημιουργούν ένα domino effect, το οποίο ελπίζουμε ότι θα δούμε στην κυπριακή αγορά εργασίας», τόνισε.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στα στάδια του προγράμματος. Ειδικότερα, όπως είπε θα υπάρξει στις 2 Φεβρουαρίου μια ενημερωτική ημερίδα, ενώ η υποβολή αιτήσεων θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου. Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των αιτήσεων και οι συνεντεύξεις που θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 8 Μαρτίου με στόχο την επιλογή μέχρι 15 ατόμων. Ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι θα δίνεται προτεραιότητα σε άνεργους. Στη συνέχεια το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 18 Μαρτίου, για εκπαίδευση στον τομέα του data analytics και Power BI και θα είναι διάρκεια 10 εβδομάδων και στη συνέχεια θα γίνουν οι εξετάσεις και οι πιστοποιήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!