7.8 C
Nicosia
Πέμπτη 9 Ιανουάριος 2025 | 22:21

Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την πτώση της ΤΛ στον τ/κ Τύπο

Ο αντίκτυπος της απόφασης της τουρκικής ΚΤ για αύξηση των επιτοκίων από 8,5% σε 15% καταγράφεται και στον τ/κ Τύπο σήμερα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Χαλκίν Σεσί γράφει ότι η ισοτιμία της τουρκικής λίρας μετά την απόφαση για τα επιτόκια, αυξήθηκε στις 24,50 ΤΛ έναντι του δολαρίου, στις 26,95 ΤΛ έναντι του ευρώ και στις 31,35 ΤΛ έναντι της στερλίνας.

Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης τις δηλώσεις του προέδρου του «συλλόγου θυμάτων συναλλάγματος» στα κατεχόμενα, Χασάν Αβλίκ, σε εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από την «πρωθυπουργία». «Η αγοραστική μας δύναμη έχει χαθεί. Έχουμε καταστεί ανίκανοι να εκπληρώσουμε τις ευθύνες μας απέναντι στο σπίτι και την οικογένειά μας. Όχι μόνο τα χρέη, αλλά και η απώλεια της αγοραστικής δύναμης, η οποία βαθαίνει μέρα με τη μέρα, σφίγγει το λαιμό των πολιτών μας».

Αν και τα αιτήματα και οι προτάσεις τους για λύση σχετίζονται γενικά με τα χρέη σε ξένο νόμισμα, ο κύριος λόγος για τις απώλειές τους είναι η αγοραστική δύναμη που μειώνεται μέρα με τη μέρα, πρόσθεσε ο κ. Αβλίκ λέγοντας ότι από τις 5 Ιανουαρίου 2022, όταν έκαναν τις πρώτες επίσημες επαφές τους ως θύματα ξένου νομίσματος, η υποτίμηση της ΤΛ ήταν 67-68%. Σημειώνοντας ότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 37 τοις εκατό, ο Αβλίκ παρατήρησε ότι η υποτίμηση της ΤΛ είναι σχεδόν διπλάσια από την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η Γενί Ντουζέν δημοσιεύει επίσης ρεπορτάζ για τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης, όπου σύμφωνα με στοιχεία του «τουρκοκυπριακού επιμελητηρίου εμπόρων και τεχνιτών» στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας έβαλαν λουκέτο οι 450 από τις 1100 επιχειρήσεις που άνοιξαν από το 2015 μέχρι σήμερα.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο συντονιστής του «επιμελητηρίου», Χιουρρέμ Τουλγκά ανέφερε ότι συνεχίζουν να κλείνουν επιχειρήσεις με γοργό ρυθμό στον τομέα της εστίασης, καθώς η μείωση της αγοραστικής δύναμης έχει ως αποτέλεσμα να περιορίσουν τις εξόδους τους οι Τουρκοκύπριοι.

Αναφέρθηκε επίσης στον κατασκευαστικό τομέα, όπου 40% των κατασκευαστών εργάζονται παρανόμως, όπως είπε, καθώς δεν καταβάλλουν εισφορές στις «κοινωνικές ασφαλίσεις» και στο «ταμείο προνοίας», διότι παρά την κινητικότητα που υπήρξε στον κατασκευαστικό τομέα, αυτή δεν είχε αντίκτυπο στην αγορά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!