10.8 C
Nicosia
Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025 | 15:19

Ολική ανατροπή στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν μια ριζική αναθεώρηση του επόμενου κοινού προϋπολογισμού της ΕΕ ύψους τρισεκατομμυρίων ευρώ, αντικαθιστώντας δεκάδες προγράμματα με συγχωνευμένα funds που θα μεταφέρουν περισσότερες εξουσίες σε ότι αφορά τις δαπάνες στις πρωτεύουσες.

Το σχέδιο, που περιγράφεται σε ένα έγγραφο που είδαν οι Financial Times, απαιτεί έναν πιο «φιλόδοξο» προϋπολογισμό σε «μέγεθος και σχεδιασμό» για να καλύψει τις αυξημένες απαιτήσεις δαπανών για την άμυνα και τις βαριές αποπληρωμές χρέους.

Ενώ το έγγραφο δεν προτείνει ένα ποσό για τον πολυετή προϋπολογισμό, ο οποίος ξεκινά το 2028, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τη μεγαλύτερη ανανέωση που έγινε ποτέ στον τρόπο κατανομής των κεφαλαίων, λέγοντας ότι «το status quo δεν αποτελεί επιλογή».

Σημειώνει ότι η ανάγκη αποπληρωμής των ομολόγων της εποχής Covid θα ανέρχεται από μόνη της σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ή 20% των ετήσιων δαπανών του μπλοκ — μια πρωτοφανής οικονομική επιβάρυνση που θα αναγκάσει την ΕΕ να επανεξετάσει τις συνολικές συνεισφορές.

Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.

Η επιτροπή επισημαίνει ότι ήθελε να φέρει επανάσταση στη δομή του προϋπολογισμού, συγκεντρώνοντας πάνω από 50 «άκαμπτα» προγράμματα δαπανών σε τρία κύρια funds που παρέχουν μεγαλύτερη «ευελιξία» για την αντιμετώπιση απροσδόκητων προκλήσεων.

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ παραδοσιακά χρηματοδοτείται από εθνικές συνεισφορές που ανέρχονται σε περίπου 1% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της ΕΕ. Περίπου το ένα τρίτο κατανέμεται σε γεωργικές επιδοτήσεις, ένα άλλο ένα τρίτο στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες —μέσω της λεγόμενης «πολιτικής συνοχής» — με το υπόλοιπο να καλύπτει οτιδήποτε άλλο, από προγράμματα στήριξης χωρών του εξωτερικού μέχρι τους μισθούς του προσωπικού της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον απλουστευμένο προϋπολογισμό, η Επιτροπή θα συμφωνήσει ένα ενιαίο «σχέδιο για κάθε χώρα με βασικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις», συμπεριλαμβανομένων περιφερειακών ταμείων και γεωργικών επιδοτήσεων. Αυτό στην πραγματικότητα θα έδινε στις εθνικές κυβερνήσεις περισσότερα περιθώρια για να αποφασίσουν έργα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που παραδοσιακά συμφωνούνταν σε επίπεδο τοπικών αρχών με τις Βρυξέλλες.

Ένα δεύτερο «Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας» θα ενισχύσει τις επενδύσεις σε βασικούς τομείς και κοινά έργα, ενώ ένα «ανανεωμένο» fund για την εξωτερική πολιτική θα είναι «πιο ευθυγραμμισμένο με τα στρατηγικά μας συμφέροντα».

Αυτά τα δύο funds θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην ΕΕ να αφιερώσει πολύ μεγαλύτερο μερίδιο του προϋπολογισμού σε διασυνοριακά έργα στον χώρο της άμυνας, κάτι που δεν ήταν προτεραιότητα στους προηγούμενους προϋπολογισμούς της ΕΕ.

Το εναρκτήριο βήμα από την επιτροπή έρχεται ενόψει μιας επίσημης νομοθετικής πρότασης για τον προϋπολογισμό – επίσημα γνωστό ως Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο – που αναμένεται αυτό το καλοκαίρι. Και οι 27 χώρες πρέπει να συμφωνήσουν σε αυτό, μια διαδικασία που χρειάστηκε πάνω από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων για το τελευταίο ΠΔΠ.

Η επιτροπή υποστηρίζει ότι οι υφιστάμενοι μηχανισμοί διανομής είναι υπερβολικά γραφειοκρατικοί και αργοί στην έγκριση έργων. Ενώ η ΕΕ βρίσκεται επί του παρόντος στα μισά του επταετούς προϋπολογισμού της, μόλις το 6,4% των περιφερειακών κονδυλίων έχει δαπανηθεί μέχρι σήμερα.

Πηγή: Euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!