34.8 C
Nicosia
Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025 | 15:54

Πώς ο Μπέσεντ έπεισε τον Τραμπ να μεταθέσει τους δασμούς

Με βασικό επιχείρημα ότι εάν δώσει περισσότερο χρόνο για διαπραγματεύσεις θα πετύχει συμφωνίες που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, πείστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ από τους συμβούλους του, μεταξύ των οποίων και του Σκοτ Μπέσεντ, nα καθυστερήσει την εφαρμογή των λεγόμενων αμοιβαίων δασμών έως την 1η Αυγούστου, αντί για τις 9 Ιουλίου, σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης, έβλεπαν ότι σημείωναν σε συμφωνίες με διάφορους εμπορικούς εταίρους, όπως η Ινδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς πλησίαζε η προηγούμενη προθεσμία του Τραμπ, ανέφεραν οι πηγές. Μια αρχική παύση στους αμοιβαίους δασμούς επρόκειτο να λήξει στις 12:01 π.μ. την Τετάρτη, μέχρι που ο Τραμπ τη Δευτέρα ανέβαλε περαιτέρω την ημερομηνία εφαρμογής για τρεις εβδομάδες και έστειλε επιστολές προειδοποιώντας τις χώρες για τους συντελεστές που θα αντιμετώπιζαν από την νέα ημερομηνία.

Το Σαββατοκύριακο, ο Τραμπ συζήτησε τηλεφωνικά και ιδιωτικά με συμμάχους από το ιδιωτικό του γκολφ κλαμπ στο Μπέντμινστερ του Νιου Τζέρσεϊ, σύμφωνα με πηγές της αμερικανικής εφημερίδας. Ο Τραμπ σκεφτόταν αν θα έπρεπε να δώσει νέα προθεσμία τον Αύγουστο ή να στείλει επιστολές χωρίς ημερομηνία και απλώς μια δήλωση νέων δασμολογικών συντελεστών, ανέφεραν οι πηγές.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε σκεφτεί δημόσια την εγκατάλειψη συμφωνιών για την αποφυγή δασμών. Η σκέψη του να αφήσει τους δασμούς να τεθούν σε ισχύ μετατοπίστηκε αφού ο Μπέσεντ του διαμήνυσε ότι ορισμένες συμφωνίες ήταν κοντά σε κλείσιμο, αλλά χρειάζονταν περισσότερο χρόνο. Ο Μπέσεντ ήταν ένας βασικός παράγοντας στο να πειστεί ο Τραμπ να θέσει την αρχική 90ήμερη παύση στους δασμούς του Απριλίου.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κους Ντεσάι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δέχονται έντονο ενδιαφέρον για μείωση των δασμών, αλλά ο Τραμπ «έχει καταστήσει σαφές: οι Ηνωμένες Πολιτείες, η μεγαλύτερη και καλύτερη καταναλωτική αγορά στον κόσμο, έχει τα χαρτιά και την επιρροή στις διαπραγματεύσεις για να ορίσει μονομερώς συμφωνίες με κατάλληλους δασμολογικούς συντελεστές για τους εμπορικούς μας εταίρους».

Απογοήτευση Τραμπ από την έλλειψη προόδου

Σε τηλεφωνικές κλήσεις, ο Τραμπ είπε σε βοηθούς και συμμάχους ότι ήταν απογοητευμένος από την έλλειψη προόδου που σημειωνόταν, κατηγορώντας τις χώρες ότι δεν ήρθαν στο τραπέζι με προσφορές που, κατά την άποψή του, ήταν αρκετά καλές για τις ΗΠΑ, δήλωσαν πηγές πλησίον του Τραμπ στην WSJ. Ο Τραμπ υποστήριξε κατ’ ιδίαν ότι ήθελε να αξιοποιήσει τις θεωρούμενες νίκες από την υπογραφή του «One Big Beautiful Bill» και τον βομβαρδισμό του Ιράν, μετατρέποντας τις σε νίκες στην εμπορική πολιτική.

Τελικά, ο Τραμπ αποφάσισε να στείλει τις επιστολές μαζί με την καθυστέρηση ως διαπραγματευτική τακτική για να εξασφαλίσει παραχωρήσεις της τελευταίας στιγμής. Την Τρίτη δήλωσε ότι αναμένονται περισσότερες επιστολές, προσθέτοντας ότι απείχε περίπου δύο ημέρες από την αποστολή επιστολής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ εξακολουθούν να βρίσκονται σε στενή επαφή.

Ο Υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ δήλωσε αργότερα στο CNBC ότι 15 έως 20 νέες επιστολές δασμών προς τους παγκόσμιους ηγέτες αναμένεται να αναρτηθούν στο διαδίκτυο τις επόμενες δύο ημέρες.

Ο Τραμπ, ο οποίος εδώ και καιρό είναι ένθερμος υποστηρικτής της χρήσης δασμών, δήλωσε ότι ήταν πρόθυμος να επιβάλει δασμούς σε ένα κύμα χωρών, παρά το νέο εκτελεστικό του διάταγμα. «ΟΙ ΔΑΣΜΟΙ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ 1η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2025. Δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή μέχρι αυτήν την ημερομηνία και δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social την Τρίτη.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, επίσης την Τρίτη, υποστήριξε ότι οι επιστολές του προς άλλες χώρες αποτελούν μια συμφωνία για το διμερές εμπόριο: «Μια επιστολή σημαίνει μια συμφωνία», είπε, ενώ σημείωσε ότι η ομάδα του συνεχίζει να διαπραγματεύεται με άλλα κράτη.

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΟΣΜΟΣΠώς ο Μπέσεντ έπεισε τον Τραμπ να μεταθέσει τους δασμούς