Τα σενάρια κρίσης και μετάδοσης
Από την πρώτη στιγμή που κήρυξε ο Εμανουέλ Μακρον τις πρόωρες εκλογές – σε μία απόφαση χωρίς πολιτική λογική και κόντρα στο μομέντουμ που έδειξαν οι ευρωκάλπες – επέστρεψαν στο προσκήνιο τα σενάρια για μία νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Όσοι εξέφραζαν αυτούς τους φόβους, επικαλούνταν δύο βασικά σενάρια:
- Εκλογή του Ζορντάν Μπαρντελά του Εθνικού Συναγερμού στην πρωθυπουργία και μία «λαϊκιστική» πολιτική, που θα εκτροχίαζε δημοσιονομικά τη Γαλλία εκτινάσσοντας στα ύψη τις αποδόσεις όχι μόνο των δικών της ομολόγων, αλλά και των άλλων υπερχρεωμένων κράτων του ευρώ (Ιταλίας, Ελλάδας, ακόμη και Βελγίου ή Γερμανίας).
- Παρατεταμένη πολιτική αστάθεια που θα μεταφραζόταν σε οικονομική κρίση για τη Γαλλία – μία κρίση που θα μεταδιδόταν σαν ιός και στην υπόλοιπη νομισματική ένωση.
Το νερό στο κρασί των υποσχέσεων
Όντως μετά τον δεύτερο γύρο είτε θα δούμε τον Μπαρντελά πρωθυπουργό είτε ένα ρευστό πολιτικά σκηνικό. Αλλά τίποτα από τα δύο δεν «υπόσχεται» απαραίτητα κρίση – πόσο μάλλον μία κρίση που θα εξαπλωθεί σαν μεταδοτική ασθένεια, ρίχνοντας στο κρεβάτι του πόνου όλη την Ευρωζώνη. Ο Μπαρντελά ήδη φρόντισε το τελευταίο διάστημα πριν από τις κάλπες να «νερώσει» τις δημοσιονομικές του υποσχέσεις. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Εθνικός Συναγερμός έχει στραμμένο το βλέμμα σε ακόμη μία πιο κρίσιμη αναμέτρηση- αυτή των προεδρικών εκλογών του 2027. Η Μαρίν Λε Πεν θέλει να μπει στο Ελιζέ. Και το τελευταίο που θέλει να κάνει είναι να χρεωθεί μία γαλλική κρίση χρέους με πανευρωπαϊκές επιπτώσεις.
Ακόμη όμως και εάν δούμε τους επενδυτές να τιμωρούν τη Γαλλία με αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων τους, δεν σημαίνει ότι θα τους δούμε να τιμωρούν και άλλους. Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών άνοιξε το spread στις αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών κατά περίπου 35 μονάδες βάσεις, στις 85. Η διεύρυνση αυτή δεν είναι δα και τόσο μεγάλη, ενώ η μετάδοσή της ήταν περιορισμένη. Το spread ιταλικών – γερμανικών ομολόγων άνοιξε από τις 133 στις 162 μονάδες. Στην περίοδο της κρίσης είχε εκτιναχθεί πάνω από τις 560 μονάδες.
Τα… ξερόχορτα στο δάσος και ο «εμπρησμός»
Και φτάνουμε λοιπόν στη σημερινή αντίδραση των αγορών. Ράλι οι μετοχές, άνοδος το ευρώ, σταθερά τα ομόλογα. Μόνο πανικό δεν είδαμε και ροπή προς κρίση. Προς το παρόν λοιπόν τα σενάρια τρόμου δεν φαίνεται να έχουν βάση – αν και τα τελευταία χρόνια έχουμε μάθει στις δυσάρεστες εκπλήξεις.
Περισσότερα θα ξέρουμε μετά τον δεύτερο γύρο. Έως τότε τα πράγματα είναι κάπως όπως τα περιγράφει ο Hugo Dixon στο Reuters. «Ένας τρόπος να δεις την Ευρωζώνη είναι σαν δάσος με ξερόχορτα που αρχίζουν να μαζεύονται. Οι ντόπιοι δεν κάνουν και πολλά για να καθαρίσουν τα ξερόχορτα. Αλλά ξέρουν ότι θα ήταν ανόητο να πετάξουν αναμμένο σπίρτο κάτω. Παρόλο που υπάρχει μία πυροσβεστική υπηρεσία έτοιμη να τρέξει να τους σώσει». Ο εμπρησμός δεν συμφέρει κανέναν.
Νατάσα Στασινού • [email protected]