Προς τη σωστή κατεύθυνση είναι, σύμφωνα με τον ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέα Μάτσα, τα μέτρα για στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μάτσας είπε ότι τα μέτρα είναι απόρροια κοινωνικού διαλόγου και διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και «είναι στοχευμένα έτσι ώστε να δώσουν στήριξη στους τομείς οικονομικής δραστηριότητας που δεν έχουν ακόμη ανακάμψει ως αποτέλεσμα της πανδημίας με στόχο να ενισχύσουμε τους εργαζόμενους μέσα από την στήριξη της απασχόλησης».
Ανέφερε επίσης ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι γίνεται επέκταση της χρονικής διάρκειας εφαρμογής του σχεδίου μέχρι τον Μάρτιο για τους τομείς που συνδέονται με τον τουρισμό και μέχρι το τέλος του χρόνου για τους υπόλοιπους τομείς.
Επιπλέον, ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε ότι «ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι υπάρχει επιπρόσθετη στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους αυτοτελώς εργαζόμενους έτσι ώστε να δώσουμε μια περαιτέρω στήριξη στην προσπάθεια για την κοινωνική συνοχή».
Είπε ακόμη ότι «θα πρέπει να αναδειχθεί και το γεγονός ότι επεκτείνεται το ανεργιακό επίδομα στηρίζοντας τους ανέργους και επιπρόσθετα προωθούνται πολιτικές με ενεργητικούς σκοπούς», όπως είπε, «διασυνδέοντας την κατάρτιση με την απασχόληση έτσι ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα ένταξης και επανένταξης ανέργων στην αγορά εργασίας δίνοντας έμφαση στην κατάρτιση τους σε θέματα ασφάλειας και υγείας, ψηφιοποίησης και υγιεινής».
Επίσης, ο κ. Μάτσας είπε ότι «διαφαίνεται πως τα πράγματα το 2021 μπορεί να είναι καλύτερα με βάση και τις προβλέψεις της ΕΕ τόσο όσο αφορά την πορεία της οικονομίας όσο και σε σχέση με την ανεργία, υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξει διαχείριση του υγειονομικού προβλήματος».
Ανέφερε επίσης πως είναι σημαντικό να ενισχύσουμε την πρόσβαση μας σε ευρωπαϊκά ταμεία έτσι ώστε να αντλήσουμε πόρους για να στηρίξουν συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας όπως είναι η απασχόληση, η κυκλική οικονομία και η πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση για να μπορέσουμε, όπως είπε, να αποφορτίσουμε την τηλεργασία από την φορολόγηση και να πετύχουμε τους στόχους που τίθενται σε σχέση με πράσινη ανάπτυξη.
Επίσης, αναφέρθηκε σε θέματα ψηφιοποιημένης οικονομίας και ψηφιοποίησης στην αγορά εργασίας.
«Θεωρούμε ότι μέσα από αυτά τα σχέδια αλλά και την δυνατότητα που δημιουργείται για αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων δημιουργούνται μια δυναμική και προοπτική καλύτερης διαχείρισης των προβλημάτων που αποτελούν απόρροια της πανδημίας», πρόσθεσε.
Τέλος, ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε πως «αναμένεται να υπάρξουν και συμπληρωματικά μέτρα που θα προωθηθούν από το Υπουργείο Οικονομικών για να καλύψουν λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων», προσθέτοντας ότι «έτσι δημιουργείται μια δυνατότητα καλύτερης διαχείρισης του προβλήματος με στόχο και προοπτική να περιορίσουμε την χρονική διάρκεια μέχρι την ανάκαμψη».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