23.9 C
Nicosia
Πέμπτη 19 Σεπτέμβριος 2024 | 22:35

Πώς είδαν 5+1 επενδυτικοί οίκοι τη mega μείωση της Fed

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed (FOMC) μείωσε το επιτόκιο πολιτικής της για πρώτη φορά σε αυτόν τον κύκλο κατά 50 μονάδες βάσης σε ένα εύρος 4,75-5,0%, ενώ δήλωσε ότι οι κίνδυνοι γύρω από τη διπλή εντολή της Fed για σταθερότητα των τιμών και μέγιστη απασχόληση βρίσκονται πλέον σε ισορροπία.

Goldman Sachs εξηγεί ότι η FOMC έκανε κίνηση για τη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, έναντι των 25 μ.β. που ήταν η δική της εκτίμηση. «Θεωρούμε ότι οι 50 μ.β. περικοπής των επιτοκίων είναι η σωστή κίνηση υπό το πρίσμα των καλών ειδήσεων για τον πληθωρισμό και του κινδύνου περαιτέρω αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας. Αναθεωρήσαμε τις προβλέψεις μας για τη Fed ώστε να επιταχύνουμε τον ρυθμό των περικοπών το επόμενο έτος και αναμένουμε πλέον μια μεγαλύτερη σειρά διαδοχικών περικοπών 25 μ.β. από τον Νοέμβριο του 2024 έως τον Ιούνιο του 2025, όταν το επιτόκιο κεφαλαίων θα φτάσει στο τελικό επιτόκιο που προβλέπουμε για 3,25% – 3,5%, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψής μας για διαδοχικές περικοπές φέτος αλλά τριμηνιαίες περικοπές το επόμενο έτος», εξηγεί ο οίκος.

Η Société Générale εξηγεί ότι η FOMC επέλεξε μια μεγαλύτερη μείωση, μειώνοντας τον στόχο για τα Fed funds στο 4,75-5,00% κατά 50 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο dot-plot τους, οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν νέα μείωση του επιτοκίου κατά 50 μ.β. έως το τέλος του έτους. Το πιθανότερο είναι ότι αυτό θα περιλαμβάνει μειώσεις κατά 25 μ.β. σε καθεμία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, αν και ο χρόνος μπορεί να επηρεαστεί από τα οικονομικά στοιχεία και ενδεχομένως από τις εκλογές.

«Η Fed προχωρά σε μειώσεις επιτοκίων μέχρι το 2024, αλλά διατηρεί στις προβλέψεις της μειώσεις 100 μ.β. το 2025. Στις επικαιροποιημένες οικονομικές και πολιτικές προοπτικές τους, οι αξιωματούχοι της Fed αναφέρουν την πρόθεσή τους να μειώσουν τα επιτόκια στο μακροπρόθεσμο επιτόκιο του 2,9%. Η ακριβής πορεία θα καθοριστεί από τα στοιχεία για την οικονομία, αλλά με την έγκαιρη μείωση, η Fed είναι έτοιμη να άρει γρήγορα το νομισματικό περιοριστικό πλαίσιο», εξηγεί η SocGen.

Η UBS επισημαίνει ότι η μείωση κατά 50 μονάδες βάσης είναι μια μεγαλύτερη κίνηση από αυτή που υιοθετούν άλλες κορυφαίες κεντρικές τράπεζες. Ωστόσο, ο Jerome Powell, ο πρόεδρος της Fed, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αντανακλά την αποφασιστικότητα να “διατηρηθεί η ισχύς που βλέπουμε σήμερα” στην αμερικανική οικονομία και όχι τον φόβο μιας επικείμενης ύφεσης.

