Ήταν αναμενόμενο ότι οι προτάσεις που θα κατέθετε το ΔΝΤ θα ήταν στην κατεύθυνση της κατάργησης ωφελημάτων, όπως η ΑΤΑ και γενικότερα της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, από τη στιγμή που η Κυβέρνηση επέλεξε να απευθυνθεί στο ΔΝΤ για να του αναθέσει τη μελέτη για “τον ούτω καλούμενο εξορθολογισμό” του κρατικού μισθολογίου, λέει η ΠΕΟ σε ανακοίνωσή της.
“Η Κυβέρνηση που παρήγγειλε τη μελέτη οφείλει να τοποθετηθεί άμεσα”, προσθέτει η συντεχνία, και διερωτάται, όταν η Κυβέρνηση αναφέρεται σε εκσυγχρονισμό του κρατικού μισθολογίου, αν εννοεί περικοπές. Ρωτά, επίσης, αν η σμίκρυνση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα “σε μια οικονομία που όπως η ίδια υπερηφανεύεται έχει τον ψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη”, θα γίνει με κατάργηση της ΑΤΑ και των προσαυξήσεων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.
“Αν η σμίκρυνση του χάσματος μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι πραγματικός και ειλικρινής στόχος της Κυβέρνησης υπάρχει τρόπος να επιτευχθεί, με την υιοθέτηση των εισηγήσεων που η ΠΕΟ κατέθεσε και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για εισαγωγή θεσμικών μέτρων που θα επεκτείνουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και θα καθιστούν υποχρεωτική την εφαρμογή των βασικών όρων των συμβάσεων περιλαμβανομένης και της ΑΤΑ”, σημειώνει η ΠΕΟ, παραθέτοντας τις προτάσεις της για τροποποίηση του διατάγματος για τον Κατώτατο Μισθό έτσι που να καταβάλλεται ΑΤΑ, για 13ο μισθό και άλλα βασικά ωφελήματα στις χιλιάδες χαμηλόμισθους εργαζόμενους που λαμβάνουν τον Κατώτατο Μισθό και για αύξηση των μισθών ειδικότερα για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.
“Οι συνταγές του ΔΝΤ είναι καλά γνωστές στους εργαζόμενους της Κύπρου, είναι αυτές οι συνταγές που οδήγησαν στην υποτίμηση της εργασίας και στη διοχέτευση €11 δισ. από το εισόδημα της εργασίας στα κέρδη, στη διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων”, σημειώνει η συντεχνία και ρωτά την Κυβέρνηση αν αυτές είναι και οι δικές της πολιτικές.