Παρέμβαση σχετικά με το σχέδιο εισαγωγής του Ψηφιακού Ευρώ (Digital Euro), είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) σε συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώπιον του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου για θέματα Οικονομίας κ. Valdis Dombrovskis και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT).
Συγκεκριμένα, στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης ανέφερε: «H δική μου ανάγνωση είναι ότι αυτό το έργο για το ψηφιακό ευρώ, αποτελεί ένα αναπόφευκτο βήμα προόδου, το οποίο καθοδηγείται από την καινοτομία και από τον γεωοικονομικό ανταγωνισμό» και ότι «τα οφέλη σε ομαλές συνθήκες είναι προφανή.»
Συνεχίζοντας, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής επικεντρώθηκε στη συμπεριφορά του κοινού σε περιόδους κρίσεων επισημαίνοντας το εξής: «Με βάση την εμπειρία της Κύπρου το 2013 (κούρεμα καταθέσεων) και όχι μόνο, τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των τραπεζών κατέληξαν σε καταστροφικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Τι θα συμβεί στην περίπτωση που το ψηφιακό ευρώ είναι σε λειτουργία υπό ανώμαλες συνθήκες; Θα παραμείνουν τα ίδια κίνητρα, όπως συμβαίνει σήμερα με το κανονικό ευρώ ως φυσικό χρήμα, δηλαδή κάποιος θα έχει κίνητρο να είναι πρώτος στη σειρά για να πάρει τα χρήματά του ως καταθέτης σε περίοδο κρίσης;».
Απαντώντας στον κ. Μαυρίδη, o Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών σημείωσε ότι η υιοθέτηση του ψηφιακού ευρώ σε περιόδους κρίσης στο τραπεζικό περιβάλλον και την ασφάλεια των καταθέσεων είναι διασυνδεδεμένη με την εποπτεία των τραπεζών και το πλαίσιο εγγύησης των καταθέσεων. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ εξέφρασε την άποψη ότι και στο ψηφιακό ευρώ, η ΕΚΤ θα πρέπει να παρέχει την απαιτούμενη ρευστότητα στην ευρωζώνη για την σταθερότητα του τραπεζικού τομέα.