Η απόφαση να ξεκινήσει η νομισματική χαλάρωση με μια “καλή ισχυρή αρχή”, πρόσθεσε, ήταν δυνατή λόγω της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης ότι ο πληθωρισμός οδεύει σταθερά πίσω στον στόχο της Fed για 2%. Η αντίδραση στην απόφαση της Fed ήταν σχετικά υποτονική, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές είχαν επικεντρωθεί στη διαβεβαίωση του προέδρου της Fed ότι η μεγάλη μείωση δεν οφειλεται στις ανησυχίες της κεντρικής τράπεζας ότι η ανάπτυξη ‘ψύχεται’ πολύ απότομα. Ο S&P 500, ο οποίος ήταν αμετάβλητος πριν από τη συνεδρίαση, έκλεισε την ημέρα με πτώση 0,3%. Η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου έκλεισε την ημέρα κοντά στο σημείο εκκίνησής της, στο 3,62%. Ο δείκτης δολαρίου DXY, ο οποίος παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι έξι σημαντικών ομολόγων του, είχε επίσης μικρή μεταβολή κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management, σημειώνει: “Το dot plot υποδηλώνει περαιτέρω χαλάρωση 50 μονάδων βάσης φέτος, ακολουθούμενη από 100 μονάδες βάσης το 2025. Ιστορικά, οι αγορές μετοχών είχαν καλές επιδόσεις σε περιόδους κατά τις οποίες η Fed μείωνε τα επιτόκια, ενώ η αμερικανική οικονομία δεν βρισκόταν σε ύφεση. Αναμένουμε ότι αυτή η φορά δεν θα αποτελέσει εξαίρεση. Η βασική μας υπόθεση παραμένει ότι ο S&P 500 θα φτάσει τις 5.900 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους και θα προχωρήσει στις 6.200 μονάδες μέχρι τον Ιούνιο του 2025”

ING εξηγεί ότι η αντίδραση της αγοράς στη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης ήταν μια πιο απότομη καμπύλη επιτοκίων στις κοντινές λήξεις. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι λίγο υψηλότερες. Πριν από την περικοπή, τα επιτόκια της αγοράς είχαν διολισθήσει υψηλότερα. Η κίνηση των 50 μ.β. διευκόλυνε την αντίστροφη αντίδραση προς τα κάτω, αλλά τα πιο μακροπρόθεσμα επιτόκια έκλεισαν την ημέρα ελαφρώς υψηλότερα.

«Έχουμε σημειώσει στο παρελθόν ότι τα επιτόκια έχουν κάνει αρκετή πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μιας υποχώρησης, ιδίως καθώς οι αποδόσεις είναι ήδη αρκετά χαμηλές σε σχέση με το πιθανό τελικό επιτόκιο. Η Fed το τοποθετεί στο 3,4% για το 2025, έναντι του 10ετούς SOFR τώρα στο 3,2%. Ακούγοντας πώς ολοκλήρωσε ο Powell τη συνέντευξη τύπου είναι καθαρά ανοδικός για την οικονομία. Δεν πρόκειται για μια Fed που φοβάται μια ουσιαστική επιβράδυνση. Απλώς θεωρεί ότι οι κίνδυνοι είναι ισορροπημένοι μεταξύ του πληθωρισμού και της αγοράς εργασίας. Η Fed δεν φοβάται ύφεση και θα κάνει μόνο περικοπές για να χαλαρώσει την περιοριστική πολιτική. Αυτό δημιουργεί ανοδικές πιέσεις στα επιτόκια μεγαλύτερης διάρκειας, καθώς κοντεύουν να τιμολογήσουν έναν πολύ πιο σοβαρό βαθμό χαλάρωσης», προβλέπει η ING.

Η Capital Economics διερωτάται αν ο κύκλος χαλάρωσης είναι ήδη τιμολογημένος, καθώς οι αγορές αντέδρασαν ελάχιστα στη μείωση των επιτοκίων της Fed κατά 50 μονάδες βάσης, σε γενικές γραμμές, και η βασική τους υπόθεση είναι ότι περαιτέρω μειώσεις δεν θα μετακινήσουν τη βελόνα πάρα πολύ. «Η Fed ξεκίνησε τον κύκλο της χαλάρωσης με πάταγο την Τετάρτη με μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Μια μείωση που συνοδεύτηκε με τις προβλέψεις της FOMC, οι οποίες υποδηλώνουν ότι η κεντρική τράπεζα θα υποχωρήσει σε μειώσεις 25 μ.β. για τουλάχιστον τις επόμενες δύο συνεδριάσεις και η μείωση των 50 μ.β. δεν ήταν ομόφωνη.

