24.1 C
Nicosia
Τετάρτη 18 Σεπτέμβριος 2024 | 0:23

Λαγκάρντ: Καμία δέσμευση για μείωση επιτοκίων τον Οκτώβριο – Οι εκτιμήσεις για πληθωρισμό και ΑΕΠ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων, δήλωσε η γενική διευθύντρια της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση για μείωση των βασικών επιτοκίων στην Ευρωζώνη.

Η κ. Λαγκάρντ επεσήμανε ότι οι αποφάσεις του Δ.Σ. για τα επιτόκια θα βασίζονται στην αξιολόγησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών στοιχείων, για τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και για την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική.

Σημείωσε, πάντως, ότι τα  δεδομένα «δείχνουν» πως οδεύουμε προς τον στόχο, διευκρινίζοντας πάντως ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα αποφασίζει βάσει δεδομένων από συνεδρίαση σε συνεδρίαση. Η κ. Λαγκάρντ επεσήμανε η επόμενη συνεδρίαση, στις 17 Οκτωβρίου, είναι πολύ κοντά και η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται σε μείωση επιτοκίων.

Πώς διαμορφώνονται τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

Σε συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης της ΕΚΤ, η κ. Λαγκάρντ επεσήμανε ότι αποφασίστηκε σήμερα να μειωθεί το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης. Όπως ανέφερε, επρόκειτο για ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε στις 13 Μαρτίου 2024 μετά την αναθεώρηση του λειτουργικού πλαισίου, η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και του επιτοκίου της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα οριστεί στις 15 μονάδες βάσης. Η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου οριακής χρηματοδότησης και του επιτοκίου των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης θα παραμείνει αμετάβλητη στις 25 μονάδες βάσης.

Ως εκ τούτου, όπως ανέφερε η κ. Λαγκάρντ, το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί σε 3,50%. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν σε 3,65% και 3,90% αντιστοίχως.

Οι εκτιμήσεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη

Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι τα πρόσφατα εισερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό συμβαδίζουν σε γενικές γραμμές με τις προσδοκίες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,5% το 2024, 2,2% το 2025 και 1,9% το 2026, όπως και στις προβολές του Ιουνίου. Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί πάλι προς το τέλος του τρέχοντος έτους, εν μέρει λόγω του ότι οι προηγούμενες απότομες μειώσεις των τιμών της ενέργειας δεν θα περιλαμβάνονται πλέον στους ετήσιους ρυθμούς. Στη συνέχεια ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σε επίπεδο που συγκλίνει προς τον στόχο μας κατά το β΄ εξάμηνο του επόμενου έτους, σημείωσε η κ. Λαγκάρντ.

Όσον αφορά τον πυρήνα του πληθωρισμού, ανέφερε ότι οι προβολές για το 2024 και το 2025 έχουν αναθεωρηθεί ελαφρώς προς τα πάνω, καθώς ο πληθωρισμός των τιμών των υπηρεσιών είναι υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν. Ταυτόχρονα, οι εμπειρογνώμονες συνεχίζουν να αναμένουν ταχεία μείωση του πυρήνα του πληθωρισμού, από 2,9% φέτος σε 2,3% το 2025 και 2,0% το 2026.

 

Η κ. Λαγκάρντ επεσήμανε ότι ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει υψηλός, καθώς οι μισθοί εξακολουθούν να σημειώνουν άνοδο με αυξημένο ρυθμό. Ωστόσο, οι πιέσεις από την πλευρά του κόστους εργασίας μετριάζονται και τα κέρδη αντισταθμίζουν εν μέρει την επίδραση των υψηλότερων μισθών στον πληθωρισμό. Όπως είπε, οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν περιοριστικές και η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι υποτονική, αντανακλώντας την υποτονικότητα της ιδιωτικής κατανάλωσης και των ιδιωτικών επενδύσεων.

Η κ. Λαγκάρντ επεσήμανε ότι εκτιμάται πως η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,8% το 2024, ο οποίος θα επιταχυνθεί σε 1,3% το 2025 και 1,5% το 2026. Πρόκειται για ελαφρά προς τα κάτω αναθεώρηση σε σύγκριση με τις προβολές του Ιουνίου, η οποία, όπως τόνισε, οφείλεται κυρίως στη μικρότερη συμβολή της εγχώριας ζήτησης τα επόμενα τρίμηνα.

Επεσήμανε, δε, ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Για επιτόκια και κυπριακή οικονομία συζήτησαν ΠτΔ-Διοικητής ΚΤΚ

Θέματα που άπτονται του χρηματοοικονομικού τομέα, μεταξύ αυτών η πορεία των επιτοκίων, αλλά και η κυπριακή οικονομία συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος...

Αυτά αποφάσισε το Υπουργικό για ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας

Ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου με δηλώσεις του από το Προεδρικό Μέγαρο ανέφερε πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου....

Ελλάδα: Φωτιά ξέσπασε στις εγκαταστάσεις της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους (βίντεο)

Φωτιά ξέσπασε στις εγκαταστάσεις της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους. Παντού υπάρχει μαύρος καπνός, ενώ έχουν ακουστεί και εκρήξεις. Για την κατάσβεση έχουν κινητοποιηθεί 35 πυροσβέστες...

Γαλλία: «Πράσινο φως» από την Εθνοσυνέλευση για να συζητηθεί η πρόταση μομφής κατά Μακρόν

Το προεδρείο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, με ψήφους 12 υπέρ και 10 κατά, θεώρησε αποδεκτό σήμερα το αίτημα που υπέβαλαν βουλευτές της Αριστεράς, κυρίως από...

EUROBANK – Ινδικό Επιμελητήριο: Υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για την ίδρυση του νέου Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ινδίας – Ελλάδας – Κύπρου

Η Eurobank και το Ινδικό Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) υπέγραψαν χθες, 16 Σεπτεμβρίου 2024, ένα Μνημόνιο Κατανόησης (MoU), προκειμένου να εργαστούν με στόχο την ίδρυση...

Λίβανος: Μαζικές εκρήξεις σε… γουόκι τόκι της Χεζμπολάχ – Εκατοντάδες τραυματίες (βίντεο)

«Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου» από έκρηξη βομβητών σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάντ στο AFP. Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο AFP πως...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!