24.2 C
Nicosia
Παρασκευή 13 Σεπτέμβριος 2024 | 8:57

Πρόεδρος FED: Ήρθε η ώρα για μείωση των επιτοκίων

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Παρασκευή ότι «ήρθε η ώρα» οι Ηνωμένες Πολιτείες να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια, προσθέτοντας ότι η «εμπιστοσύνη του έχει αυξηθεί» πως η μάχη κατά του πληθωρισμού είναι σε καλό δρόμο.

«Έχει έρθει η ώρα για προσαρμογή της πολιτικής», δήλωσε ο κ. Πάουελ, όπως μεταδίδει το AFP, σε κεντρική ομιλία του στο οικονομικό συμπόσιο στην αίθουσα «Τζάκσον Χόλε», στην αμερικανική πολιτεία Γουαϊόμινγκ, προσθέτοντας ότι «η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι σαφής».

Εξάλλου, σύμφωνα με το Reuters, ο Πρόεδρος της Fed προσέφερε την Παρασκευή ρητή στήριξη στη μείωση των επιτοκίων, λέγοντας ότι το περαιτέρω «πάγωμα» στην αγορά εργασίας θα ήταν ανεπιθύμητο και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός είναι σε απόσταση αναπνοής από τον στόχο του 2% της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

«Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί. Και οι καθοδικοί κίνδυνοι για την απασχόληση έχουν αυξηθεί», είπε ο  κ. Πάουελ σε μια πολυαναμενόμενη ομιλία στο ετήσιο οικονομικό συνέδριο.

«Έχει έρθει η ώρα για την προσαρμογή της πολιτικής. Η κατεύθυνση της κίνησης είναι σαφής και ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στους δύο στόχους που έχει αναλάβει να επιτύχει η Fed έναντι του Κογκρέσου, ο κ. Πάουελ είπε ότι «η πεποίθησή του έχει αυξηθεί ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε βιώσιμη πορεία επιστροφής στο 2%», αφού αυξήθηκε σε περίπου 7% κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ενώ η ανεργία αυξάνεται.

Ενώ ο κ. Πάουελ είπε ότι το άλμα σχεδόν μιας ποσοστιαίας μονάδας στο ποσοστό ανεργίας κατά το τελευταίο έτος οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της προσφοράς εργασίας και στην επιβράδυνση των προσλήψεων και όχι στην αύξηση των απολύσεων, ήταν επίσης κατηγορηματικός ότι η Fed ήθελε να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω διάβρωση.

Το σημερινό ποσοστό ανεργίας 4,3% βρίσκεται περίπου στο επίπεδο που οι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν ότι συνάδει με σταθερό πληθωρισμό, μακροπρόθεσμα.

«Δεν επιδιώκουμε ούτε χαιρετίζουμε περαιτέρω ‘πάγωμα’ των συνθηκών στην αγορά εργασίας», υπογράμμισε ο κ. Πάουελ.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε μια ισχυρή αγορά εργασίας, καθώς σημειώνουμε περαιτέρω πρόοδο προς τη σταθερότητα των τιμών. Με την κατάλληλη ανάσχεση της περιοριστικής πολιτικής, υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι η οικονομία θα επιστρέψει στον πληθωρισμό του 2%, διατηρώντας παράλληλα μια ισχυρή αγορά εργασίας», τόνισε.

Οι χρηματιστές την Παρασκευή συνέχισαν να στοιχηματίζουν σε μια μείωση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στη συνεδρίαση της Fed στις 17-18 Σεπτεμβρίου, αλλά μετά τις παρατηρήσεις του Πάουελ, εκτιμούν ότι υπάρχουν περίπου μία στις τρεις πιθανότητες για μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων, που θα ανέλθει στη μισή ποσοστιαία μονάδα, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις για πιθανότητες λίγο περισσότερο από μία στις τέσσερις.

«Ο Πάουελ ήταν σαφής σχετικά με την πρώτη μείωση των επιτοκίων, αλλά όχι τόσο πολύ σχετικά με τις επόμενες…” δήλωσε ο Σαμ Στόβαλ, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στην CFRA Research.

Οι αγορές στοιχηματίζουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα είναι συνεχείς, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να εκτιμούν ένα επιτόκιο πολιτικής της Fed στο εύρος 3,00% – 3,25% έως το τέλος του 2025, από το σημερινό εύρος 5,25%-5,50%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Με πολεοδομική αμνηστία στην ατζέντα και όχι GSI συνεδριάζει το απόγευμα το Υπουργικό

Συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου θα προεδρεύσει σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 4 μ.μ. στο Προεδρικό...

Στους 34 βαθμούς η θερμοκρασία – Άνοδος και μετά πτώση θερμοκρασίας

Ασθενής ψηλή πίεση επηρεάζει παροδικά την περιοχή. Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, παρόλο που τοπικά θα παρατηρούνται αυξημένες νεφώσεις, αρχικά στα δυτικά και...

Zημιά 5 δισ. μέσα σε έναν χρόνο για την Κούβα από το αμερικανικό εμπάργκο

Η Κυβέρνηση της Κούβας εκτίμησε χθες Πέμπτη ότι ο αντίκτυπος του αμερικανικού εμπάργκο στην οικονομία της ξεπέρασε τα πέντε δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σ' έναν...

Μολδαβός στρατιώτης νεκρός στη γραμμή που χωρίζει επικράτεια από Υπερδνειστερία

Στρατιώτης της Μολδαβίας, ο οποίος υπηρετούσε στη γραμμή οροθεσίας που χωρίζει την επικράτεια από την αποσχισμένη περιοχή της Υπερδνειστερίας, σκοτώθηκε χθες Πέμπτη υπό αδιευκρίνιστες...

Λεπτομέρειες για εισιτήρια και φιλοξενία φιλάθλων στο Super Cup συζήτησε η ΚΟΠ

Λεπτομέρειες ενόψει της διεξαγωγής του αγώνα Super Cup μεταξύ του πρωταθλητή ΑΠΟΕΛ και της κυπελλούχου Πάφος F.C. την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου απασχόλησαν σύσκεψη που...

Εθνικό Συμβούλιο εν όψει Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ πραγματοποιείται σήμερα

Πραγματοποιείται στις 10:00 σήμερα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Στη συνεδρία, όπως είχαν αναφέρει κυβερνητικές πηγές προ ημερών, θα γίνει...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!