Με άλλα λόγια, παρά τη μεγάλη κίνηση, δεν υπήρξε κάτι που να αναγκάσει τους επενδυτές να επανεξετάσουν το συνολικό περίγραμμα του επερχόμενου κύκλου χαλάρωσης. Αυτό, πιθανώς, εξηγεί την έλλειψη αντίδρασης της αγοράς: παρά τη μικρή μεταβλητότητα γύρω από την απόφαση, οι προσδοκίες των επενδυτών για τα επιτόκια τελικά δεν φαίνεται να έχουν μετακινηθεί πολύ από χθες», εκτιμά η Capital Economics.

Η Citi επισημαίνει ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed ήταν υπέρ της μείωσης κατά 50 μ.β. και αυτή η κίνηση ολοκληρώνει τη σκληρή στροφή της Fed (και του προέδρου Powell) από τον ανοδικό κίνδυνο για τον πληθωρισμό προς τον καθοδικό κίνδυνο για την απασχόληση.

Η ίδια προβλέπει περικοπές 25 μ.β. μετά από αυτό σε ένα τελικό επιτόκιο 3% – 3,25%, αλλά με εναπομένοντα κίνδυνο μεγαλύτερων μειώσεων με προκαταβολική μείωση. «Προβλέπαμε περικοπές 125 μ.β. φέτος, αλλά σκεφτήκαμε ότι ο ισχυρότερος πληθωρισμός της περασμένης εβδομάδας που θα μπορούσε να αποτρέψει την επιτροπή στο να συμφωνήσουν σε μεγαλύτερης κλίμακας περικοπή. Ωστόσο, ο πρόεδρος Powell ήταν σχετικά απορριπτικός για τον ισχυρό πληθωρισμό στη συνέντευξη τύπου. Οι μειώσεις των επιτοκίων κατά 25 μ.β. σε καθεμία από τις δύο εναπομείνασες συνεδριάσεις φέτος και κατά 100 μ.β. το επόμενο έτος είναι το βασικό σενάριο», προβλέπει η Citi.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χωρίς μεταβολή κινήθηκε το ΧΑΚ – Στις 182,71 μονάδες ο γενικός δείκτης

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης το ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 182,71 μονάδες, χωρίς μεταβολή. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις...

Νασράλα: Μπορεί να θεωρηθεί κήρυξη πολέμου η παγίδευση συσκευών από Ισραήλ

Ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα αποκάλεσε τις επιθέσεις «τρομοκρατική ενέργεια» και «σφαγή». Υποστήριξε ότι το Ισραήλ έκανε την επίθεση γνωρίζοντας ότι υπήρχαν περισσότερες...

Προσπάθησε να μεταφέρει στην αποσκευή του 27 κιλά κάνναβη και συνελήφθη

Ενα πρόσωπο ηλικίας 23 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στο αεροδρόμιο Λάρνακας στην αποσκευή του οποίου φέρονται να εντοπίστηκαν από Λειτουργούς του Τμήματος...

Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών

Σε δίκη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού παραπέμφθηκαν, την Πέμπτη, 33χρονος και 34χρονος, οι οποίοι συνελήφθηκαν ως οι διακινητές αριθμού μεταναστών που εντοπίστηκαν τα...

Εκτόξευση αδειών οικοδομής τον Ιούνιο λόγω προώθησης καθυστερημένων αιτήσεων

Εκτόξευση παρουσίασε τον Ιούνιο ο αριθμός των αδειών οικοδομής, καθώς οι εκδοτικές αρχές προσπάθησαν να διεκπεραιώσουν τον όγκο από τις καθυστερημένες αιτήσεις πριν την...

Μεμονωμένες βροχές και πτώση θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με τοπικά αυξημένες νεφώσεις, ωστόσο στα βόρεια τμήματα του νησιού, δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεμονωμένη βροχή. Οι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!