Το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργεί συμπληρωματικά των μετρητών και θα επιτρέπει τις πληρωμές διατραπεζικά και διασυνορικά εντός της Ευρωζώνης.
Το χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με blog της ΕΚΤ που υπογράφει ο απερχόμενος Γενικός Διευθυντής της Directorate General Market Infrastructure,Ulrich Bindseil, η προπαρασκευαστική διαδικασία του σχεδίου για το ψηφιακό ευρώ έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως τον Οκτώβριο του 2025, μετά το πέρας της οποίας οι εργασίες θα συνεχιστούν προς την τελική απόφαση σχετικά με την έκδοση ψηφιακού ευρώ.
Με την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει αν θα εκδώσει ψηφιακό ευρώ και θα σηματοδοτήσει έτσι την τελική φάση της ανάπτυξης του ψηφιακού ευρώ και την εξάπλωση των περιπτώσεων χρήσης του ψηφιακού ευρώ.
Νομισματική κυριαρχία
Με τις λιανικές πληρωμές να βρίσκονται στον πυρήνα της σύγχρονης κοινωνίας και τα μέσα πληρωμών να υπόκεινται σε ισχυρές δικτυακές επιδράσεις, το ψηφιακό ευρώ τονίζει το άρθρο, θα εξασφαλίσει την πρόσβαση σε μια καθολικά ασφαλή, αξιόπιστη και αποδεκτή ψηφιακή λύση πληρωμών που θα συμπληρώνει τα μετρητά και δεν θα τα αντικαταστήσει όπως συχνά υπάρχει η παρανόηση, όπως τονίσθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.
Συγκεκριμένα, θα διασφαλίσει το χρήμα ως δημόσιο αγαθό, ενώ μπορεί να αποτελέσει και μια λύση αναδίπλωσης σε καιρούς κρίσης, καθώς θα είναι διαθέσιμο και χωρίς σύνδεση στο internet, όπως έγινε γνωστό στη συνεδρίαση της επιτροπής.
Ταυτόχρονα, θα συμβάλλει στο να αποφευχθεί η υπερβολική εξάρτηση από μη ευρωπαϊκούς παρόχους υπηρεσιών πληρωμών (PSP) που κυριαρχούν στην αγορά πληρωμών λιανικής, ενώ πρόκειται να καταστήσει δυνατή την πληρωμή σε χρήμα κεντρικής τράπεζας για τους πολίτες που προτιμούν να πληρώνουν ηλεκτρονικά.
Και τα δύο αυτά σημεία τόνισαν στις τοποθετήσεις τους στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων τόσο ο Επίτροπος Vladis Dombrovskis όσο και ο Piero Cipollone μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.
Μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος Dombrovskis τόνισε ότι το νέο ψηφιακό ευρώ θα βοηθήσει την Ευρωζώνη να προσαρμοστεί ταχύτατα στις ψηφιακές αλλαγές που συμβαίνουν παγκοσμίως με τον κίνδυνο ότι αν δεν το κάνει, θα μείνει πίσω προκαλώντας την νομισματική της περιθωριοποίηση.
Από την άλλη, ο Piero Cipollone από την ΕΚΤ σημείωσε ότι πρόκειται για θέμα ανθεκτικότητας της Ευρωζώνης στις παγκόσμιες προκλήσεις, ενώ επισήμανε ότι το ψηφιακό ευρώ θα καλύψει το κενό που δημιουργείται από την πτώση των μετρητών τόσο σε όγκο όσο και σε αξία και θα αποτελέσει και βασικό πυλώνα της νομισματικής κυριαρχίας της Ευρωζώνης.
Πηγή: Ναυτεπορική, Μαριάνθη Πελεκανάκη • [email protected]