Απομακρύνεται από το εμβληματικό γλυπτό του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς τον επόμενο χρόνο θα μετακομίσει ένα τετράγωνο μακριά από τον ουρανοξύστη Eurotower με 40 ορόφους που έγινε σύμβολο της κυκλοφορίας του ενιαίου νομίσματος πριν από 25 χρόνια.
Η ΕΚΤ δεν θα καταλαμβάνει πλέον τα γραφεία δίπλα στο εμβληματικό γλυπτό «Ευρώ», αν και το 1.700 προσωπικό της θα εργάζεται μόνο ένα τετράγωνο μακριά αφού θα μεταφερθεί στον κοντινό πύργο Gallileo, σύμφωνα με τους Financial Times.
Χτισμένο το 2003, το 38όροφο κτίριο Gallileo έχει παρόμοιο μέγεθος με το Eurotower, αλλά είναι πιο μοντέρνο από το αρχικό κεντρικό γραφείο της ΕΚΤ, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1977 και χρειάζεται ολοένα και περισσότερο συντήρηση.
Η κεντρική τράπεζα, η οποία άρχισε να μεταφέρει πολλούς από τους υπαλλήλους της από τον Eurotower στη νέα έδρα δίδυμων πύργων στην ανατολική Φρανκφούρτη από το 2014, είπε ότι η τελευταία αλλαγή αποτελεί μέρος του σχεδίου μείωσης του «φυσικού και περιβαλλοντικού της αποτυπώματος» μειώνοντας τη χρήση ενέργειας και δικαστικά έξοδα.
Το προσωπικό της ΕΚΤ επιτρέπεται να εργάζεται εξ αποστάσεως περίπου τη μισή εργάσιμη εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι τα γραφεία της συχνά είναι άδεια και χρειάζεται λιγότερο χώρο.
Η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τον αριθμό των κτιρίων που λειτουργεί στη Φρανκφούρτη από τρία σε δύο όταν εγκαταλείψει το Japan Centre, έναν άλλο ουρανοξύστη στο κέντρο της Φρανκφούρτης, το 2028.
Ένας δικαιούχος της αλλαγής είναι το English Theatre, το μεγαλύτερο αγγλόφωνο θέατρο στην ηπειρωτική Ευρώπη, το οποίο χρησιμοποιεί μια σκηνή στο υπόγειο του κτιρίου Gallileo και αντιμετώπισε τον κίνδυνο έξωσης σε έναν ακατάστατο καυγά με την Commerzbank, τον πρώην κύριο ενοικιαστή της τοποθεσίας.
Σε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής που συνήφθη τον Ιανουάριο, ο δήμος της Φρανκφούρτης συμφώνησε να υπενοικιάσει τον χώρο για το English Theatre από τον ιδιοκτήτη του κτιρίου, CapitaLand. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να επιστρέψει το θέατρο στο κτίριο μετά την ανακαίνισή του τον επόμενο χρόνο.
O Eurotower
Ο Eurotower σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Richard Heil. Aρχικά ήταν τα γραφεία της Bank für Gemeinwirtschaft, προτού το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ινστιτούτο —πρόδρομος της ΕΚΤ— μεταφερθεί εκεί το 1995.
Το γλυπτό ευρώ ύψους 14 μέτρων στην πλατεία Willy-Brandt-Platz, το οποίο έχει γίνει τουριστικό αξιοθέατο και επίκεντρο των διαδηλωτών από τότε που κατασκευάστηκε το 2001, δεν θα επηρεαστεί από την κίνηση της ΕΚΤ.
Το γλυπτό από χάλυβα, το οποίο φωτίζεται τη νύχτα, ανήκει στην Πολιτιστική Επιτροπή της Φρανκφούρτης, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τον ρόλο της πόλης ως χρηματοοικονομικού κέντρου. Ωστόσο, αναζητά νέο χορηγό για να καλύψει το ετήσιο κόστος συντήρησης 200.000 ευρώ. Ο Manfred Pohl, πρόεδρος της επιτροπής, είπε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung πέρυσι ότι το γλυπτό μπορεί να χρειαστεί να αποσυναρμολογηθεί ή να δημοπρατηθεί εάν δεν βρεθεί νέος χορηγός.
Πηγή: OT