37.8 C
Nicosia
Δευτέρα 28 Ιουλίου 2025 | 18:35

Κερδισμένοι και χαμένοι στο ταμπλό – Τι «βλέπει» η UBS για το deal ΗΠΑ-ΕΕ

Η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ αναμένεται να οδηγήσει σε ανακούφιση τις αγορές, καθώς αποτρέπεται μια κλιμάκωση δασμών που η ΕΕ είχε προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει, αναφέρει σε ανάλυσή της η UBS, σχολιάζοντας τις επιπτώσεις από το deal που επιτεύχθηκε μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Σκωτία.

«Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα αποκτήσουν επίσης καλύτερη βάση για σχεδιασμό», υπογραμμίζουν οι αναλυτές της UBS, τονίζοντας ωστόσο, ότι ελλείψει κοινής δήλωσης και από τις δύο πλευρές, «παραμένουμε κάπως επιφυλακτικοί λόγω των ασαφειών που αφήνουν περιθώριο για διαφορετικές ερμηνείες των όσων συμφωνήθηκαν».

Και εξηγούν: για παράδειγμα, ο υπουργός Εμπορίου, Χάουαρντ Λάτνικ, δήλωσε ότι η αμερικανική έρευνα βάσει του άρθρου 232 για τον κλάδο των ημιαγωγών θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή νέων τομεακών δασμών εντός δύο εβδομάδων.

«Κατανοούμε ότι η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα πλαίσιο, ορισμένες λεπτομέρειες του οποίου πρέπει ακόμη να οριστικοποιηθούν», τονίζουν.

Μειωμένη αβεβαιότητα, αλλά πλήγμα για τις εξαγωγές της ΕΕ

Παρότι η συμφωνία μειώνει την αβεβαιότητα και τον κίνδυνο κλιμάκωσης, εδραιώνει μια σαφή επιδείνωση των όρων εξαγωγών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων προς τις ΗΠΑ.

Με βάση τη δήλωση της κας φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό του 15% θα ισχύει για τους περισσότερους τομείς, περιλαμβανομένων των αυτοκινήτων (προηγουμένως 27,5%) και των φαρμακευτικών προϊόντων (προηγουμένως 0%), ενώ όλα τα αεροσκάφη και τα εξαρτήματά τους θα υπάγονται σε μηδενικούς δασμούς, η UBS εκτιμά ότι οι εξαγωγές της ΕΕ προς τις ΗΠΑ θα υπόκεινται πλέον σε μέσο σταθμισμένο δασμό 15,2%. Παρότι υπάρχει κάποια αβεβαιότητα στον υπολογισμό, είναι σαφές ότι το νέο ποσοστό είναι σημαντικά υψηλότερο από το ~1,5% που ίσχυε πριν τις 2 Απριλίου.

«Μέχρι σήμερα, υποθέταμε ένα μέσο σταθμισμένο δασμό περίπου 11%, οπότε η σημερινή συμφωνία με ποσοστό 15% είναι χειρότερη απ’ ό,τι αναμέναμε», υπογραμμίζει η έκθεση.

Σύμφωνα με προηγούμενη ανάλυση της UBS, δασμοί των ΗΠΑ στο 10%, 20% ή 30% θα μείωναν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά 0,2, 0,4 και 0,6 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα (σωρευτικά σε διάστημα τεσσάρων τριμήνων). Ο κίνδυνος όμως θα είναι μεγαλύτερος, λόγω αρνητικών επιπτώσεων στην εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι πριν από δύο εβδομάδες, η UBS έθεσε την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ της ευρωζώνης υπό αναθεώρηση, με πρόθεση να την επικαιροποιήσει μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για το β΄ τρίμηνο στις 30 Ιουλίου και την παροχή μεγαλύτερης σαφήνειας στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ.

Επενδυτική στρατηγική

Σύμφωνα με την UBS οι επενδυτές μπορεί προσωρινά να στραφούν σε μετοχές λόγω μείωσης του πολιτικού/εμπορικού ρίσκου (όπως συνέβη και με την Ιαπωνία), αλλά θεωρούν ότι αυτή η ανακοίνωση συμφωνίας με δασμούς 15% θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο και αυτών που επικεντρώνονται σε εγχώριες ή υπηρεσίες.

Καθώς πλησιάζουμε σε φάση επιτάχυνσης της ανάπτυξης το 2026, εξακολουθούν να προτιμούν ευρωπαϊκές τράπεζες, κεφαλαιουχικά αγαθά (ηλεκτροδότηση/κατασκευές), τηλεπικοινωνίες και κοινής ωφέλειας, και να αποφεύγουν τα είδη πρώτης ανάγκης, την υγειονομική περίθαλψη, μέρος των καταναλωτικών αγαθών και την ενέργεια.

