Την τροποποίηση των δύο επιχειρησιακών προγραμμάτων για την Κύπρο, τα οποία θα αποδεσμεύσουν περισσότερα από 57 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας κορωνοϊού στην οικονομία και το σύστημα υγείας της χώρας, ενέκρινε η Κομισιόν.
Το πρόγραμμα “Απασχόληση, Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή”, συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενισχύεται με 36 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων εργασίας μικρού χρόνου για περισσότερους από 68.800 εργαζόμενους στην Κύπρο.
Ακόμη, 21 εκατομμύρια ευρώ πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης κατανέμονται για τη στήριξη του τομέα της υγείας με κατάλληλο εξοπλισμό (μάσκες, φόρμες, αναλώσιμα) και προσωπικό.
Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Elisa Ferreira, σχολίασε σχετικά ότι η Κομισιόν “είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλα τα κράτη μέλη για να εξασφαλίσει την ταχεία έγκριση εξαιρετικών μέτρων που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού”.
“Ως εκ τούτου, επικροτώ το αίτημα της Κύπρου σύμφωνα με αυτήν την προσέγγιση και ενθαρρύνω άλλες ευρωπαϊκές χώρες και περιφέρειες να συνεχίσουν να επωφελούνται από την ευελιξία της πολιτικής συνοχής για την αντιμετώπιση των υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων”, σημείωσε.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, Nicolas Schmit, πρόσθεσε ότι “η Κομισιόν ανταποκρίθηκε ταχύτατα στο ξέσπασμα του κορωνoϊού, κινητοποιώντας όλους τους πόρους που διαθέτει. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας επένδυσης Coronavirus Response, παρέχουμε τη μέγιστη ευελιξία στη χρήση των διαρθρωτικών ταμείων από τα κράτη μέλη. Χαιρετίζω ότι η Κύπρος χρησιμοποιεί αυτό το πρόγραμμα για να υποστηρίξει σχεδόν 70.000 εργαζόμενους και τους πιο εκτεθειμένους τομείς της οικονομίας, σώζοντας θέσεις εργασίας και βιοποριστικά μέσα”.
Όπως σημειώνεται “οι τροποποιήσεις είναι δυνατές χάρη στην εξαιρετική ευελιξία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Coronavirus Response Investment Initiative (CRII) και της Coronavirus Response Investment Initiative Plus (CRII +) που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν τη χρηματοδότηση της πολιτικής συνοχής για να υποστηρίξουν τους τομείς που πλήττονται περισσότερο λόγω της πανδημίας, όπως η υγειονομική περίθαλψη , ΜΜΕ και αγορές εργασίας”. Το ποσοστό συγχρηματοδότησης αυξάνεται προσωρινά στο 100% για να βοηθήσει τους δικαιούχους να ξεπεράσουν την έλλειψη ρευστότητας κατά την εκτέλεση των έργων τους.
ΠΗΓΗ : ΚΥΠΕ