30.8 C
Nicosia
Σάββατο 15 Μαρτίου 2025 | 15:58

ΠΕΟ: Όχι στην εφαρμογή της πράσινης φορολογίας

Η ΠΕΟ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Καταναλωτή, καλεί την Κυβέρνηση να μην εφαρμόσει τις πράσινες φορολογίες, αφού τονίζει οι καταναλωτές, ιδιαίτερα, οι πιο ευάλωτοι δεν αντέχουν άλλες επιβαρύνσεις.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΕΟ αναφέρει ότι η εξαγγελία για μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό από 19% σε 10% ικανοποιεί ένα αίτημα, που το συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΕΟ, είχε εγείρει επιτακτικά εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο, επισημαίνει ότι το όποιο όφελος για τους καταναλωτές θα εξανεμιστεί αν η Κυβέρνηση προχωρήσει στις λεγόμενες πράσινες φορολογίες.

«Οι αποκοπές ενέργειας στα φωτοβολταϊκά φυσιολογικά έχουν προκαλέσει την αντίδραση των καταναλωτών, που παρά τις επενδύσεις που έχουν υλοποιήσει, παραμένουν εγκλωβισμένοι στο πολύ ψηλό κόστος ηλεκτρισμού, εξαιτίας της ανεπάρκειας στρατηγικού σχεδιασμού από την πλευρά της Κυβέρνησης», αναφέρει η ΠΕΟ, η οποία προσθέτει πως «το κόστος αγοράς και ανέγερσης κατοικίας και τα ψηλά ενοίκια σε συνδυασμό με τις  μεγάλες δυσκολίες  δανειοδότησης, έρχονται να προστεθούν στο γενικό κόστος ζωής που πιέζει ασφυκτικά την κοινωνία και  καθιστούν την  απόκτηση  αξιοπρεπούς στέγης για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα και ιδιαίτερα για τα νεαρά ζευγάρια όλο και πιο δύσκολη, έως αδύνατη».

Σημειώνει πως απαιτούνται μέτρα και ενέργειες, που θα προστατεύουν τους καταναλωτές, αφού τόσο στην περίπτωση της επιβολής πλαφόν στην τιμή πώλησης του νερού, καθώς και στην εφαρμογή της πλατφόρμας e-kalathi όλες οι επιφυλάξεις και προβληματισμοί που είχε, στο τέλος επιβεβαιώθηκαν και «οι καταναλωτές δεν έχουν τύχει ουσιαστικής προστασίας».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτών, η συντεχνία επαναφέρει τις προτάσεις της για αντιμετώπιση της ακρίβειας και ζητεί πλήρης επαναφορά της ΑΤΑ και επέκταση της σε όλους τους εργαζόμενους ως μηχανισμού ουσιαστικής αποκατάστασης της αγοραστικής αξίας των μισθών, λήψη ουσιαστικών μέτρων και εκπόνηση ολοκληρωμένων σχεδίων κοινωνικής στέγης για άμβλυνση του στεγαστικού προβλήματος και μείωση των τιμών των καυσίμων είτε μέσα από επιδότηση της τιμής, είτε μέσα από τη μείωση της φορολογίας.

Επίσης, απαιτεί συνεχή έλεγχο στην αγορά από τους μηχανισμούς του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και ιδιαίτερα της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, με σκοπό την προστασία των καταναλωτών από τα φαινόμενα ασυδοσίας και αισχροκέρδειας και αυστηρότερα πρόστιμα στους παραβάτες της νομοθεσίας και κανονισμών που προστατεύουν τους καταναλωτές.

Εξάλλου, σημειώνει ότι σημαντικό ρόλο στην προστασία των καταναλωτών από την αισχροκέρδεια και τα ολιγοπώλια έχει να επιτελέσει η Επιτροπή Προστασίας και Ανταγωνισμού, αφού θεωρεί ότι ο ρόλος της «δεν είναι ορατός, ιδιαίτερα, σε τομείς όπως είναι τα καύσιμα και οι τράπεζες, όπου δεν αξιοποιούνται οι δυνατότητες που παρέχει το νομοθετικό πλαίσιο για να προστατευτούν οι καταναλωτές».

Διαμηνύει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τα ζητήματα και να παρεμβαίνει στην κοινωνία, διεκδικώντας τα δικαιώματα και την προστασία του καταναλωτή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!