Ίσως είναι η πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό, που οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν με μια σχετική αισιοδοξία.
Προηγήθηκε χθες η καλή εικόνα που παρουσίασαν οι συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για τους δασμούς και η ανάλογη αισιοδοξία ότι οι αγορές θα ανοίξουν με θετικό πρόσημο.
Η αισιοδοξία πηγάζει όχι τόσο από το τι διέρρευσε η αμερικανική πλευρά, αλλά η συγκρατημένη αλλά σαφής αισιοδοξία που εξέπεμψε η κινεζική πλευρά. Δύσκολα η κινεζική κυβέρνηση δίνει «σήμα» για το πώς προχωρούν τα σχέδιά της. Σήμερα άλλωστε αναμένεται και ένα κοινό ανακοινωθέν που θα προσδιορίζει πώς θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις από εδώ και πέρα. Οι δύο χώρες πάντως ξεκαθάρισαν ότι τα θεμέλια μπήκαν.
Η δεύτερη θετική είδηση έρχεται από το ουκρανικό μέτωπο και τη δήλωση του Β. Ζελένσκι ότι θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη αναμένοντας τον Ρώσο πρόεδρο για απευθείας συνομιλίες.
Ο Ζελένσκι ζήτησε άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός από σήμερα, απαντώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς στον Αμερικανό πρόεδρο, που ζήτησε η Ουκρανία να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ακόμη κι αν δεν υπάρξει εκεχειρία με τη Ρωσία.
Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα χθες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε τη διεξαγωγή απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στις 15 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, σε απάντηση στην «άνευ όρων» εκεχειρία που ζήτησε το Κίεβο.
Η τρίτη θετική εξέλιξη για την παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή προέρχεται από τη Μέση Ανατολή και την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Χαμάς και ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα. Τη διαρροή έκανε στο πρακτορείο Reuters χθες Παλαιστίνιος αξιωματούχος που έχει γνώση των συνομιλιών.
Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί να βοηθήσουν στην παροχή τροφίμων στους Παλαιστίνιους στη Γάζα και θα προσπαθήσουν να βρουν λύση για τα 2,3 εκατομμύρια πρόσφυγες που έχουν χάσει τα σπίτια τους. Για τους Αμερικανούς θεωρούνται πλέον εκτοπισθέντες.
Αυτά είναι τρία μέτωπα που μέχρι χθες προκαλούσαν ισχυρές γεωπολιτικές και οικονομικές αναταράξεις. Οι παρούσες θετικές εξελίξεις δεν σημαίνει ότι θα παραμείνουν θετικές, προειδοποιούν οι αναλυτές. Αλλά δίνουν ίσως μια πρόσκαιρη ανάσα στις αγορές και αίσθηση στους Ευρωπαίους ότι έρχεται η σειρά της ΕΕ να διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ για τους δασμούς.
O Τραμπ κρατάει την Ένωση στον πάγο κυρίως λόγω αντιπάθειας σε μια σειρά από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα και κυρίως στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φοντ ντερ Λάιεν.
Παρά τις προσπάθειες να οριστεί συνάντηση των δύο και να ξαναρχίσουν συνομιλίες, ο Λευκός Οίκος καθυστερεί. Και μάλιστα δεν κρατάει τα προσχήματα.
Πέρα από τα τυπικά συγχαρητήρια για την εκλογή του και μια σύντομη συνομιλία στο περιθώριο της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου, δεν υπήρξε ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της προέδρου της Κομισιόν και του προέδρου των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Εuro2day.gr, καθώς δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική κίνηση, η πρόεδρος της Κομισιόν αποφάσισε να συνομιλήσει με τον Τραμπ γραπτώς και να θέσει ως διαμεσολαβητή τον νέο Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον οποίο ο Τραμπ δεν μπορεί να αγνοήσει.