Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να χρησιμοποιεί τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) κυρίως σε περιόδους κρίσης, καθώς το κόστος τους μπορεί να είναι υψηλότερο συγκριτικά με άλλα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της. Αυτό ανέφερε η Γερμανίδα οικονομολόγος και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ.
«Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων μπορούν να είναι ένα ισχυρό εργαλείο όταν οι χρηματοπιστωτικές αγορές βρίσκονται σε αναταραχή», δήλωσε σε ομιλία της στο Τόκιο. «Εκτός αυτών των περιόδων, ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αξιολογούν προσεκτικά κατά πόσον τα οφέλη από τις αγορές περιουσιακών στοιχείων αντισταθμίζουν το κόστος».
«Η αποτελεσματικότητα του QE στην τόνωση της συνολικής ζήτησης εξαρτάται από το κράτος», είπε. «Το QE μπορεί να συνοδεύεται από κόστος που μπορεί να είναι υψηλότερο από εκείνο άλλων μέσων πολιτικής».
Η ΕΚΤ ξεκίνησε αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας το 2015 σε μια προσπάθεια να αυξήσει τον χαμηλό πληθωρισμό. Αργότερα ξεκίνησε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τα χαρτοφυλάκιό της να κορυφώνεται στα περίπου 5 τρισ. ευρώ, αποτελούμενο κυρίως από κρατικό χρέος.
Νέο πλαίσιο νομισματικής πολιτικής
Η ΕΚΤ ξεκίνησε να μειώνει τον ισολογισμό της το 2023, ενώ αύξησαν τα επιτόκια για να συγκρατήσουν την εκτίναξη των τιμών. Η πτώση θα επιταχυνθεί στα μέσα του έτους, όταν λήξουν οι επανεπενδύσεις ορισμένων χαρτοφυλακίων της πανδημίας.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συμφώνησαν πρόσφατα σε ένα νέο πλαίσιο για τον τρόπο άσκησης νομισματικής πολιτικής στο μέλλον, διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό το σημερινό σύστημα καθοδήγησης των επιτοκίων και δίνοντας παράλληλα στις τράπεζες μεγαλύτερο λόγο για το πόση ρευστότητα χρειάζονται για να λειτουργήσουν. Αυτό υποτίθεται ότι θα περιλαμβάνει ένα νέο «διαρθρωτικό» χαρτοφυλάκιο ομολόγων, αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.
Το επόμενο έτος, η στρατηγική νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ πρόκειται να επανεξεταστεί βάσει προγράμματος. Η προσέγγιση του QE της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος αυτής της άσκησης.
Πηγή: ΟΤ