18.8 C
Nicosia
Παρασκευή 10 Ιανουάριος 2025 | 16:58

ΠτΔ: Τεχνικά έτοιμοι το 2025 για ένταξη Κύπρου στη Σένγκεν – Τι είπε για κατάργηση βίζας με ΗΠΑ

«Εντός του 2025 θα είμαστε τεχνικά έτοιμοι, θα έχουμε κάνει όλα όσα πρέπει να κάνουμε, για να μπορεί η Κύπρος να είναι μέρος της Σένγκεν», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, συμμετέχοντας σε συζήτηση με τον αρχισυντάκτη της αγγλόφωνης έκδοσης της εφημερίδας Καθημερινή, Αθανάσιο Έλλις, στο πλαίσιο του Συνεδρίου “Beyond Sea and Sun” που διοργάνωσε η Hermes Airports στη Λευκωσία.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα που άπτονται της περαιτέρω ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς αυτή είναι και η θεματική που απασχόλησε το συνέδριο. Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Έλλις, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι σήμερα η Κύπρος είναι το μόνο κράτος-μέλος της ΕΕ που είναι εκτός της ζώνης Σένγκεν και σημείωσε ότι η ένταξή της θα είναι σημαντική και για τον τουρισμό, αλλά και για επενδύσεις.

«Έχουμε απαντήσει και αντιμετωπίσει όλες τις πολιτικές ανησυχίες που υπήρχαν σε σχέση με τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός και τώρα επεξεργαζόμαστε τις τεχνικές λεπτομέρειες, για να μπούμε σε αυτή την κατηγορία», εξήγησε ο Πρόεδρος, υπενθυμίζοντας ότι για τον σκοπό αυτό συγκροτήθηκε ειδική ομάδα που εργάζεται υπό το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα της ταξιδιωτικής βίζας για τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της διαδικασίας για άρση της απαίτησης για ταξιδιωτική βίζα. Είπε ότι αναμένεται στην Κύπρο η κάθοδος της αρμόδιας ομάδας από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ και ότι σίγουρα θα υπάρχουν ανακοινώσεις πολύ σύντομα.

Εξάλλου, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ, όπως και η Ινδία, είναι ανάμεσα στις νέες αγορές που επιχειρεί να προσεγγίσει η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου, στο πλαίσιο της αποκατάστασης των απωλειών που είχε υποστεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όσον αφορά την Ινδία, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα από αεροπορικές εταιρείες και πρόσθεσε ότι με σκοπό την καλύτερη ανταπόκρισή της, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενισχύσει και την Ύπατη Αρμοστεία στην Ινδία.

Αναφορικά με τον στόχο για διείσδυση στην αγορά των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει προοπτική, αν και μπορεί να φαίνεται μεγαλεπήβολος στόχος. «Τον Απρίλιο θα είμαι στις ΗΠΑ, θα επισκεφθώ τρεις πολιτείες αποκλειστικά για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και τουρισμού από τις ΗΠΑ», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ ξοδεύουν σχεδόν διπλάσια από τους Ευρωπαίους. Υπογράμμισε, δε, τη σημασία της συνδεσιμότητας, αναφέροντας ότι γίνονται συζητήσεις με κάποιες εταιρείες.

Μιλώντας για τις προσπάθειες επέκτασης σε νέες αγορές, ό Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να λειτουργήσουν Πρεσβείες και στο Καζακστάν και στην Αρμενία. Αναφέρθηκε, ακόμα, στην περίπτωση της Πολωνίας, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Κύπρο, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ πριν δέκα χρόνια δεν υπήρχε.

Η εξωτερική πολιτική επηρεάζει και τον τουρισμό

Τη διασύνδεση εξωτερικής πολιτικής με τον τουρισμό επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, κληθείς να αποτιμήσει τις εξελίξεις στην περιοχή, μετά και τις τελευταίες συναντήσεις που είχε και την Τριμερή Σύνοδο στο Κάιρο. Είπε μάλιστα ότι τον τουρισμό επηρεάζουν και οι πολιτικές που αφορούν γενικά την οικονομία, την εργασία, την παιδεία και τον πολιτισμό.

