Το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε την Πέμπτη μια τρίτη αναθεώρηση του προγράμματος δανείων ύψους 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ουκρανίας, επιτρέποντας την αποδέσμευση 880 εκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη του προϋπολογισμού και ανεβάζοντας τις συνολικές εκταμιεύσεις στα 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε το ΔΝΤ.
Ο παγκόσμιος δανειστής δήλωσε ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η Ουκρανία παραμένουν εξαιρετικά υψηλοί, ιδίως οι αβεβαιότητες που περιβάλλουν τον πόλεμο με τη Ρωσία και οι προοπτικές εξωτερικής χρηματοδότησης, αν και ο επικεφαλής της αποστολής στην Ουκρανία Γκάβιν Γκρέι δήλωσε ότι το Ταμείο εξακολουθεί να αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα λήξει μέχρι το τέλος του 2024.
Ο Γκρέι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι συνολικές επιδόσεις της Ουκρανίας στο πρόγραμμα της διευρυμένης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης με το ΔΝΤ παρέμειναν ισχυρές κατά το πρώτο έτος και το Κίεβο είχε εκπληρώσει όλα τα ποσοτικά κριτήρια απόδοσης εκτός από ένα. Η αστοχία αφορούσε τα φορολογικά έσοδα, αλλά αφορούσε ένα πολύ μικρό ποσό.
Αν μέρος της επιχορήγησης των ΗΠΑ μεταβληθεί σε δάνειο, τότε το Κίεβο θα αντιμετωπίσει προβλήματα
Η Ουκρανία θα πρέπει να λάβει τα κεφάλαια τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο Γκρέι. Αυτό θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη είδηση καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο συνεχίζει να συζητά την έγκριση ενός συμπληρωματικού πακέτου βοήθειας ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία. Ο Γκρέι δήλωσε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να μελετήσει τον αντίκτυπο στα επίπεδα χρέους της Ουκρανίας εάν οι νομοθέτες των ΗΠΑ αποφασίσουν να μετατρέψουν μέρος της χρηματοδότησης αυτής σε δάνειο αντί για επιχορήγηση.
Η Σαναά Ναντίμ, αναπληρώτρια επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ουκρανία, δήλωσε ότι το ΔΝΤ ενέκρινε μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους για την Ουκρανία, η οποία δεν άλλαξε ουσιαστικά τη μακροοικονομική ανάλυση, αλλά εξαίρεσε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους για ρωσικά ευρωομόλογα που είχαν αμφισβητηθεί από τις ουκρανικές αρχές.
Είπε στους δημοσιογράφους ότι έχει σημειωθεί αξιόπιστη πρόοδος όσον αφορά την αναδιάρθρωση του εμπορικού χρέους της Ουκρανίας και ότι το ΔΝΤ αναμένει ότι οι τρέχουσες τεχνικές συζητήσεις για το θέμα αυτό θα ενταθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Η αβεβαιότητα του πολέμου θα επιβραδύνει την ανάκαμψης της ουκρανικής οικονομίας λέει το ΔΝΤ
Το ΔΝΤ δήλωσε ότι το δανειακό του πρόγραμμα συνέχισε να παρέχει μια ισχυρή άγκυρα για το οικονομικό πρόγραμμα της Ουκρανίας, το οποίο παρέμεινε σε καλό δρόμο παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος διανύει πλέον το τρίτο έτος του.
Ενώ η οικονομία της Ουκρανίας ήταν πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν το 2023, οι αντίξοες συνθήκες επανεμφανίζονται το 2024, με την ανάπτυξη να αναμένεται να αμβλυνθεί στο 3-4% λόγω της αβεβαιότητας για τον πόλεμο και καθώς οι περιορισμοί στην προσφορά γίνονται πιο δεσμευτικοί, ανέφερε το ΔΝΤ.
«Όσον αφορά το μέλλον, η ανάκαμψη αναμένεται να επιβραδυνθεί κάπως, δεδομένων των εξαιρετικά υψηλών κινδύνων για τις προοπτικές που απορρέουν κυρίως από την εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα που σχετίζεται με τον πόλεμο, καθώς και τις πιθανές καθυστερήσεις στην εξωτερική χρηματοδότηση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Η γερασμένη Ουκρανική οικονομία θα έρθει σε δύσκολη θέση εξαιτίας των νέων προσφύγων και των απωλειών μεταξύ του εργατικού δυναμικού
«Οι αρχές θα πρέπει να επαγρυπνούν απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους.Είναι επίσης κρίσιμο η εξωτερική χρηματοδότηση που έχει δεσμευτεί προς την Ουκρανία από όλους τους δωρητές να εκταμιευθεί εγκαίρως και με προβλέψιμο τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί η σκληρά κερδισμένη μακροοικονομική σταθερότητα της Ουκρανίας». Ένας κρίσιμος παράγοντας για το μέλλον της Ουκρανίας παραμένει η επιστροφή περίπου 6,5 εκατομμυρίων ανθρώπων -κυρίως γυναικών και παιδιών- που εγκατέλειψαν τη χώρα και παραμένουν εκτός των συνόρων της λόγω του πολέμου.
Ο Ναντίμ δήλωσε ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να αναμένει καθαρή απώλεια περίπου 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος ο αριθμός αυτός να αυξηθεί όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος.
«Πρόκειται πράγματι για μια πολύ δύσκολη κατάσταση και όντως παρουσιάζει αντίξοες συνθήκες για την κοινωνία», είπε, σημειώνοντας ότι η Ουκρανία είχε μια γερασμένη κοινωνία ακόμη και πριν από τον πόλεμο.
Πηγή: in.gr