Οι αρμόδιοι Υπουργοί της ΕΕ πρόκειται να δώσουν το τελικό πράσινο φως την Τρίτη για την υιοθέτηση του ευρώ από τη Βουλγαρία την 1η Ιανουαρίου 2026, όταν η χώρα θα γίνει το 21ο μέλος της ζώνης του ενιαίου νομίσματος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι η φτωχότερη χώρα της ΕΕ είχε εκπληρώσει τις αυστηρές προϋποθέσεις για την υιοθέτηση του ευρώ, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έδωσε επίσης θετική γνώμη.
Η μετάβαση της Βουλγαρίας από το λεβ στο ευρώ τον επόμενο χρόνο θα πραγματοποιηθεί 19 χρόνια μετά την ένταξη της χώρας των 6,4 εκατομμυρίων κατοίκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ταξίδι της Βουλγαρίας για την ένταξη στην ευρωζώνη είχε ένα θυελλώδες πολιτικό σκηνικό με επτά εκλογές σε τρία χρόνια – η τελευταία τον Οκτώβριο του 2024.
Η υποψηφιότητά της θα εγκριθεί επίσημα από τους Υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ που θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, μόλις εγκρίνουν τα νομικά κείμενα που είναι απαραίτητα για τη μετάβαση.
Ωστόσο, πολλοί Βούλγαροι είναι αντίθετοι με τη μετάβαση στο ευρώ, ανησυχώντας ότι θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους ζωής.
Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν πριν και μετά την απόφαση της Επιτροπής, ενώ οι έρευνες που προηγήθηκαν έδειξαν ότι σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες είναι αντίθετοι στην υιοθέτηση του ευρώ.
Οι υποστηρικτές στη Βουλγαρία πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή θα βοηθήσει στη βελτίωση της οικονομίας της Βουλγαρίας και της ζωής των πολιτών.
Μόνο 12 χώρες ήταν μέλη της ζώνης του ενιαίου νομίσματος – συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας – όταν κυκλοφόρησαν τα πρώτα χαρτονομίσματα και κέρματα ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2002.
Σταδιακά διευρύνθηκε με την ένταξη της Σλοβενίας το 2007, της Κύπρου και της Μάλτας το 2008, της Σλοβακίας το 2009, της Εσθονίας το 2011, της Λετονίας το 2014 και στη συνέχεια της Λιθουανίας το 2015.
Η Κροατία ήταν η τελευταία χώρα που εντάχθηκε το 2023, ανεβάζοντας το σύνολο σε 20.