Οι δεσμεύσεις για επενδύσεις των ΗΠΑ ενισχύουν επίσης ορισμένες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στον τομέα κεφαλαιουχικών αγαθών και κατασκευών. Ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ είχε ήδη αυξήσει τα φορολογικά κίνητρα για επαναπατρισμό της παραγωγής και οι μετοχές σχετιζόμενες με την «ηλεκτροδότηση» και τις «ανανεώσιμες πηγές» έχουν ήδη κινηθεί ανοδικά. Αυτές οι νέες ευρωπαϊκές δαπάνες ενδέχεται να αποβούν σε βάρος ορισμένων επιχειρήσεων που είχαν προγραμματίσει επενδύσεις εντός ΗΠΑ (π.χ. φαρμακοβιομηχανία).

Προεξόφληση της συμφωνίας;

Η αγορά είχε ήδη προεξοφλήσει συμφωνία: από την «Ημέρα Απελευθέρωσης» τον Απρίλιο, όταν οι δασμοί για την Ευρώπη είχαν τεθεί στο 20%, μια λίστα από μετοχές ευαίσθητες σε δασμούς (κυρίως αυτοκινητοβιομηχανίες, κεφαλαιουχικά αγαθά, καταναλωτικά είδη/πολυτελή και είδη πρώτης ανάγκης) είχαν ήδη ανακάμψει από την προηγούμενη υποαπόδοσή τους κατά 12%. Οι επενδυτές περίμεναν συμφωνία πιο κοντά ή και καλύτερη από το προσωρινό επίπεδο 10% που ίσχυε τους τελευταίους τρεις μήνες.

Όμως το 15% είναι χειρότερο από τις προσδοκίες: Ένας δασμός 10% θα είχε ήδη επίπτωση στη ζήτηση από τους Αμερικανούς αγοραστές και/ή στα περιθώρια κέρδους στις πωλήσεις προς τις ΗΠΑ. Η συμφωνία στο 15% θεωρείται απογοητευτική για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς (αν και μια συμφωνία είναι καλύτερη από το τίποτα).

Η UBS εκτιμά ότι οι δασμοί έχουν μη γραμμικό αντίκτυπο στα κέρδη λόγω της περιορισμένης δυνατότητας απορρόφησης κόστους στα περιθώρια και της επιδείνωσης της ζήτησης καθώς αυξάνονται οι τιμές.

Χαμηλώνει ο πήχης

Αρνητικές αναθεωρήσεις κερδών για ορισμένους κλάδους: Σε συζητήσεις με αναλυτές που καλύπτουν μετοχές ευαίσθητες σε δασμούς, οι προσαρμογές στις προβλέψεις κερδών πριν τη συμφωνία ήταν μέτριες. Οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν ότι είχαμε κάποιες υποβαθμίσεις στους εξαγωγικούς τομείς, αλλά πιστεύουν ότι αυτό σχετίζεται περισσότερο με την ισχύ του ευρώ και όχι τόσο με τη μειωμένη ζήτηση ή τα κέρδη λόγω δασμών. Με τη συμφωνία αυτή, αναμένουν νέο κύμα υποβαθμίσεων που θα οδηγήσει τις προβλέψεις για τα ευρωπαϊκά εταιρικά κέρδη 12μήνου κάτω από το μηδέν (σήμερα είναι περίπου στο μηδέν). Κάθε 10% αύξηση δασμών αφαιρεί περίπου 5% από τα κέρδη του δείκτη SXXP. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν η συμφωνία περιλαμβάνει χαμηλότερους δασμούς σε κάποιους τομείς, αλλά πιθανώς κάποιοι κλάδοι – όπως ο χάλυβας – διατηρούν ποσοστά άνω του 15%.

Ορισμένοι τομείς παραμένουν ευάλωτοι: Η συμφωνία καλύπτει πολλούς επίκαιρους δασμοευαίσθητους τομείς, αλλά υπάρχουν ακόμη ασάφειες σχετικά με τμήματα του ευρωπαϊκού τομέα τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης/φαρμακευτικών. Αυτοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολιτικούς κινδύνους που σχετίζονται με τιμολόγηση, φορολογία και έρευνες βάσει του άρθρου 232 περί «εθνικής ασφάλειας» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέους δασμούς ή άλλα μέτρα.

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΟΣΜΟΣΚερδισμένοι και χαμένοι στο ταμπλό - Τι «βλέπει» η UBS για το...