18 C
Nicosia
Τρίτη 22 Οκτώβριος 2024 | 9:21

Ο υψηλός πληθωρισμός ήρθε για να μείνει, προειδοποιεί το ΔΝΤ

Οι υψηλότερες τιμές είναι εδώ για να μείνουν, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω την οικονομία σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και το υψηλό χρέος, δήλωσε τη Δευτέρα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Ο πόνος που νιώθουμε όλοι επειδή οι τιμές έχουν ανέβει είναι εδώ για να μείνει, και ένα υψηλότερο επίπεδο τιμών προκαλεί επίσης πολύ θυμό σε πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε η κ. Γκεοργκίεβα, σε ομιλία της στο συνέδριο του Bretton Woods .

«Είμαστε αντιμέτωποι με αυτόν τον ασυγχώρητο συνδυασμό αργής ανάπτυξης και υψηλού χρέους».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ έσπευσε ωστόσο να τονίσει ότι η παγκόσμια οικονομία αποδίδει αρκετά καλά, αλλά προειδοποίησε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες. «Το εμπόριο αυξάνεται ελαφρώς πιο αργά από την παγκόσμια ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την οικονομία

Το ΔΝΤ θα ενημερώσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη την Τρίτη. Αν και η Γκεοργκίεβα δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, είπε ότι η ανάπτυξη αναμένεται να είναι πάνω από 3%.

Η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ για το 2024 είναι 3,2% και για το 2025 είναι 3,3%.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα πρόσθεσε επίσης ότι οι κλιματικοί κίνδυνοι βλάπτουν τις οικονομικές προοπτικές ορισμένων χωρών.

Οι ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ξεκίνησαν τη Δευτέρα αναμένεται να προσελκύσουν περισσότερους από 10.000 ανθρώπους από υπουργεία Οικονομικών, κεντρικές τράπεζες και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών. Τα θέματα που συζητούνται περιλαμβάνουν τρόπους για την τόνωση της αποσπασματικής παγκόσμιας ανάπτυξης, την αντιμετώπιση του χρέους και τη χρηματοδότηση της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια.

Η τριπλή απειλή

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, χτύπησε τριπλό καμπανάκι για υψηλό πραγματικό πληθωρισμό που προκαλεί φτώχεια, για μεγάλους γεωπολιτικούς κινδύνους ιδιαίτερα από Μέση Ανατολή και Ουκρανία και για παγίδα χαμηλής ανάπτυξης που συνοδεύεται από υψηλά χρέη. Προειδοποίησε επίσης για τις μεγάλες εμπορικές εντάσεις, τις σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, αλλά και τις μεγάλες αλλαγές, ευκαιρίες και κινδύνους που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη. 

Με βασικό της μήνυμα το «Μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα», ζητά μεταρρυθμίσεις σε τρεις τομείς: Πρώτον τη βελτίωση της αγοράς εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να ταιριάξουν οι σωστοί άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις.

Δεύτερον κινητοποίηση κεφαλαίων για μέγιστα οικονομικά αποτελέσματα. Και τρίτον αύξηση της παραγωγικότητας με ενίσχυση της εκπαίδευσης, της έρευνας και ανάπτυξης και λελογισμένη εκμετάλλευση της τεχνητής νοημοσύνης.

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές σε κατοικία από φωτιά που προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα στην Πάφο

Από βραχυκύκλωμα της ηλεκτρικής εγκατάστασης φέρεται να ήταν η αιτία φωτιάς σε κατοικία ιδιοκτησίας 76χρονου συνταξιούχου το απόγευμα της Δευτέρας ως αποτέλεσμα της οποίας προκλήθηκαν...

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν μεταβαίνει στην Ρωσία για τη σύνοδο του BRICS

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε τη Δευτέρα ότι δεν θα μεταβεί στην πόλη Καζάν της Ρωσίας για να συμμετάσχει στη Σύνοδο των...

Πάφος και Άρης στις δύο πρώτες θέσεις της βαθμολογίας της Cyprus League

Πάφος και Άρης παρέμειναν στις δύο πρώτες θέσεις της βαθμολογίας μετά την ολοκλήρωση της 7ης αγωνιστικής της Cyprus League by Stoiximan καθώς προχώρησαν με νίκες. Η...

Λέει όχι στη διαδήλωση του Φειδία για κινητά η ΠΣΕΜ

Την διαφωνία της εξέφρασε η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ), στο κάλεσμα του Ευρωβουλευτή Φειδία Πααγίωτου στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που είναι προγραμματισμένη για σήμερα...

Ο υψηλός πληθωρισμός ήρθε για να μείνει, προειδοποιεί το ΔΝΤ

Οι υψηλότερες τιμές είναι εδώ για να μείνουν, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω την οικονομία σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και το υψηλό χρέος, δήλωσε...

Η Αυστραλία αγοράζει από τις ΗΠΑ πυραύλους αξίας 4,3 δισεκ. ευρώ

Η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα τη σύναψη συμφωνίας ύψους 4,3 δισεκ. ευρώ για να εξοπλίσει το πολεμικό ναυτικό της με αμερικανικούς πυραύλους τεχνολογίας αιχμής μέσου...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!