Παράγοντες της αγοράς στην Ευρώπη, τονίζουν στη Ναυτεμπορική ότι «η ΕΚΤ θα μειώσει ξανά τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της στις 6 Ιουνίου, φτάνοντας τα, στο 2%. Μια δεύτερη περικοπή αναμένεται να υπάρξει τον Σεπτέμβριο ή στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, αλλά στη συνέχεια οι μειώσεις των επιτοκίων θα ανασταλούν», υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.
Η κατ’ αρχήν συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για τη μείωση των δασμών και ο νέος, πιο μετρημένος, αλλά ακόμα απρόβλεπτος τόνος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε σχέση με την Ευρώπη, οδηγούν τους ειδικούς και την αγορά στην εκτίμηση ότι πλησιάζει πλέον το κατώτατο όριο των επιτοκίων, εξηγούν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας μάλιστα ότι στην απόφαση της ΕΚΤ θα μετρήσουν επίσης και οι πληθωριστικές πιέσεις που θα προκύψουν από τις ευρωπαϊκές δημοσιονομικές δαπάνες . και τον νέο, πιο μετρημένο αλλά ακόμα απρόβλεπτο τόνο του Ντόναλντ Τραμπ έχουν οδηγήσει τους ειδικούς και την αγορά σε συμφωνία για το κατώτατο όριο των επιτοκίων.
Η επιθετική δασμολογική πολιτική των πρώτων 100 ημερών της προεδρίας Τραμπ, έχει δώσει τη θέση της σε μια πιο λογική στάση απέναντι στην Κίνα, δίνοντας τα περιθώρια και στη Fed να μην βιαστεί να προβεί σε περικοπές στα επιτόκια.
Μια στάση που η ΕΚΤ ελπίζει βάσιμα πλέον ότι θα εφαρμοστεί και στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ.
Το έγγραφο στρατηγικής της ΕΚΤ
«Οι συνομιλίες με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης θα διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την προηγούμενη γενναιοδωρία της και θα κάνει μόνο μικρές αλλαγές στο έγγραφο στρατηγικής, που ενημερώθηκε τελευταία φορά πριν από τέσσερα χρόνια», τονίζουν παράγοντες της αγοράς. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να διατηρήσει την ανάγκη για μια «ιδιαίτερα αποφασιστική ή διαρκή» δράση για την ποσοτική χαλάρωση (QE) με τη μορφή αγορών ομολόγων και άλλων μέτρων τόνωσης της οικονομίας- όταν ο πληθωρισμός και τα επιτόκια βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.
Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Κνοτ και η Γερμανίδα Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, έχουν υποστηρίξει ότι οι αγορές ομολόγων θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγαλύτερη φειδώ στο μέλλον, καθώς τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης είναι αποτελεσματικά, αλλά τα μακροπρόθεσμα θα ήταν πολύ δαπανηρά.
Ένα προκαταρκτικό κείμενο στρατηγικής παρουσιάστηκε στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε συνάντηση στο Πόρτο στις 6 και 7 Μαΐου και διατυπώθηκαν προτάσεις για πιθανές αλλαγές που θα ενσωματωθούν τις επόμενες εβδομάδες, ανέφεραν οι πηγές. Το έγγραφο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού και πιθανότατα θα επισημαίνει ότι η ΕΚΤ λειτουργεί σε ένα περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της Κεντρικής Τράπεζας σε έναν «συμμετρικό» στόχο πληθωρισμού 2%, πράγμα που σημαίνει ότι τόσο οι υποτιμήσεις όσο και οι υπερτιμήσεις είναι εξίσου ανεπιθύμητες.
Η συνάντηση στο Πόρτο
Μία φορά τον χρόνο, οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης συναντώνται για να εξετάσουν τις γενικές γραμμές της νομισματικής πολιτικής. Αυτή τη φορά, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε συναδέλφους της στο πορτογαλικό λιμάνι του Πόρτο. Στη συνάντηση, παρουσιάστηκε μια ανάλυση για τον αντίκτυπο των μέτρων της ΕΚΤ για την τόνωση της οικονομίας και τονίστηκε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή,
Η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί για την ανάπτυξη της ευρωζώνης μετά τη νίκη της στη μάχη κατά του πληθωρισμού στην εποχή μετά την πανδημία του COVID, η οποία την οδήγησε στην αύξηση των επιτοκίων στο 4%, διατηρώντας τα μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2024.
Έκτοτε, η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε επτά μειώσεις επιτοκίων.
Υπάρχει πάντως ο φόβος ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τελικά θα ανακάμψει, κυρίως λόγω των τεράστιων επενδυτικών σχεδίων της Γερμανίας, με την άρση του φρένου χρέους. «Τα δημοσιονομικά κίνητρα είναι πιθανό να ασκήσουν ανοδική πίεση στον υποκείμενο πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα», δήλωσε η Ιζαμπέλ Σνάμπελ σε ομιλία της στο πανεπιστήμιο του Στανφορντ, την περασμένη εβδομάδα.
Προειδοποίηση Νάγκελ
Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, υποστήριξε ότι « η αβεβαιότητα που βιώσαμε τις τελευταίες εβδομάδες δεν θα εξαφανιστεί σύντομα.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε και ανέτρεψε με ταχύ ρυθμό εκτεταμένες, ενίοτε πρωτοφανείς, αποφάσεις, με σημαντικές επιπτώσεις στις οικονομίες και τις χρηματοπιστωτικές αγορές…Όσον αφορά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί και να μην αντιδράμε υπερβολικά δίνοντας υπερβολική έμφαση σε ορισμένες ανακοινώσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν σύντομα στη συνέχεια», τόνισε ο Νάγκελ και πρόσθεσε:»Οι χρηματοπιστωτικές αγορές στην Ευρώπη είναι επί του παρόντος εύρωστες και οι τράπεζες στη ζώνη του ευρώ βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Αλλά η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές στις αρχές Απριλίου μας έδειξε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε».
Πηγή: Ναυτεμπορική, Μιχάλης Ψύλος • [email protected]