27.8 C
Nicosia
Πέμπτη 17 Οκτώβριος 2024 | 19:07

“Ναι” Βουλής για γενικές αυξήσεις 1,5% στο δημόσιο τομέα – 25 υπέρ και 17 εναντίον

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη συμφωνία Κυβέρνησης και συνδικαλιστικών οργανώσεων για γενικές αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, με 25 ψήφους υπέρ και 17 εναντίον, ύστερα από μια μακρά συζήτηση που δίχασε το Κοινοβούλιο.

Με τον νόμο που ψηφίστηκε θα παραχωρηθεί από την 1η Οκτωβρίου 2024 γενική αύξηση ύψους 1,5% στους μισθούς των κρατικών υπαλλήλων και στις συντάξεις των συνταξιούχων της κρατικής υπηρεσίας, καθώς και αντίστοιχη αύξηση στην αντιμισθία των προέδρων και των μελών της ΕΔΥ και της ΕΕΥ. Το ελάχιστο ποσό ετήσιας αύξησης στους μισθούς ορίστηκε στα €331,28.

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Ιουνίου 2024 υπογράφηκε συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ και ΠΕΟ για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων των νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου και των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης για την περίοδο 2022-2024, στην οποία γίνεται πρόβλεψη για την παραχώρηση γενικής αύξησης ύψους 1,5% στους μισθούς και στις συντάξεις των υπαλλήλων, με ελάχιστο ποσό ετήσιας αύξησης στους μισθούς τα €331,28.

Κατά την ίδια ημερομηνία επικυρώθηκε στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού η συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και ΠΑΣΥΔΥ για την παραχώρηση αντίστοιχης γενικής αύξησης στους μισθούς και στις συντάξεις των κρατικών υπαλλήλων και του προέδρου και των μελών της ΕΔΥ και της ΕΕΥ.

Ως εκ τούτου, με το νομοσχέδιο που ενέκρινε σε νόμο η Ολομέλεια της Βουλής υλοποιείται η πιο πάνω συμφωνία και ρυθμίζεται το ζήτημα της παραχώρησης της αναφερόμενης γενικής αύξησης στους μισθούς και στις συντάξεις όλων των προαναφερομένων.

Πιο αναλυτικά, η προτεινόμενη γενική αύξηση καλύπτει το σύνολο των κρατικών υπαλλήλων και των συνταξιούχων του δημόσιου τομέα και σε ορισμένες περιπτώσεις που αφορούν ειδικότερα τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους, αυτή αναμένεται να ξεπεράσει το ποσοστό του 1,5%.

Ειδικότερα, για τους υπαλλήλους που υπηρετούν στις Κλ. Α6(ΙΙ) και κάτω η αύξηση αναμένεται να ανέλθει στο 2,1%, ενώ για τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους στις Κλ. Α1 και Α2 η αύξηση αναμένεται να ανέλθει στο 2,4%, συνεπώς εφαρμόζεται εν μέρει η κλιμακωτή απόδοση των γενικών αυξήσεων.

Το κατώτατο όριο της γενικής αύξησης επί των βασικών ετήσιων μισθών που ανέρχονται μέχρι τις €22.085 θα ανέλθει στα €331,28, ενώ σε ό,τι αφορά στους συνταξιούχους οι αυξήσεις θα παραχωρηθούν στη βάση των προβλεπόμενων στην ισχύουσα νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι το δημοσιονομικό κόστος που προκύπτει από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις υπολογίζεται στα €12 εκατ. για το έτος 2024 και στα €40,7 εκατ. για το έτος 2025.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή. βουλευτές μέλη της επιτροπής εξέφρασαν ανησυχία σε σχέση με τον ρυθμό αύξησης του κρατικού μισθολογίου, σημειώνοντας ότι το μισθολόγιο του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα παρουσιάζει κατά τα τελευταία έτη δυναμική αύξηση που ανέρχεται περίπου στα €500 εκατ. ετησίως.

Παράλληλα, έθεσαν και ερωτήματα σε σχέση με την ολοκλήρωση και τα αποτελέσματα μελέτης που ετοιμάζεται από εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), οι οποίοι κλήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών να εκφέρουν απόψεις σε σχέση με το θέμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

“Ναι” Βουλής για γενικές αυξήσεις 1,5% στο δημόσιο τομέα – 25 υπέρ και 17 εναντίον

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη συμφωνία Κυβέρνησης και συνδικαλιστικών οργανώσεων για γενικές αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, με 25...

ΟΗΕ: 345.000 κάτοικοι της Γάζας βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα

Περίπου 345.000 κάτοικοι της Γάζας βρίσκονται αντιμέτωποι με «καταστροφικά» επίπεδα πείνας αυτόν τον χειμώνα λόγω της μείωσης των παραδόσεων βοήθειας, ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι υπηρεσίες...

Στόχος κυβερνοεπίθεσης η Κύπρος- Είμαστε σε εγρήγορση λένε οι κρατικές υπηρεσίες

Οι υπηρεσίες του κράτους παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και δεν υπάρχει κάποια επίθεση, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ καλά ενημερωμένες πηγές σχετικά με προειδοποίηση διαδικτυακής ομάδας κυβερνοασφάλειας...

Σχεδόν τρεις τόνους φαρμάκων και αναλωσίμων αποστέλλει η Κύπρος στον Λίβανο

Σχεδόν τρεις τόνους φαρμάκων και αναλωσίμων αποστέλλει στον Λίβανο η Κυπριακή Δημοκρατία. Η βοήθεια θα μεταφερθεί την Παρασκευή αεροπορικώς στη Βηρυτό. Μετά από ενημέρωση των...

Νέες μικρές απώλειες στο ΧΑΚ

Μικρές απώλειες κατέγραψε κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης το ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 197,15 μονάδες και στο -0,27% και ο FTSE/CySE 20...

«Ασυνήθιστες βροχοπτώσεις» πλήττουν τη Γαλλία – Σε κόκκινο συναγερμό έξι διαμερίσματα

«Ασυνήθιστες βροχοπτώσεις» καταγράφει η Γαλλία και για τον λόγο αυτό οι αρχές έθεσαν σε κόκκινο συναγερμό για πλημμύρες έξι διαμερίσματα. Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία σημείωσε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!