Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει το κόστος δανεισμού άλλες δύο φορές, σύμφωνα με αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, οι οποίοι δεν αναμένουν πλέον τα επιτόκια να πέσουν κάτω από το 2%.
Μετά από έξι μειώσεις μέχρι στιγμής, νέες περικοπές είναι ακόμα πιθανές τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, έδειξε η μηνιαία δημοσκόπηση. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον προηγούμενο γύρο, οι ερωτηθέντες βλέπουν στη συνέχεια το επιτόκιο -αυτή τη στιγμή στο 2,5%- να παραμένει στο 2% μέχρι το τέλος της περιόδου της έρευνας.
Η ελαφρά αλλαγή των απόψεων ακολουθεί τα σχέδια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να ενισχύσουν σημαντικά τις επενδύσεις στην άμυνα -μια προσπάθεια που είναι πιθανό να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και να τονώσει τον πληθωρισμό. Εκτός από τις στρατιωτικές δαπάνες, η Γερμανία επιδιώκει να επενδύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ στις γερασμένες υποδομές της.
Οι δαπάνες «θα αυξήσουν την πληθωριστική πίεση στα τέλη του 2026», δήλωσε ο Μάρκο Βάγκνερ, οικονομολόγος στην Commerzbank.
Οι ερωτηθέντες στην έρευνα εξακολουθούν να αναμένουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αποκτήσει δυναμική, προβλέποντας ανάπτυξη 0,9%, 1,2% και 1,5% τα επόμενα τρία χρόνια -σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ίδιας της ΕΚΤ.
«Από την ανοδική πλευρά, τα πακέτα δημοσιονομικών δαπανών για τη Γερμανία και την ΕΕ βρίσκονται επί του παρόντος σε διαδικασία έγκρισης και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη, εάν θεσπιστούν», δήλωσαν οικονομολόγοι της TD securities. «Στην αρνητική πλευρά, η απειλή των δασμών επιβαρύνει αρνητικά τις προοπτικές».
Ο πληθωρισμός μεταξύ 2025 και 2027 φαίνεται στο 2,2%, 2,0% και 2,1% -ελαφρώς ταχύτερος από τον προηγούμενο γύρο για το καθένα.