«Θεωρώ σημαντικό να έχουμε ισχυρές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, τα γειτονικά κράτη είναι μία πηγή τουρισμού», ανέφερε ο Πρόεδρος, μιλώντας πιο συγκεκριμένα για την περίπτωση του Ισραήλ. Συγκεκριμένα, είπε ότι υπήρχε ένα πρόβλημα με τις αφίξεις από το Ισραήλ στη Λάρνακα και τη μετάβαση, ακολούθως, στις κατεχόμενες περιοχές. «Μέσα από τις πολιτικές μας σχέσεις καταφέραμε να μειώσουμε σε σημαντικό βαθμό τη ροή στις κατεχόμενες περιοχές», συνέχισε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία της διασφάλισης συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, λέγοντας ότι αυτές επηρεάζουν και τον τουρισμό, και σημείωσε ότι οι συναντήσεις που είχε στο Κάιρο, καθώς και η συνάντηση που πραγματοποιεί σήμερα με τον νέο Πρόεδρο του Λιβάνου, αποσκοπούν στο να αναδείξουν το ζήτημα αυτό.

Να κατευθυνθούν οι νέοι στους τομείς που έχει ανάγκη η οικονομία, είπε ο Πρόεδρος

Την ανάγκη να κατευθυνθούν οι νέοι σε τομείς που έχει ανάγκη η οικονομία, μεταξύ των οποίων ο τουρισμός, επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο της συζήτησης με τον κ. Έλλις. Ανέφερε ότι με την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και τον αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης, διαπιστώνεται έλλειψη προσωπικού και στο πλαίσιο αυτό έχει γίνει και η συμφωνία με την Αίγυπτο για την απασχόληση εργατικού δυναμικού στην Κύπρο.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Έλλις για το τι θα ήθελε να δει να αλλάζει στην κυπριακή οικονομία, είπε ότι θα ήθελε να δει περισσότερους Κύπριους στα τουριστικά επαγγέλματα, εξηγώντας ότι είναι διαφορετικό να εξυπηρετείται κάποιος από Κύπριους και να δημιουργείται μία σχέση ανάμεσα στους επισκέπτες και στους ντόπιους.

Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση επενδύει στο να ενισχυθεί η τουριστική βιομηχανία με ντόπιο προσωπικό. «Έχουμε αποφασίσει – και είναι άμεσα συνδεδεμένο και με την παιδεία – να προχωρήσουμε με την ίδρυση τεχνικών γυμνασίων, για να προσελκύσουμε περισσότερους νέους σε αυτό τον τομέα», είπε.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη για επενδύσεις για τουριστικές υποδομές στο Τρόοδος. Αποτιμώντας το αποτέλεσμα του θεσμού των Χριστουγεννιάτικων Χωριών, είπε ότι αυτό ήταν θετικό για τον χειμερινό τουρισμό, σημείωσε όμως ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούν να γίνουν, καθώς το Τρόοδος υστερεί σε τουριστικές υποδομές.

Εξάλλου, μιλώντας για τα προτερήματα της Κύπρου ως προορισμού, ανέφερε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι σε μία ώρα μπορεί κανείς να βρίσκεται από τη θάλασσα στο βουνό και ότι γι’ αυτό τον λόγο γίνονται επενδύσεις στις ορεινές περιοχές, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία δύο – τρία χρόνια γίνονται σημαντικές επενδύσεις στα ορεινά.

Παράλληλα, είπε ότι γίνονται προσπάθειες και για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, λέγοντας ότι πολιτική της Κυβέρνησης είναι να γίνει ο πολιτισμός μέρος της οικονομικής δραστηριότητας. Στην ίδια κατεύθυνση, είπε ότι έγινε σημαντική επένδυση στη διοργάνωση του FIBA 2025 στην Κύπρο, στο πλαίσιο της ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού, ο οποίος προωθείται, όπως είπε, και με τη διοργάνωση μαραθωνίων.

