17.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 14:57

Μήνυμα ΔΝΤ σε Κύπρο: Προωθείστε μεταρρυθμίσεις ενόσω η οικονομία «τα πάει καλά»

Οι κυπριακές αρχές πρέπει να αξιοποιήσουν τις καλές επιδόσεις της οικονομίας και να προωθήσουν διαρθρωτικές αλλαγές, που θα ξεκλειδώσουν περαιτέρω την δυνητική αναπτυξιακή προοπτική της κυπριακής οικονομίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, με αφορμή την ολοκλήρωση των συζητήσεων με τις κυπριακές αρχές υπό το κεφάλαιο 4, ο Άλεξ Πιενκόφσκι, επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Κύπρο, εξήρε την ανθεκτικότητα που επέδειξε η κυπριακή οικονομία στους συνεχόμενους εξωγενείς κλυδωνισμούς, προσθέτοντας ότι είναι η ώρα για προώθηση μεταρρυθμίσεων στους τομείς της δικαιοσύνης, της παιδείας και της πράσινης μετάβασης.

«Πιστεύω ότι η οικονομία έχει δείξει εντυπωσιακή ανθεκτικότητα», ανέφερε ο κ. Πιενκόφσκι, μιλώντας στο ΚΥΠΕ μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πέραν της ισχυρής ανάπτυξης, ο κ. Πιενκόφκσι αναφέρθηκε στην υποχώρηση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%, την ταχεία μείωση του χρέους που, όπως είπε, εκτιμάται ότι θα πετύχει το «σημαντικό ορόσημο» της υποχώρησης κάτω του ορίου του 60% που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, και στο πρωτογενές πλεόνασμα που είναι το ψηλότερο στην ΕΕ. Αναφέρθηκε επίσης στον τραπεζικό τομέα που τα «πάει καλά», καθώς και στη σθεναρή αγορά εργασίας.

«Αυτό είναι στην ουσία μια σημαντική απόδειξη των ισχυρών αποφάσεων πολιτικής κατά τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πώς θα μπορούσαν οι κυπριακές αρχές να προωθήσουν περαιτέρω την ανθεκτικότητα και τη διαφοροποίηση της οικονομίας, ενισχύοντας την δυνητική ανάπτυξη, ο κ. Πινεκόφσκι αναφέρθηκε στην επένδυση στην παιδεία, ώστε οι Κύπριοι να είναι σε θέση να επωφεληθούν από τον αναπτυσσόμενο τομέα της Πληροφορικής, Επικοινωνίας και Τεχνολογίας (ICT) και στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης.

«Ξέρετε, όταν η οικονομία είναι τόσο υγιής, όταν υπάρχουν υψηλά αποθέματα, αυτή είναι η ώρα να πιέσετε με κάποιες βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Είναι πολύ πιο δύσκολο να πραγματοποιήσεις διαρθρωτικές αλλαγές ενόσω η οικονομία δεν τα πάει τόσο καλά ή βρίσκεται σε ύφεση. Συνεπώς, είναι η ώρα να είστε φιλόδοξοι σε αυτού του είδους τις βαθιές δομικές αλλαγές στην οικονομία», τόνισε.

Οι άγκυρες της ανθεκτικότητας και της διαφοροποίησης

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πιενκόφσκι τόνισε ότι οι «πραγματικές άγκυρες» της ανθεκτικότητας είναι η δημοσιονομική πολιτική και ο χρηματοπιστωτικός τομέας.

«Δηλαδή να διασφαλίσεις ότι δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό των αγορών ότι είσαι δεσμευμένος στην μείωση του χρέους. Διατηρώντας ισχυρά πρωτογενή πλεονάσματα, υπάρχει περιθώριο αν υπάρξει μια νέα κρίση τύπου πανδημίας ή άλλο σοκ, να χαλαρώσεις την πολιτική και να αντιδράσεις», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον τεχνοκράτη του ΔΝΤ, η δεύτερη άγκυρα είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας, λέγοντας ότι η αύξηση του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος, η ισχυρή ρευστότητα και τα σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα είναι «πολύ σημαντικά».

Σε σχέση με την διαφοροποίηση της οικονομίας, ο κ. Πιενκόφσκι αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην μεγάλη στροφή στον τομέα του ICT και στην μεταστροφή του τουριστικού τομέα προκειμένου να αντισταθμίσει την απώλεια των Ρώσων τουριστών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Διευκρινίζοντας ότι το ΔΝΤ δεν συστήνει πολιτικές σε συγκεκριμένους τομείς αλλά οριζόντιες, ο κ. Πιενκόφσκι είπε ότι οι κυπριακές αρχές πρέπει να παραμείνουν επικεντρωμένες στην προώθηση αλλαγών στον τομέα της Δικαιοσύνης, στην αύξηση των Δικαστών, στην επιτάχυνση των αστικών κανονισμών αλλά και την ηλεκτρονική δικαιοσύνη.

«Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να τονίσουμε. Είναι πολύ σημαντικό, είναι σημαντικό για τον νέο δανεισμό, αλλά και για το σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον», εξήγησε ο τεχνοκράτης του ΔΝΤ.

Αναφερόμενος στον τομέα της Εκπαίδευσης, ο κ. Πιενκόφσκι επεσήμανε πως οι αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι περισσότεροι Κύπριοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τον δυναμικό τομέα του ICT, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις λεγόμενες σπουδές STEM (Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά).

«Ένα ανθεκτικό και καλά μορφωμένο εργατικό δυναμικό είναι αυτό που ωθεί τη διαφοροποίηση και την επιχειρηματικότητα από το εσωτερικό της Κύπρου», επεσήμανε.

Αναφορικά με την πράσινη μετάβαση, ο κ. Πιενκόφκσι αναφέρθηκε στην ανάγκη για ολοκλήρωση έργων όπως το τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου και η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, υποδεικνύοντας ότι τέτοια έργα, σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπορούν να μειώσουν την εξάρτηση στο πετρέλαιο, προωθώντας ταυτόχρονα την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα.

«Είναι σημαντικό η Κύπρος να μην μείνει πίσω σε σχέση με την πράσινη μετάβαση», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πιενκόφσκι διατύπωσε την συμφωνία του ΔΝΤ με τον στόχο των κυπριακών αρχών σχετικά με την δημιουργία της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής, που θα επιβλέπει τους επαγγελματικούς φορείς (Δικηγόροι, Λογιστές) όσον αφορά τη συμμόρφωση με τους κανόνες κατά του ξεπλύματος παράνομου χρήματος.

«Θεωρώ είναι σημαντικό να υπάρχει κάποιος που να έχει μια ευρεία εποπτεία του πώς λειτουργούν ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος και οι Λογιστές. Πιστεύω ότι αυτό είναι το μοντέλο σε πολλές χώρες», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!