31.3 C
Nicosia
Πέμπτη 12 Σεπτέμβριος 2024 | 17:40

Στα ύψη τα δάνεια της Βρετανίας – Εκτοξεύθηκαν στα 3,1 δισ. στερλίνες

Πολύ περισσότερο, από το αναμενόμενο, αυξήθηκε τον Ιούλιο ο κρατικός δανεισμός του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως έδειξαν επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, τροφοδοτώντας νέα ανησυχία για τη νέα Κυβέρνηση των Εργατικών, ενόψει του πρώτου προϋπολογισμού της εντός μόλις δύο μηνών.

Η Υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς έχει ήδη προειδοποιήσει για «δύσκολες αποφάσεις» σχετικά με το αν θα περικόψει τις δαπάνες ή θα αυξήσει τους φόρους στις 30 Οκτωβρίου, και τα τελευταία στοιχεία δεν θα διευκολύνουν.

Ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα έφτασε τα 3,1 δισεκατομμύρια στερλίνες (4 δισεκατομμύρια δολάρια) τον περασμένο μήνα, στο υψηλότερο επίπεδο για μήνα Ιούλιο από το 2021 και πολύ πάνω από τις προσδοκίες, αναφέρει σε ανακοίνωση το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS).

Τα οικονομικά του κράτους δέχθηκαν πιέσεις από την «αύξηση των δαπανών της κεντρικής Κυβέρνησης», καθώς «το κόστος των δημόσιων υπηρεσιών και των παροχών συνέχισε να αυξάνεται», δήλωσε η Jessica Barnaby, αναπληρώτρια διευθύντρια του ONS για τα οικονομικά του δημόσιου τομέα.

Από τις αρχές Απριλίου – την έναρξη του φορολογικού έτους του Ηνωμένου Βασιλείου – η χώρα έχει δανειστεί σχεδόν 5 δισεκατομμύρια στερλίνες περισσότερο από ό,τι προέβλεπε το εποπτικό όργανο που είναι το Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού (OBR).

Το δημόσιο χρέος – το οποίο βρίσκεται πλησίον του 100% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για αρκετούς μήνες, κυρίως λόγω των δαπανών στήριξης για την πανδημία και για την ενεργειακή κρίση – διαμορφώθηκε στο 99,4% του ΑΕΠ στα τέλη Ιουλίου.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Ντάρεν Τζόουνς δήλωσε ότι τα στοιχεία αποτελούν «μια ακόμη απόδειξη της δεινής κληρονομιάς που μας άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση».

«Λαμβάνουμε τις σκληρές αποφάσεις που απαιτούνται για να διορθώσουμε τα θεμέλια της οικονομίας μας, να εκσυγχρονίσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες μας και να ανοικοδομήσουμε τη Βρετανία», πρόσθεσε.

Η κ. Ριβς ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι τα δημόσια οικονομικά αντιμετωπίζουν μια επιπλέον τρύπα 22 δισεκατομμυρίων λιρών που κληρονόμησε από την προηγούμενη συντηρητική Κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι Συντηρητικοί απέρριψαν αμέσως τον ισχυρισμό, υποστηρίζοντας ότι η νέα Κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα δημοσιονομικά για να προετοιμάσει το έδαφος για αυξήσεις φόρων.

Οι Εργατικοί επιμένουν εδώ και μήνες ότι δεν θα αυξήσουν τους φόρους στους «εργαζόμενους».

Όμως, στην κοινοβουλευτική της δήλωση της 29ης Ιουλίου, στην οποία περιέγραφε λεπτομερώς την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, η κ. Ριβς ανακοίνωσε ότι ακυρώνει ή αναβάλλει έργα κατασκευής δρόμων και νοσοκομείων και περιορίζει τις επιχορηγήσεις θέρμανσης για τον Χειμώνα μόνο στους φτωχότερους συνταξιούχους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο πλοίο ελληνικών συμφερόντων

Το φορτηγό πλοίο Aya χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφεραν στο Reuters ναυτιλιακές πηγές. Όπως αναφέρει το πρακτορείο το πλοίο διαχειρίζεται η ναυτιλιακή...

Λαγκάρντ: Καμία δέσμευση για μείωση επιτοκίων τον Οκτώβριο – Οι εκτιμήσεις για πληθωρισμό και ΑΕΠ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων, δήλωσε η γενική διευθύντρια της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ,...

Αυτά θα προβλέπει το νέο σχέδιο πολεοδομικής αμνηστίας – Πως θα νομιμοποιούνται αυθαίρετες επεκτάσεις

Νέο Σχέδιο Πολεοδομικής Αμνηστίας εγκρίνει αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο με πρόταση του υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου και αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου Σχεδίου, το οποίο κάλυψε...

Ενημέρωση για το καλώδιο ζητά το ΑΚΕΛ και επικρίνει την κυβέρνηση

Η παράταση των διαβουλεύσεων για τον Interconnector και η σωρεία αναπάντητων ερωτημάτων γύρω από έργο εκθέτει τους χειρισμούς τόσο της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη όσο και...

Χαμηλότερα έως 60% τα τέλη ελλιμενισμού μαρίνας Λάρνακας

Τα τέλη ελλιμενισμού της μαρίνας Λάρνακας κρίνονται πολύ ανταγωνιστικά σε σχέση με τις εμπορικές μαρίνες του νησιού και σε κάποιες περιπτώσεις κινούνται σε επίπεδα...

Καταγράφηκε η μεγαλύτερη διαχρονικά διακίνηση επιβατών στα κυπριακά αεροδρόμια

Κατά τη φετινή περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, καταγράφηκε η μεγαλύτερη διαχρονικά διακίνηση επιβατών στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, αναφέρει το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Σημειώνει σε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!