Επίσης, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι στο πλαίσιο της Προεδρίας της Κύπρου στο Συμβούλιο της ΕΕ το 2026, αναμένεται να διακινηθούν στη χώρα περίπου 200.000 άνθρωποι. Για τον σκοπό αυτό, όπως είπε, γίνονται και συζητήσεις για τον καταρτισμό ενός πλάνου για απευθείας πτήσεις μεταξύ Λάρνακας και Βρυξελλών.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στρατηγική στον premium τουρισμό, ο Πρόεδρος είπε ότι η Κύπρος δεν ήταν ποτέ ένας premium προορισμός. Πρόσθεσε ότι γίνονται πράγματα στην κατεύθυνση αυτή, όπως το καζίνο και οι μαρίνες, υπογράμμισε όμως ότι «δεν θέλουμε να ρισκάρουμε ή να χάσουμε τον παραδοσιακό τουρισμό που έχουμε».

Όσον αφορά την εποχικότητα στον τουρισμό, ο Πρόεδρος είπε ότι το 2024 επιτεύχθηκε η επέκταση της χρονικής περιόδου δραστηριοποίησης της τουριστικής βιομηχανίας, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει άρδην μέσα σε ένα χρόνο. Εξήγησε ότι παρατηρήθηκε σε κάποιες περιπτώσεις δραστηριότητα όλο τον χρόνο και σε άλλες περιπτώσεις, ξενοδοχεία που έκλειναν τον Οκτώβριο, λειτούργησαν μέχρι τον Νοέμβριο.

«Εδώ μπορούμε να βοηθήσουμε κι εμείς», συνέχισε, λέγοντας ότι για χρόνια το κράτος έδινε επίδομα ανεργίας στο προσωπικό, όταν έκλειναν τα ξενοδοχεία, αλλά θα πρέπει να επιδοτείται η εργασία, αντί αυτού. «Πρέπει να προχωρήσουμε με το επίδομα εργασίας, σε καμία χώρα δεν επιδοτείται η ανεργία», είπε, σημειώνοντας ότι θα είναι ένας παράγοντας σημαντικός για να παραμείνουν τα ξενοδοχεία ανοιχτά.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι το 2024 ήταν η καλύτερη χρονιά για τον κυπριακό τουρισμό. «Ξεπεράσαμε το φράγμα των 4 εκατομμυρίων τουριστών, έχουμε περίπου €3 δισ. έσοδα από τον τουρισμό, η συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας από 12,8% το 2023 είναι 13,5% το 2024, τα αεροδρόμια δέχθηκαν ρεκόρ επισκεπτών με 10,5 εκατομμύρια κόσμο, η χώρα μας περιλαμβάνεται μέσα στους 30 καλύτερους προορισμούς, άρα όλα αυτά αναδεικνύουν και την αυθεντικότητα, αλλά και την προοπτική του τουρισμού», είπε.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας του δημόσιου με του ιδιωτικού τομέα στον τουρισμό, αναφέροντας ότι όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό είναι πιο μπροστά από οποιαδήποτε κυβέρνηση διαχρονικά. «Οφείλουμε να είμαστε σε συνεχή διάλογο, ακριβώς για να ακολουθήσουμε και να μετεξελίξουμε τον τουρισμό μας, ο οποίος έχει αποδείξει σε δύσκολες στιγμές την αυθεντικότητά του», ανέφερε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επενδύσεις στα αεροδρόμια και στην πρόσφατη συμφωνία με την Hermes Airports για επέκταση των αεροδρομίων, λέγοντας ότι αυτό καταδεικνύει πως υπάρχει περισσότερη ζήτηση. «Δεν συγκρίνονται τα αεροδρόμια της Κύπρου με αυτό που υπήρχε πριν 20-30 χρόνια – κάποτε είχαμε 20 αερογραμμές, σήμερα έχουμε περίπου 55», είπε ο Πρόεδρος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!