Πολλαπλούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές τους αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη της ΕΕ, από τις αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ, τονίζει ο Scope Ratings.
Σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, η αύξηση των δασμών, η χαμηλότερη ανάπτυξη, οι υψηλότερες αμυντικές δαπάνες, ο βαθύτερος πολιτικός κατακερματισμός και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού σε δολάρια πρόκειται να αποδυναμώσουν τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, «εκτός εάν η Ευρώπη ενωθεί και κάνει τολμηρές μεταρρυθμίσεις ως απάντηση» σε όλα αυτά.
«Θα χρειαστεί αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση των ανατρεπτικών πολιτικών από-παγκοσμιοποίησης των ΗΠΑ», αναφέρει ο Αλβίζ Λενχ-Γιούνους, επικεφαλής του τμήματος αξιολόγησης κρατικών και δημοσίων τομέων στον γερμανικό οίκο.
«Η ανανεωμένη πίεση, από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, για μονομερείς πολιτικές που καλύπτουν το εμπόριο, τα οικονομικά, τη δημοσιονομική πολιτική, την ενέργεια και τη μετανάστευση έχει εκτεταμένες επιπτώσεις για την Ευρώπη και την πιστοληπτική ικανότητα των κρατών μελών της», υπογραμμίζει ο ίδιος σε νέα έρευνα.
Τέσσερις κίνδυνοι για την Ευρώπη
Σύμφωνα με το Scope, ξεχωρίζουν τέσσερις κύριοι κίνδυνοι για την ΕΕ.
Πρώτον, οι υψηλότεροι δασμοί που στοχεύουν τομείς ή/και χώρες – όπως η Κίνα, το Μεξικό, το Βιετνάμ, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Ιταλία – με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν μεγάλο εμπορικό έλλειμμα, θα μπορούσαν να διαταράξουν τις ευρωπαϊκές εξαγωγές και τις αλυσίδες εφοδιασμού της μεταποίησης.
Δεύτερον, οι Ευρωπαίοι μπορεί να αναγκαστούν να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες για να μειώσουν την εξάρτηση τους από τον αμερικανικό στρατό και από την ασφάλεια των ΗΠΑ, εν μέσω της επίμονης απειλής από τη Ρωσία.
Στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, σύμφωνα με τον Scope, η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τα ακροδεξιά πολιτικά κόμματα της Ευρώπης μπορεί να επιταχύνει την αστάθεια εντός της Ευρώπης, περιπλέκοντας την χάραξη πολιτικής που βασίζεται στη συναίνεση, σε επίπεδο ΕΕ.
«Τέλος, η ανατίμηση του δολαρίου λόγω αυστηρότερων πολιτικών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και της αποστροφής του παγκόσμιου κινδύνου θα μπορούσε να επιδεινώσει το κόστος δανεισμού κυρίως για αναδυόμενες αγορές όπως η Ουκρανία, η Αίγυπτος και η Τουρκία, αλλά και χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία», αναφέρει ο κ. Λενχ-Γιούνους.