26.9 C
Nicosia
Σάββατο 29 Ιούνιος 2024 | 10:03

Προς νέα στάση αναμονής η Fed, οι δυνητικές επιπτώσεις με την ΕΚΤ

Αμετάβλητο, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να αφήσει η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Fed) το βασικό της επιτόκιο στο εύρος 5,25% – 5,55%, που αποτελεί ρεκόρ των τελευταίων 23 χρόνων, την ώρα που άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν εισέλθει στον κύκλο χαλάρωσης της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

Η αναμενόμενη κίνηση της Fed αναμένεται να διατηρήσει τη νομισματική της πολιτική σε αποκλίνουσα πορεία από τις άλλες βασικές κεντρικές τράπεζες, όπως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία προχώρησε στην πρώτη μείωση επιτοκίων ύστερα από σχεδόν πέντε χρόνια, αλλά και τις Κεντρικές Τράπεζες του Καναδά, της Σουηδίας και της Ελβετίας.

Ωστόσο το ερώτημα είναι κατά πόσον η απόκλιση αυτή ενέχει κινδύνους.

Η ΕΚΤ προχώρησε την περασμένη βδομάδα στη μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων από το 4% στο 3,75%, επικαλούμενη την πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος υποχώρησε έντονα και προχωρεί προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Αντίθετα, η Fed συνεχίζει να αντιμετωπίζει επίμονα υψηλό πληθωρισμό και μια εύρωστη αγορά εργασίας, στοιχεία που αντέστρεψαν τις προσδοκίες ως προς το πότε θα αρχίσει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ.

Πλέον οικονομικοί αναλυτές, εκτιμούν ότι η μείωση των επιτοκίων δεν θα ξεκινήσει πριν από τον Σεπτέμβρη το νωρίτερο.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε σε συνεντεύξεις της σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ ότι οι Κεντρικές Τράπεζες ενεργούν στη βάση των όρων εντολής τους, σημειώνοντας ότι τα θεμελιώδη μεταξύ Ευρωζώνης και ΗΠΑ «για την ώρα είναι διαφορετικά».

Και ενώ η κ. Λαγκάρντ δηλώνει ότι δύσκολο να προβλεφθεί η πορεία των επιτοκίων, μακροοικονομικά στοιχεία στην ευρωζώνη φαίνεται να επιβεβαιώνουν την εκτίμηση της Προέδρου της ΕΚΤ ότι ο δρόμος πιθανόν «να είναι ανώμαλος». Παράλληλα αναλυτές εκτιμούν ότι η πορεία μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα επιβραδυνθεί και θα εξαρτηθεί στη βάση των εισερχόμενων στοιχείων.

Εξάλλου, αν τα επιτόκια στις ΗΠΑ διατηρηθούν υψηλότερα, αυτό πιθανόν να ενισχύσει τις αποδόσεις των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων και να καταστήσουν το αμερικανικό δολάριο πιο ελκυστικό εις βάρος άλλων νομισμάτων.

Μετά τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου υποχώρησε στο $1,07 ενώ για εβδομάδες τύγχανε διαπραγμάτευσης στο $1,09.

«Αν η Fed διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, θα ήταν λογικό το ευρώ να εξασθενίσει έναντι του δολαρίου», δήλωσε στο AFP ο αναλυτής Γιες Όλιβερ Νίκλας.

Ωστόσο, αναλυτές λένε ότι ο αντίκτυπος της απόκλισης της νομισματικής πολιτικής θα είναι περιορισμένος, καθώς οι περισσότεροι την έχουν ήδη προβλέψει, όπως ανέφερε ο ανεξάρτητος αναλυτής Αντρέας Λίκποφ.

Όσον αφορά την οικονομία, η μείωση της ισοτιμίας ενός νομίσματος βοηθά την οικονομία της χώρας, χαμηλώντας την αξία των εξαγώγιμων προϊόντων. Αυτό θα ήταν ευπρόσδεκτο σε μια χώρα που βασίζεται στις εξαγωγές όπως τη Γερμανία, η οποία επηρεάστηκε δυσμενώς από τα υψηλά ενεργειακά κόστη και την αδυναμία σε χώρες που είναι βασικοί της εμπορικοί εταίροι.

Από την άλλη ένα πιο αδύναμο ευρώ θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους εισαγωγών, ειδικά αυτών που καταβάλλονται σε δολάριο, κάτι που θα οδηγούσε σε πληθωριστικές πιέσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ερωτηματικά Προέδρου ΕΔΥ για ενδεχόμενη παραβίαση της αρχής της ισότητας σε προαγωγές

Ερωτηματικά όσον αφορά ενδεχόμενα ζητήματα παραβίασης της αρχής της ισότητας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας Γεώργιος Παπαγεωργίου, μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής...

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη λεύκη

Η 25η Ιουνίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση για τη λεύκη, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και...

Το ολοκαίνουργιο Volkswagen Tiguan είναι πλέον διαθέσιμο στην Κυπριακή αγορά

Το ολοκαίνουργιο Tiguan βρίσκεται στους εκθεσιακούς χώρους της Unicars και είναι έτοιμο να προσφέρει μία μοναδική οδηγική εμπειρία! Η τρίτη γενιά του SUV της...

Η απόκοσμη τρύπα από το εγκαταλελειμμένο ορυχείο διαμαντιών στη Σιβηρία

Η τρύπα του ορυχείου φαντάζει εξωπραγματική. Φθάνει τα 525 μέτρα σε βάθος, ενώ η διάμετρος του ανέρχεται σε 1200. Ο λόγος για το ορυχείο Mir (σ.σ. «ειρήνη»...

Ισπανία: Καπετάνιος έχασε τον έλεγχο του σκάφους και «καβάλησε» αμμόλοφο

Καπετάνιος έβγαλε σκάφος στην στεριά και έγινε viral! Το παράδοξο συμβάν σημειώθηκε στην Ισπανία στην περιοχή Φορμεντέρα. Τον γύρο των social media κάνουν πλάνα από σκάφος αναψυχής, το...

Κάγια Κάλας: Ποια είναι η διάδοχος του Μπορέλ – Persona non grata στη Ρωσία

Η Κάγια Κάλας η Εσθονή πρωθυπουργός που θα διαδεχθεί τον Ζοζέπ Μπορέλ στην θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε είναι ένα πρόσωπο που σίγουρα δεν είναι αδιάφορο. Οι επικριτές...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!