Να επιταχυνθούν οι αλλαγές ώστε να ενισχυθεί η αγορά των τιτλοποιήσεων στην Ευρώπη, ζητούν πλέον μετ’ επιτάσεων αρκετοί διαχειριστές κεφαλαίων, προκειμένου να προσελκυστούν νέα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της οικονομίας της περιοχής.
Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του γίγαντα ομολόγων, Pimco, και ασφαλιστικών εταιρειών όπως η ιταλική Generali, ζήτησαν μεγάλες αλλαγές κατά τη διάρκεια μιας διαβούλευσης για τους κανόνες της ΕΕ που διέπουν την αγορά, όπου επικίνδυνα εταιρικά δάνεια, χρηματοδότηση αυτοκινήτων και στεγαστικά «συσκευάζονται», ομαδοποιούνται δηλαδή, σε χρεόγραφα που μπορούν στη συνέχεια να πωληθούν από τις τράπεζες σε επενδυτές.
Όπως εξηγούν πολλά στελέχη και επενδυτές οι περίπλοκες ρυθμίσεις — σχεδιασμένες για να αποτρέψουν την επανάληψη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 — έχουν «στραγγαλίσει» την αγορά, ενώ αντίστοιχα στις ΗΠΑ η εν λόγω αγορά έχει αναπτυχθεί. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις ώστε τόσο η ΕΕ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν τελικά να ενισχύουν τον τομέα μετά από χρόνια λανθασμένων κινήσεων.
Η έκθεση Ντράγκι
Οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν μια διαβούλευση τον Οκτώβριο διερευνώντας τρόπους για την αναζωογόνηση της αγοράς και την προσέλκυση περισσότερης χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ενώ ενισχύουν τις τράπεζες της περιοχής να δανείσουν περισσότερα.
Βασικός καταλύτης για την αλλαγή ήταν μια έκθεση τον περασμένο Σεπτέμβριο του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι σχετικά με τον μετασχηματισμό της οικονομίας της Ευρώπης, στην οποία υποστήριξε ότι μια μεγαλύτερη αγορά τιτλοποιημένων δανείων θα μπορούσε ακόμη και «να λειτουργήσει ως υποκατάστατο της έλλειψης ολοκλήρωσης της κεφαλαιαγοράς».
«Κατά την τελευταία δεκαετία, ο αντίκτυπος της μοναδικής προσέγγισης της Ευρώπης για την επικάλυψη παγκόσμιων προτύπων έχει γίνει σαφής και η δράση έχει καθυστερήσει», δήλωσε ο Shaun Baddeley, στο AFME. Ορισμένοι κανόνες «δεν ήταν κατάλληλοι για το σκοπό και τελικά εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη», πρόσθεσε.
Η αγορά τιτλοποιήσεων
Περίπου 245 δισ. ευρώ τιτλοποιημένων χρεών δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη πέρυσι, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, με περίπου τα μισά να μετακυλίονται σε μεγάλους επενδυτές, όπως διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και ασφαλιστές.
Αν και ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σύνολα των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τον βιομηχανικό φορέα AFME, ωχριά σε σύγκριση με τις ΗΠΑ όπου εκδόθηκαν 1,5 τρισ. σε ευρώ. Αυτός ο ετήσιος αριθμός στις ΗΠΑ ήταν μεγαλύτερος από τη συνολική αγορά σε εκκρεμότητα σε όλη την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα στοιχεία της AFME.
Παρά τη διαβούλευση με την αγορά, πολλά στελέχη υποστηρίζουν ιδιωτικά ότι η συντηρητική στάση των ευρωπαίων υπευθύνων χάραξης πολιτικής για το τιτλοποιημένο χρέος εξακολουθεί να διαμορφώνεται από τις ενυπόθηκες δανειακές υποχρεώσεις που έπληξαν σκληρά την οικονομία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών τιτλοποιήσεων προέρχεται από εξασφαλισμένες δανειακές υποχρεώσεις, οι οποίες ομαδοποιούν δεκάδες δάνεια σε τυπικά επικίνδυνες εταιρείες, τα χωρίζουν σε δόσεις με διαφορετικές αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας και τα μοιράζουν στους επενδυτές. Άλλα περιλαμβάνουν τίτλους που υποστηρίζονται από χαρτοφυλάκια ενυπόθηκων δανείων ή δάνεια αυτοκινήτων.
Ωστόσο, οι επικριτές των κανόνων τιτλοποίησης της ΕΕ λένε ότι είναι αυστηρότεροι από τα κοινά παγκόσμια πρότυπα σε ορισμένους βασικούς τομείς. Οι κανόνες της ΕΕ προσπάθησαν να αναγκάσουν πολλά προϊόντα σε ένα «απλό, διαφανές, τυποποιημένο» πλαίσιο (STS), με κίνητρο την προσφορά χαμηλότερων κεφαλαιακών χρεώσεων.
Οι συμμετέχοντες στην αγορά υποστηρίζουν ότι οι ορισμοί STS είναι πολύ στενοί και επομένως αποκλείουν ανορθόδοξα περιουσιακά στοιχεία που είναι δύσκολο να τυποποιηθούν. Αντίθετα, οι αγορές των ΗΠΑ είναι γεμάτες με εφευρετικά προϊόντα ή «εσωτερικά ABS», συμπεριλαμβανομένων τιτλοποιημένων αεροπορικών δανείων και δικαιωμάτων μουσικής.
Πηγή: ΟΤ