Προς ψήφιση οδηγείται το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων (ΕΜΕΚ), μετά την ολοκλήρωση τη Δευτέρα της κατ΄άρθρον συζήτησης για το θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
Προηγήθηκε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ απαντήθηκαν ενστάσεις και προβληματισμοί που εξέφρασαν μεταξύ άλλων ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, ενώ παρατηρήσεις τους ενσωματώθηκαν στα κείμενα των νομοσχεδίων.
Η δημιουργία της ΕΜΕΚ αποτελεί μέρος τριών εναρμονιστικών νομοσχεδίων, αναφορικά με οδηγία της ΕΕ με την οποία όφειλε να συμμορφωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι 20 Μαΐου του 2025.
Με τον νέο νόμο που προωθείται προς ψήφιση στην Ολομέλεια ιδρύεται η ΕΜΕΚ στο Υπουργείο Οικονομικών, η οποία καθορίζεται ως η αρμόδια αρχή για την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυρώσεων που επιβάλλει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ως επίσης και των εθνικών κυρώσεων, που επιβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία. Ανάμεσα στις αρμοδιότητές της η συλλογή πληροφοριών, η συνεργασία με άλλες κρατικές αρχές και φορείς στη Δημοκρατία, με αρμόδιες αρχές του εξωτερικού και με άλλους οργανισμούς για το θέμα των κυρώσεων, η ανταλλαγή στοιχείων και πληροφοριών με αυτούς και η επιβολή διοικητικών προστίμων.
Ερωτοκρίτου: Σημαντικό βήμα για διαφάνεια και διεθνή αξιοπιστία της Κύπρου
Στην τοποθέτησή της μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών η Πρόεδρός της, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι «σήμερα η Κύπρος κάνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά», αναφερόμενη στην ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου και την προώθησή του προς ψήφιση.
Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια νέα σύγχρονη υπηρεσία στο Υπουργείο Οικονομικών που θα αποτελεί τον θεματοφύλακα της αξιοπιστίας της Κύπρου έναντι των διεθνών κυρώσεων που αποφασίζονται είτε από τα Ηνωμένα Έθνη είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Μονάδα αυτή, συμπλήρωσε θα είναι αρμόδια να εποπτεύει, συντονίζει να ερευνά και αν αποφασιστεί και αν απαιτηθεί να επιβάλλει και χρηματικά πρόστιμα.
«Δεν πρόκειται για ένα τεχνοκρατικό μέτρο, αλλά για μία ουσιαστική πολιτική επιλογή. Στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι στην Κύπρο ισχύει το κράτος δικαίου, υπάρχει συνέπεια και υπάρχει και λογοδοσία», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.
Παράλληλα είπε ότι ενισχύεται η διαφάνεια και ενδυναμώνεται η διεθνής εικόνα της χώρας, αποδεικνύοντας ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους.
«Όσο πιο ισχυρό είναι το θεσμικό μας πλαίσιο, τόσο πιο ελκυστική γίνεται η Κύπρος για σοβαρούς επενδυτές. Αυτό σημαίνει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά», τόνισε.
Έκανε τέλος λόγο για ξεκάθαρη προσπάθεια να ενισχυθεί η φήμη της χώρας και να οικοδομηθεί ένα καλύτερο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον.