24.9 C
Nicosia
Τετάρτη 9 Οκτώβριος 2024 | 12:58

Στουρνάρας σε FT: Πιθανές δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων από ΕΚΤ φέτος

Τα υπερβολικά περιοριστικά επιτόκια της ΕΚΤ θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον πληθωρισμό κάτω από τον στόχο. Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ως μέλος του ΔΣ Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προβλέποντας δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος και περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής το 2025.

Ο πληθωρισμός έχει μπει στις ράγες για την επίτευξη του στόχου της ΕΚΤ στο πρώτο εξάμηνο του 2025, ενισχύοντας την ανάγκη των πολιτικών να μειώσουν τα «άκρως περιοριστικά» επιτόκια γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε άλλες δύο μειώσεις των επιτοκίων από 25 μονάδες βάσεις η καθεμιά, πριν το τέλος του έτους, η πρώτη στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα στη Σλοβενία ​​και η δεύτερη στην τελευταία συνεδρίαση για το 2024, τον Δεκέμβριο, δεδομένου ότι τα τελευταία στοιχεία σε σχέση με την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό είναι καλύτερα από το αναμενόμενο.

«Ακόμα κι αν έχουμε μια περικοπή 25 μονάδων βάσης τώρα και μια ακόμη τον Δεκέμβριο, θα επιστρέψουμε στο μόλις 3% [για το επιτόκιο δανεισμού], που παραμένει  σε εξαιρετικά περιοριστικό έδαφος», είπε ο Στουρνάρας στους FΤ, προσθέτοντας ότι είναι πιθανή περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής το 2025.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «οι δείκτες [οικονομικής] εμπιστοσύνης βρίσκονται ακριβώς μεταξύ ζωής και θανάτου» και «ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα σε σύγκριση με τις προβλέψεις μας [της ΕΚΤ] Σεπτεμβρίου», προσθέτοντας: «Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ίσως φτάσουμε στο 2% το πρώτο τρίμηνο του 2025».

Τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 1,8% — την πρώτη φορά που ήταν κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ από το 2021. Ωστόσο, οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν ταχύτερα τους τελευταίους μήνες του έτους λόγω των επιπτώσεων της στατιστικής βάσης, όπως η σταδιακή αφαίρεση των χαμηλότερων τιμών ενέργειας από τις ετήσιες συγκρίσεις.

Οι FT επισημαίνουν ότι η ΕΚΤ στοχεύει μεν σε επιτόκιο 2% «μεσοπρόθεσμα», αλλά οι μεγαλύτερες από όσο χρειάζεται η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αυξήσεις μισθών και ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών εξακολουθούν να αποτελούν πηγές ανησυχίας.

Ο επικεφαλής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας, πρώην ακαδημαϊκός οικονομολόγος και ένα από τα μακροβιότερα μέλη του 26μελούς ΔΣ της ΕΚΤ, υποστήριξε ότι η μεσοπρόθεσμη τάση πληθωρισμού υποδηλώνει ότι υπάρχει περιθώριο για μείωση με ταχύτερο ρυθμό. «Αν ο πληθωρισμός συνεχίσει την καθοδική πορεία προς τον στόχο του 2%, γιατί να μην μειώνεται [το επιτόκιο] σε κάθε συνάντηση;» είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, με φόντο τις πρόσφατες δηλώσεις Λαγκάρντ με τις οποίεςη επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί ότι μια περικοπή τον Οκτώβριο είναι πλέον όλο και πιο πιθανή, οι αγορές τιμολογούν τώρα δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος και προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα μειωθούν περίπου στο 1,7% το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Οι περισσότερες εκτιμήσεις τοποθετούν το «ουδέτερο» επιτόκιο που ούτε τονώνει ούτε επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα σε περίπου 2%.

Σύμφωνα με τον Στουρνάρα, λίγα είναι τα μέλη του ΔΣ της κεντρικής τράπεζας που επιμένουν σε πιο γερακίσια στάση.

«Όλοι εξετάζουμε τα ίδια δεδομένα που δείχνουν ότι οδεύουμε προς την επίτευξη του 2% [για τον πληθωρισμό] στα μέσα του 2025, αν όχι νωρίτερα», είπε.

«Διαφορετικά», πρόσθεσε, « κινδυνεύουμε να υποβαθμίσουμε πολύ την οικονομία και να υποβαθμίσουμε τον στόχο για τον πληθωρισμό», επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε επιστροφή στο «παλιό πρόβλημα» του πολύ χαμηλού πληθωρισμού. «Κανείς δεν το θέλει αυτό», τόνισε.

Ενώ η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να επιταχύνει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ο Στουρνάρας είπε ότι η κεντρική τράπεζα δεν βρίσκεται ήδη πίσω από την καμπύλη. «Πρέπει να δράσουμε σταδιακά», είπε, προσθέτοντας ότι τα οικονομικά είναι «κοινωνική επιστήμη» και όχι «κβαντική μηχανική» και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να λάβουν αποφάσεις αντιμετωπίζοντας τεράστια αβεβαιότητα. «Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αύριο», προειδοποίησε.

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ερντογάν: Η Τουρκία ξέρει πού θα στοχεύσει τελικά ο επεκτατισμός του Ισραήλ – Η Χαμάς αγωνίζεται για την τιμή του μουσουλμανικού κόσμου

Επίθεση κατά του Ισραήλ αλλά και της Δύσης, την οποία κατηγόρησε για υποκρισία, εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι...

Στουρνάρας σε FT: Πιθανές δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων από ΕΚΤ φέτος

Τα υπερβολικά περιοριστικά επιτόκια της ΕΚΤ θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον πληθωρισμό κάτω από τον στόχο. Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε ο διοικητής της Τράπεζας της...

Ισραήλ: Επίθεση με μαχαίρι στην περιοχή Χαντέρα με 5 τραυματίες

Πέντε άτομα τραυματίστηκαν από επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε στην κεντρική πόλη της Χαντέρα στο Ισραήλ το πρωί της Τετάρτης. Σύμφωνα με τις τοπικές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, μερικά από τα θύματα της...

Η KEAN ρίχνει φως στα σημάδια του καρκίνου του μαστού και στηρίζει τη Europa Donna Κύπρου

Η ΚΕΑΝ, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, συμβάλλει στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού με τη νέα της social media καμπάνια «Μην αγνοείς τα...

«Σε τροχιά σύγκρουσης Ισραήλ και Ιράν», τονίζει ο διεθνολόγος της Παντείου Δημοσθένης Δημόπουλος

Η ένταση στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς οι εξελίξεις υποδεικνύουν μια πιθανή μετωπική σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Ο διεθνολόγος-γεωπολιτικός αναλυτής, Δημοσθένης...

Γαλλία: Παρουσιάζεται ο «προϋπολογισμός λιτότητας» του Μισέλ Μπαρνιέ

Η νέα και ήδη πολύπαθη κυβέρνηση της Γαλλίας πρόκειται να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό της για το 2025 την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου εν μέσω μιας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!