10.8 C
Nicosia
Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2025 | 19:36

Στα ύψη οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startup του αμυντικού τομέα

Οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startup που ασχολούνται με την άμυνα και συναφείς τεχνολογίες αυξήθηκαν κατά 24% το 2024 σε 5,2 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας την αύξηση των επιχειρηματικών κεφαλαίων για την τεχνητή νοημοσύνη στην ήπειρο τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη από το NATO Innovation Fund και την ερευνητική ομάδα Dealroom διαπίστωσαν ότι η όρεξη των επενδυτών για εταιρείες όπως η Helsing που αναπτύσσει αμυντικό λογισμικό και η Tekever που κατασκευάζει μη επανδρωμένα αεροσκάφη αψήφησαν την ευρύτερη κάμψη της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης VC πέρυσι.

Η Κέλι Τσεν, εταίρος στο fund του NATO, το οποίο έχει συγκεντρώσει 1 δισ. ευρώ για την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα της άμυνας και της «βαθιάς τεχνολογίας», δήλωσε στους Financial Times: «Η αγορά VC είναι κυκλική και τα τελευταία δύο χρόνια μειώθηκε κατά 45%. Αλλά αν κοιτάξετε ποιοι [τομείς] αυξήθηκαν ακόμη, η άμυνα, η ασφάλεια και η ανθεκτικότητα είχαν μακράν την ισχυρότερη ανάπτυξη».

Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, η οποία αρχίζει την Παρασκευή, όπου ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας συνέβαλε στην αύξηση του ενδιαφέροντος των επενδυτών για τις ευρωπαϊκές νεοσύστατες αμυντικές επιχειρήσεις, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 41% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και έφθασαν τα 1,5 δισ. δολάρια το 2024, σύμφωνα με την Dealroom.

Ενώ αυτό βοήθησε να μειωθεί το χάσμα με την αμερικανική χρηματοδότηση στον τομέα, οι αμερικανικές επενδύσεις στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας εξακολουθούν να ξεπερνούν κατά πολύ τις ευρωπαϊκές, φτάνοντας τα 4,3 δισ. δολάρια πέρυσι, με κινητήρια δύναμη εταιρείες όπως η Anduril με έδρα την Καλιφόρνια.

Ο ορισμός των εταιρειών «άμυνας, ασφάλειας και ανθεκτικότητας» του ταμείου του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει μια σειρά τεχνολογικών και ενεργειακών νεοφυών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ρομποτικής, της βιοτεχνολογίας, της κβαντικής πληροφορικής, των συστημάτων παρατήρησης της γης και της πυρηνικής ενέργειας, καθώς και των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης «διπλής χρήσης» που θα μπορούσαν δηλαδή να χρησιμοποιηθούν σε στρατιωτικό ή εμπορικό πλαίσιο. Μαζί, οι τομείς αυτοί αντιπροσωπεύουν πλέον το 10% των συνολικών επενδύσεων επιχειρηματικών κεφαλαίων στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Γερμανία ξεπέρασε το Ηνωμένο Βασίλειο στην προσέλκυση χρηματοδότησης VC στον τομέα αυτό, χάρη σε μια αναπτυσσόμενη συστάδα στο Μόναχο, η οποία αντιπροσώπευσε σχεδόν 1 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση πέρυσι.

Η Helsing, η οποία αναπτύσσει τεχνητή νοημοσύνη για χρήση στο πεδίο της μάχης, άντλησε 450 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιούλιο σε μια συμφωνία υπό την ηγεσία του αμερικανικού fund General Catalyst, αποτιμώντας την νεοφυή επιχείρηση με έδρα το Μόναχο σε περίπου 5 δισ. ευρώ.

Παρά τις φρενήρεις αμερικανικές επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις που δημιουργούν μοντέλα και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, τα κεφάλαια που εισρέουν στον ευρωπαϊκό τομέα AI ήταν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα μεταξύ του 2022, όταν έκανε το ντεμπούτο του το ChatGPT της OpenAI, και του 2024, σύμφωνα με την Dealroom.

Αντίθετα, οι επενδύσεις VC στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας αυξήθηκαν κατά 30% την ίδια περίοδο.

Το Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ ξεκίνησε το 2022 για να συμβάλει στην κάλυψη ενός κενού στη χρηματοδότηση εταιρειών που εργάζονται σε στρατιωτικές και εμπορικές δυνατότητες, εν μέσω ανησυχιών ότι οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις δεν είχαν την οικονομική δύναμη των ομοειδών τους στις ΗΠΑ. Οι επενδυτές επιχειρηματικών συμμετοχών, ιδίως στην Ευρώπη, ήταν επί μακρόν επιφυλακτικοί ως προς την υποστήριξη εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας λόγω ηθικών ανησυχιών, αλλά αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι μακροχρόνιοι κυβερνητικοί κύκλοι προμηθειών στον τομέα της άμυνας θεωρούνται επίσης πρόκληση για τις μικρότερες εταιρείες. Η Τσεν δήλωσε ότι το ταμείο προσπαθεί να «ανοίξει τους διαύλους προμηθειών». Αυτό είναι «το πρόβλημα της κότας και του αυγού», πρόσθεσε η Τσεν. Η ταχύτερη σύναψη δημοσίων συμβάσεων ήταν απαραίτητη προκειμένου ο αναπτυσσόμενος τομέας να προσελκύσει περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια.

«Για να αναπτυχθεί αυτός ο κλάδος χρειαζόμαστε περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια. Δεν θα είναι μόνο κρατικές επιχορηγήσεις και δημόσιο χρήμα», πρόσθεσε.

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!